Κ. Αρσένης: Τι είναι το Nutri-Score και πως η ΕΕ προσπαθεί να ελέγξει τις διατροφικές μας συνήθειες

11:30 π.μ. - Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021
11:04 π.μ. - Παρ, 09/30/2021
Image: Κ. Αρσένης: Τι είναι το Nutri-Score και πως η ΕΕ προσπαθεί να ελέγξει τις διατροφικές μας συνήθειες

Κίνδυνος τα συνθετικά προϊόντα να εκτοπίσουν τα παραδοσιακά - Πως θα επηρεαστούν οι εξαγωγές

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε. Η Cola είναι πιο υγιεινή από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ακόμη και από το βιολογικό, πόσο μάλλον από τη φέτα Π.Ο.Π. Με τα λόγια αυτά ο Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κ. Κρίτων Αρσένης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις εφαρμογής της νομοθεσίας του Nutri-Score και το ενδεχόμενο εκτοπισμού των παραδοσιακών προϊόντων με τα συνθετικά προϊόντα να κερδίζουν έδαφος.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον Ηχώ 99,8 το Nutri-Score είναι ένα σύστημα σήμανσης προϊόντος με βαθμολόγηση του προϊόντος από Α έως Ε. Το σύστημα αυτό ξεκίνησε από την Γαλλία και πλέον εφαρμόζεται σε Βέλγιο, Γερμανία και εθελοντικά σε Ισπανία και Πορτογαλία. Με βάση το σύστημα αυτό φαίνεται ότι το λάδι στα ράφια των καταστημάτων θα έχει μπροστά στην ετικέτα ένα χρωματιστό C, Γ δηλαδή, και δίπλα του θα φιγουράρει η Cola με το Β. Α είναι το πιο υγιεινό και Ε το λιγότερο. Με βάση το πόσο λιπαρό είναι ένα φυσικό τρόφιμο, πόσο αλάτι ή σάκχαρα έχει, κρίνεται λιγότερο υγιεινό από συνθετικά τρόφιμα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για παραπλάνηση καταναλωτή και αυτό δεν θα πρέπει να επιτραπεί . Γιατί απλά με βάση το nutri-score, που ετοιμάζουν να περάσουν στην αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία σήμανσης τροφίμων, η μεσογειακή διατροφή είναι ανθυγιεινή. Τα φυσικά τρόφιμα επικίνδυνα. Τα συνθετικά, τα μόνα πραγματικά ασφαλή, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Αρσένης. Επισημαίνει δε ότι μέσα σε όλα αυτά έρχονται οι αλλαγές στις λαϊκές αγορές όπου φαίνεται η πρόθεση για κατάργηση κοινωνικών κριτηρίων, δίνεται η δυνατότητα πλειστηριασμού των θέσεων και συμμετοχής και μεγάλων εταιριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μικρό παραγωγό. Οδεύουμε στον έλεγχο της τροφής και της τιμής από μεγάλες εταιρίες τόνισε ο κ. Βουλευτής, Κλείνοντας ανέφερε ότι κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένεται με ενδιαφέρον για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι σε όλα αυτά.

Δυο λόγια για τον Βουλευτή κ. Κρίτων Αρσένη

Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1977 στη Θεσσαλονίκη, όπου και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Είναι γιος του Δημοκράτη Αρσένη και της πολιτικού του ΠΑΣΟΚ, Μαρίας Αρσένη. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων εντάχθηκε στο περιβαλλοντικό κίνημα.

Σπούδασε μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο και έλαβε μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην διεθνή ανάπτυξη (MPA/ID) στη Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ. Εργάστηκε για ένα διάστημα στο Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας. Από το 2004 έως το 2009, εργάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και σχεδίασε και διηύθυνε την εκστρατεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου με έδρα αρχικά την Αθήνα και στην συνέχεια την Ερμούπολη της Σύρου. Η εκστρατεία αυτή βραβεύθηκε το 2009 με το μεγάλο πανευρωπαϊκό βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra. Το ίδιο έτος κέρδισε το βραβείο του περιοδικού Status για το Περιβάλλον. Tο 2015, ο Κρίτων Αρσένης μετακόμισε στην ύπαιθρο και ασχολήθηκε με την εφαρμοσμένη οικολογία και τη βιοκαλλιέργεια. Ζει στην Αττική με την σύντροφο του και τα δύο παιδιά του.