Ίωση καστανής ρυτίδωσης: Φυτώρια και παραγωγοί να ζητούν πιστοποιητικά ελέγχου του σπόρου

9:45 π.μ. - Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020
09:07 π.μ. - Πέμ, 16/45/2020
Image: Ίωση καστανής ρυτίδωσης: Φυτώρια και παραγωγοί να ζητούν πιστοποιητικά ελέγχου του σπόρου

Ο γεωπόνος Μάνος Καλύβας στον Ηχώ 99,8

Τις θέσεις του για το πως θα μπορέσει ο παραγωγός κηπευτικών να προστατεύσει την καλλιέργειά του από ιώσεις όπως αυτή της καστανής ρυτίδωσης με 2 κρούσματα σε θερμοκήπια τομάτας να έχουν ήδη επιβεβαιωθεί σε διαφορετικές περιοχές στην Ιεράπετρα, αναλύει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο γεωπόνος κ. Μάνος Καλύβας. Καταρχάς τονίζει ότι υπάρχει μια αλυσίδα που εμπλέκεται μέχρι να φτάσουμε στο σημείο παραγωγής ενός ποιοτικού προϊόντος.

Ο παραγωγός να αγοράζει σπόρους που να είναι ελεγμένοι, πιστοποιημένοι ζητώντας από τις εταιρίες τα σχετικά έγγραφα. Να φροντίζει την καλλιέργειά του, να διατηρεί το χωράφι και το θερμοκήπιο του καθαρό, να τηρεί μέτρα ατομικής υγιεινής. Οι δε φυτωριούχοι να απαιτούν πιστοποιημένη πρώτη ύλη. Αυτό να ισχύει και για τα εμβολισμένα. Η επιστημονική κοινότητα πέρα από τις αναλύσεις επαλήθευσης εάν υπάρχει μια ίωση, να κάνει πρωταρχικά ενέργειες ώστε να προλαμβάνει. Επιπλέον να πιέζει για ελέγχους στο σύστημα διακίνησης των σπόρων από το εξωτερικό στη χώρα μας και αυτό να γίνεται στις πύλες εισόδου.

Ο κ. Καλύβας επεσήμανε στη συνέχεια ότι σημαντικό ρόλο για να διασφαλιστούν τα παραπάνω μπορεί να παίξει ένα αγροτικός σύλλογος με δυναμική για αυτό έχει μεγάλη σημασία οι παραγωγοί της Ιεράπετρας να στηρίξουν τον σύλλογό τους, συμμετέχοντας στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 19 Ιουλίου.