Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ νότια της Ιεράπετρας

7:17 π.μ. - Τρίτη, 19 Μαΐου 2020
07:05 π.μ. - Τρί, 19/17/2020
Image: Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ νότια της Ιεράπετρας

Σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:22 στον θαλάσσιο χώρο 97 χιλιόμετρα νότια της Άρβης

Σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:22 στον θαλάσσιο χώρο 97 χιλιόμετρα νότια της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικoύ Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα ξημερώματα της Δευτέρας προς Τρίτη.

hxonews

Κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 459 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ από την πλευρά του, σύμφωνα με το zarpanews.gr,  υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8 βαθμών και σημειώθηκε σε απόσταση 91 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

hxonews

Η ανάρτηση και τα σχόλια του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα:

  Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 2:22 μετά τα μεσάνυχτα με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή 97 χιλιόμετρα νότια της Κρήτης, στην περιοχή που είχε δώσει στις 2 Μαίου τον ισχυρό σεισμό τοπικού μεγέθους 5,9 Ρίχτερ. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φθίνουσα πορεία στην εξέλιξη του φαινομένου. Παρόλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν στο φαινόμενο και να λαμβάνουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό. Εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είμαστε σε 24 ώρη λειτουργία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση σας και στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και των καταγραφών του Εθνικού σεισμολογικού δικτύου. ▶️ http://www.gein.noa.gr/el/