Ισχνές οι επιδοτήσεις ρεύματος παρά το «ηλεκτροσόκ»

3:56 μ.μ. - Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2024
03:09 μ.μ. - Τρί, 03/56/2024
Image: Ισχνές οι επιδοτήσεις ρεύματος παρά το «ηλεκτροσόκ»

Τα νέα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν δείχνουν πως οι τιμές παραμένουν υψηλές.

Το «μάρμαρο» από την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας εξακολουθούν να πληρώνουν οι πολίτες, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ουσιαστικά να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εδέησε σήμερα να ανακοινώσει πως η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος για το Σεπτέμβριο καθορίστηκε σε 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πως έτσι οι λιανικές τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε εκ νέου (Mega) προκλητικά την «ελπίδα» για αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας το φθινόπωρο, καθώς η... ζήτηση μειώνεται δραστικά σε σχέση με το καλοκαίρι, στις 5,5 γιγαβατώρες ημερησίως περίπου από 7,5-10,5 γιγαβατώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Και επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «εισαγόμενης» κρίσης, παρότι η χώρα μας δεν σταματά να σημειώνει ρεκόρ στις τιμές εντός των συνόρων, λέγοντας ότι η Ουκρανία απορροφά μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τις γειτονικές χώρες αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση και τονίζοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκή παρέμβαση. Διαφορετικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας και εφόσον η κρίση συνεχίζεται, μπορεί να υπάρχει παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο.

Τα νέα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν δείχνουν πως οι τιμές παραμένουν υψηλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «πράσινα» τιμολόγια, που τον Σεπτέμβριο βρίσκονται λίγο κάτω από τα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα για πολλές εταιρείες.

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh διαμορφώνονται σε 1,4 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Το ΥΠΕΝ αναφέρει πως πως η ενίσχυση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά, που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ανέρχεται σε 4,8 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Η τελική τιμή μετά την επιδότηση όπως σημειώνει θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για το Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 20,8 εκατ. ευρώ.

Πηγή : Ef Syn