Κ. Αγγελάκη : Συντήρηση εκκλησιαστικών μνημείων στην Ανατολή - Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Ι.Μ.Ι.Σ κ. Κύριλλο

11:24 π.μ. - Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017
11:10 π.μ. - Δευ, 02/24/2017
Image: Κ. Αγγελάκη : Συντήρηση εκκλησιαστικών μνημείων στην Ανατολή  - Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Ι.Μ.Ι.Σ κ. Κύριλλο

Κανένα νεώτερο για τις εικόνες που εκλάπησαν από τον Ι.Ν. Αγίων Πάντων

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την συντήρηση και ανάδειξη εκκλησιαστικών μνημείων και Ιερών Ναών  της Ανατολής , είχαν τις προηγούμενες ημέρες  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος με το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής. Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τον Γραμματέα της Ι.Μ. Ι.Σ. και πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου Ανατολής  π. Σάββα Λιναρδάκη, τον ιερέα π. Πέτρο Καλύβα και τον διάκονο Αμβρόσιο Σκαρβέλη.
Εκ μέρους του Συλλόγου η κα Κούλα Αναστασίου μίλησε στον ΗΧΩ για τα αποτελέσματα της συνάντησης λέγοντας ότι  το ενδιαφέρον εστιάζεται στα  Άνω και Κάτω Καρκάσα  και πιο συγκεκριμένα στη Μονή Δώδεκα Αποστόλων και στη Μονή Αναλήψεων. Στα εκκλησιαστικά αυτά μνημεία ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του και χρειάζεται άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις. Παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες συντήρησης των αγιογραφιών.  Σήμερα οι αγιογραφίες έχουν  « τραυματιστεί»  και χρειάζονται συντήρηση.  Για τις παρεμβάσεις που κρίνεται αναγκαίο να γίνουν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης θα πρέπει όμως να συναινέσει η Αρχαιολογική υπηρεσία με την οποία ο Σεβασμιώτατος θα έχει επαφές.  Για  την εξεύρεση πόρων προκειμένου να γίνουν οι εργασίες θα γίνει προσπάθεια ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα.   
 
Η κ. Αναστασίου είπε ακόμη ότι τον Μάρτη η Ανατολή θα φιλοξενήσει συνάντηση ορειβατικών συλλόγων  και πρόσθεσε ότι φέτος δεν θα γίνει η Γιορτή Φασολάδας στο χωριό μια εκδήλωση που είχε αγαπηθεί από το κοινό φαίνεται όμως πως για διάφορους λόγους ο κύκλος της έληξε και για αυτό θα δώσουν βάρος σε άλλες εκδηλώσεις όπως τα Τελαλήματα. 
Ερωτηθείς για τις εικόνες που είχαν κλαπεί από τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων  όπου και φυλάσσονταν , σχολίασε ότι  προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο έγινε η κλοπή αφού δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης. Οι εικόνες είναι ασήκωτες , λόγω βάρους και όγκου και  για αυτό εκτιμάται  ότι  δράστης δεν ήταν μόνο ένας. Φαίνεται πως  μπήκαν με άνεση , υπομονή  και έκαναν αυτό που έκαναν.  Οι ελπίδες για την ανεύρεσή τους  είναι βεβαίως ζωντανές  καθώς εξάλλου οι εικόνες είναι  καταγεγραμμένες και έχουν τον κωδικό τους και δεν μπορούν να πωληθούν. 
 
Ακολουθεί η συνέντευξη της κας Αναστασίου