Mια καταγγελία κάνει τον γύρο των social media σχετικά με την εισβολή αστυνομικών στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ -επί της οδού Πατησίων, στην Κυψέλη- για να βγάλουν έξω από την αίθουσα, που πρόβαλλε την ταινία “Joker”- ανήλικους και, μάλιστα, μαζί με τους γονείς τους για όσους συνοδεύονταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός επιβεβαιώνεται από το γειτονικό αστυνομικό τμήμα της οδού Θήρας, το οποίο, όμως, κάνει λόγο για δύο αστυνομικούς που πήγαν στο ίδιο σινεμά την Κυριακή για περιπολία.
Ακολουθούν αναρτήσεις διαφόρων χρηστών του Twitter
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ήταν το δεύτερο περιστατικό μέσα σε 24 ώρες καθώς το Σάββατο -σε μεσημεριανή παράσταση, στα Village Αμαρουσίου- συνέβη ακριβώς το ίδιο. Συγκεκριμένα, δύο αστυνομικοί, την ώρα της προβολής, μπήκαν στην αίθουσα, έδωσαν εντολή να ανάψουν τα φώτα και οι ανήλικοι οδηγήθηκαν εκτός της αιθούσης - και από εκεί στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα όπου παρέμειναν για αρκετές ώρες, μαζί με τους γονείς τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και οι δύο καταγγελίες φέρονται να έγιναν από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος ειδοποίησε τον εισαγγελέα για να μπορεί να διακοπεί η προβολή της ταινίας. Από το υπουργείο Πολιτισμού, πάντως, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό και εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδεται κατηγορηματικά η είδηση ότι δόθηκε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Επίσης, και στις δύο περιπτώσεις αυτή η πρακτική θυμίζει το -μακρινό, πια- 2001, τότε που στις σκοτεινές αίθουσες παιζόταν η ταινία “Matrix”. Βέβαια, από τότε έχει να συμβεί παρόμοια επέμβαση για ταινία.
Ουδείς μπορεί να επικεντρώσει στο νόμιμο της υπόθεσης, αφού η νομοθεσία απαγορεύει στους ανηλίκους να παρακολουθούν αντίστοιχες παραγωγές που έχουν στα καρέ τους πολλή βία.
Η ένσταση υπάρχει στη διαχείριση των περιστατικών καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί χειρίζονται ανήλικα παιδιά.
H θέση της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία. Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.
Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες. Όπως έγινε γνωστό πάντως, ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Mall αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα. Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.
ethnos.gr