Ιωάννης Εμμ. Σαρικλάκης, έφυγε ένας πρωτοπόρος Επιχειρηματίας Συνιδρυτής του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρικλάκη

7:58 μ.μ. - Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021
07:12 μ.μ. - Τρί, 21/58/2021
Image: Ιωάννης Εμμ. Σαρικλάκης, έφυγε ένας πρωτοπόρος Επιχειρηματίας Συνιδρυτής του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρικλάκη

Άρθρο του Γεωργίου Ε. Σαρικλάκη αφιερωμένο στην μνήμη του αδελφού του Ιωάννη Εμμ. Σαρικλάκη

Η σημερινή μελέτη μου και η συνέχεια της σε επόμενα άρθρα μου, παρουσιάζει, προβάλει τον τομέα της τουριστικής ξενοδοχειακής οικονομίας της Ιεράπετρας στοχεύοντας στην προβολή όποιων αδυναμιών για την κατανόηση και όποια βελτίωση της ευημερίας των πολιτών.

Ο εισερχόμενος τουρισμός σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα άνω των 100 κλινών στην Κρήτη και στην Ιεράπετρα επίσης, έκανε τα πρώτα δειλά βήματα του την 10ετία του 1970 με την τότε κυβέρνηση των Συνταγματαρχών υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπαδόπουλου και συνέχισε μέχρι σήμερα με σημαντικότατη ανάπτυξη σε όλη την Κρήτη. Υπήρξε ανάλογη ανάπτυξη και στην Ιεράπετρα ? Θα το εξετάσομε εν τάχει παρακάτω.

Τα πρώτα ξενοδοχειακά συγκροτήματα άνω των 100 κλινών στην Ιεράπετρα ξεκίνησαν με ισχυρά κίνητρα και παρεκκλίσεις Οικοδομικής άδειας και πολλές άλλες παρεκκλίσεις, από την τότε Τουριστική Πολιτική της κυβέρνησης και συνεχίστηκε με την εκάστοτε κυβέρνηση. Στον τέως Δήμο Ιεράπετρας δημιουργήθηκαν τα παρακάτω ξενοδοχεία μέχρι σήμερα. ( Αναφέρω όσα ξενοδοχεία απέκτησαν αρχική οικοδομική άδεια και θεμελιώθηκαν μέχρι το έτος 2019, κατά σειρά από Ιεράπετρα μέχρι και Φέρμα ).

Το ξενοδοχείο ΠΑΧΕΙΑΣ ΑΜΜΟΥ

α- Εγκαταλελειμμένο ουδέποτε αποπερατώθηκε,

β- Μεταβιβάστηκε, Β Ιδιοκτήτης η Εθνική Τράπεζα.

γ- Ουδέποτε λειτούργησε.

Το ξενοδοχείο PETRA MARE με αρχικό επενδυτή Έλληνα Εξωτερικού

α- Εγκαταλείφθηκε ημιτελές.

β- Μεταβιβάστηκε.

γ- Λειτουργεί με τον τρίτο Ιδιοκτήτη.

Το ξενοδοχείο ΑΤΛΑΝΤΙΣ (νυν Tylissos Beach)

α- Αποπερατώθηκε και λειτούργησε με τον Αρχικό Ιδιοκτήτη.

β- Μεταβιβάστηκε στο Ελληνικό Κράτος/Κρατική τράπεζα ΕΤΒΑ.

γ- Λειτουργεί με τον τρίτο Ιδιοκτήτη.

Το ξενοδοχείο ARION PALACE

α- Αποπερατώθηκε και λειτουργεί με τον Αρχικό Ιδιοκτήτη.

β- Πωλητήριο ανακοινώθηκε δημόσια πρόσφατα.

γ- Δεν μεταβιβάστηκε. Λειτουργεί.

Το ξενοδοχείο SANTANA ENORME

α- Εγκαταλελειμμένο επι 10ετίες γιαπί.

β- Μεταβιβάστηκε, Β Ιδιοκτήτης.

γ- Λειτουργεί από το έτος 2020

Το ξενοδοχείο MINOAN PRINCE HOTEL & BUΝGALOWS

α- Εγκαταλελειμμένο, ερειπωμένο και λεηλατημένο από το έτος 2001.

β- Κυριότητα ο αρχικός Ιδιοκτήτης.

γ- Δεν λειτουργεί

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα NUMO και BLUE SKY

α- Διέκοψε την λειτουργία επι σειρά ετών το BLUE SKY

β- Κυριότητα ο αρχικός Ιδιοκτήτης.

γ- Λειτουργεί.

Το ξενοδοχείο ΟΣΤΡΙΑ

α- Μεταβιβάστηκε

β- Κυριότητα ο Β Ιδιοκτήτης

γ- Λειτουργεί.

Το ξενοδοχείο ΕΛΥΡΟΣ, με το σημερινό όνομα ΑΛΜΥΡΑ.

α- Μεταβιβάστηκε

β- Κυριότητα ο Β Ιδιοκτήτης

γ- Λειτουργεί.

Το ξενοδοχείο ΛΥΚΤΟΣ με την σημερινή ονομασία SUNSHINE.

α- Μεταβιβάστηκε

β- Πωλητήριο ανακοινώθηκε δημόσια πρόσφατα.

γ- Κυριότητα ο Β Ιδιοκτήτης. Λειτουργεί.

Τo ξενοδοχειακό συγκρότημα CORIVA BEACH και ΑRΟΜΑ.

α- Κυριότητα ο αρχικός Ιδιοκτήτης

β- Λειτουργεί.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα KAKOS BEACH και KAKOS BAY

α- Μεταβιβάστηκε με αλλαγή μετοχικής σύνθεσης.

β- Β Ιδιοκτήτης

γ- Λειτουργεί.

To ξενοδοχειακό συγκρότημα FERMA BEACH

α- Ερειπωμένο, και εγκαταλελειμμένο από πολλές δεκαετίες.

β- Μεταβιβάστηκε.

γ- Δεν λειτουργεί.

Με μια προσεχτική εξέταση των παραπάνω δεδομένων θα διαπιστώσομε ότι :

Tα τελευταία 30 χρόνια και μέχρι το έτος 2020, δεν ανεγέρθηκε νέο ξενοδοχείο στον τέως Δήμο Ιεράπετρας. Αντίθετα στην υπόλοιπη Κρήτη, εξαιρουμένης της Επαρχίας Σητείας, τα ξενοδοχεία αναγείρονται κατά δεκάδες ανά έτος με κυρίαρχο ρυθμό τούς Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, ο Νομός Ηρακλείου και ακολουθεί η βόρεια περιοχή του Νομού Λασιθίου.

Από τα 13 υπάρχοντα ξενοδοχεία διακοπών στην Ιεράπετρα άνω των 100 κλινών, μέχρι και το έτος 2019, τα 3 είναι εγκαταλελειμμένα από 10ετίες, με μηδενικό αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές.

Από τα 13 υπάρχοντα ξενοδοχεία διακοπών στην Ιεράπετρα άνω των 100 κλινών μέχρι και το έτος 2019, τα 2 εν λειτουργεία έχουν δημοσίως δοθεί σε πώληση χωρίς αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές.

Από τα 13 υπάρχοντα ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών στο τέως Δήμο Ιεράπετρας μέχρι και το έτος 2019, το 40% των ξενοδοχείων είναι προς πώληση, η είναι ερειπωμένα, εγκαταλελειμμένα χωρίς αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές.

Από τα 13 υπάρχοντα ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών στο τέως Δήμο Ιεράπετρας, τα 12 παρουσιάζουν εικόνα μη βιώσιμης λειτουργείας και η δεν ολοκληρώνουν την κατασκευή τους από τον ιδρυτή τους, η διακόπτουν την λειτουργία τους και εγκαταλείπονται, η αναδιαρθρώνουν την μετοχική σύνθεση για

εισροή νέων κεφαλαίων, η μεταβιβάζονται σε περισσότερο αισιόδοξους επιχειρηματίες που ίσως αγνοούν τις συνθήκες της τοπικής αγοράς.

Η Ιεράπετρα έχει μακραίωνη Ιστορία και Αρχαιολογικούς χώρους, προικισμένη με τις ωραιότερες πεντακάθαρες αμμώδεις παραλίες, με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά και μοναδική φύση χλωρίδας, πανίδας, ορειβατικές διαδρομές, με θαυμάσιες προσβάσιμες βουνοκορφές και μοναδική φιλική φιλοξενία των κατοίκων, με την ευγένεια και καλοσύνη που διακρίνει τούς κατοίκους της Ιεράπετρας και γενικότερα τούς κατοίκους της Νοτιοανατολικής Κρήτης.

Η Ιεράπετρα είναι ο ιδανικός προορισμός διακοπών της Μεσογείου και της Κρήτης για κάθε Τουρίστα. Γιατί απαξιώνονται καθημερινά οι τουριστικές υποδομές της Ιεράπετρας και εγκαταλείπονται οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ερειπωμένες ανεπίτρεπτα λεηλατημένες; Γιατί οι 12 από τις 13 ξενοδοχειακές μονάδες παρουσιάζουν αρνητικές ενδείξεις λειτουργίας; (σ.σ. επισημαίνονται με έντονα γράμματα στις λεπτομέρειες κάθε μονάδας παραπάνω) Γιατί την απέφευγαν και συνεχίζουν να την αποφεύγουν, συγκρατημένα τελευταία, οι επενδυτές με τα κλειστά ερειπωμένα ξενοδοχεία η τα προς πώληση στα αζήτητα; Υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά στην υπόλοιπη Κρήτη;

Η Ιεράπετρα, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και έκταση της Νότιας Κρήτης, με μοναδικά πλεονεκτήματα Γεωγραφικής Θέσης, γειτνιάζει με την πολλά υποσχόμενη αγορά της Αφρικανικής Ηπείρου με το 1,5 δισεκατομμύρια περίπου πληθυσμό, με την Αγορά της Αίγυπτου των 120 εκατομμυρίων περίπου πληθυσμό, την Κύπρο και Μέση Ανατολή αγορές που από αρχαιοτάτων χρόνων, Μινωικής περιόδου και μέχρι τα μέσα της 10ετίας του 1950, οι επισκέψεις με ιστιοφόρα η κωπήλατα πλοία και τελευταία με μηχανοκίνητα, οι συναλλαγές και το εμπόριο ήταν καθημερινή εργασία ρουτίνας.

Σήμερα, με αεροπλάνα και ταχύπλοα πλοία είναι κατανοητό να απαιτούνται 3 η 4 ημέρες ταξίδι για επίσκεψη χωρίς τον χρόνο επιστροφής και να είναι περίπου απαγορευτικές οι επισκέψεις; Δεν είναι ακατανόητο όταν η απόσταση Ιεράπετρα – Αλεξάνδρεια είναι μόλις 35 περίπου μίλια ( 2 φορές ταξίδι μετ’ επιστροφής στο νησί Χρυσή) μεγαλύτερη από την απόσταση Ηράκλειο – Πειραιάς;

Γιατί παρουσιάζεται στους κάτοικους της Ιεράπετρας σαν μοναδική βιώσιμη επιχειρηματική επιλογή η καλλιέργεια των θερμοκηπίων; ( Δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε στις καλλιέργειες). Γιατί είναι περίπου ανύπαρκτος η δευτερογενής παραγωγή, μεταποίηση; Τις πταίει όταν απέναντι υπάρχει η τεράστια υποσχόμενη αγορά της Αφρικανικής Ηπείρου και της Αιγύπτου;

Γιατί άραγε; Ποια είναι η αλήθεια; Ποια είναι τα αίτια;

Θα προσπαθήσω να προσδιορίσω με επόμενα σχόλια μου και παραδείγματα τις συνθήκες, το περιβάλλον, την παθογένεια που λειτουργεί όποια επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Γεώργιος Ε. Σαρικλάκης

Οικονομολόγος