Ίσους όρους στις πανελλαδικές για τους μαθητές της Κρήτης ζητούν Ενώσεις Γονέων Λασιθίου

7:50 π.μ. - Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020
07:06 π.μ. - Δευ, 15/50/2020
Image: Ίσους όρους στις πανελλαδικές για τους μαθητές της Κρήτης ζητούν Ενώσεις Γονέων Λασιθίου

Αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές στα Ειδικά Μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, Ξένες Γλώσσες και Μουσικά Μαθήματα)

ΨΗΦΙΣΜΑ

Συμμετοχή με ίσους όρους στις Πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές της Κρήτης. Διασφάλισης της υγείας των μαθητών και των οικογενειών τους.

Να δοθεί τέλος στην άνιση και άδικη μεταχείριση των μαθητών της περιφέρειας Κρήτης που αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, Ξένες Γλώσσες και Μουσικά Μαθήματα). Η κρίση του κορωνοϊού, κάνει επιτακτική την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν περίπου 400 μαθητές από όλη την Κρήτη, λόγω της αναχρονιστικής πρακτικής του Υπουργείου Παιδείας.

H συμμετοχή στις Πανελλαδικές των ειδικών μαθημάτων (Σχέδια, Μουσική, Ξένες Γλώσσες) δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη και επιλογής ζωής των μαθητών. Συνδέεται με θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα: το δικαίωμα στην μόρφωση, την επιλογή των σπουδών και του επαγγέλματος και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να εξεταστούν, αλλά και να υπερβούν την βαθμολογική βάση του 10, αλλιώς αποκλείονται από την εισαγωγή τους στις σχολές που επιθυμούν.

Όμως, με πάγια πρακτική του τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας αρνείται στους μαθητές της περιφέρειας το δικαίωμα να έχουν μια ισότιμη και δίκαιη εξέταση. Γνωρίζοντας, λεπτομερώς και σε βάθος, τις συνθήκες εξέτασης των ειδικών μαθημάτων θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, επιστημονικός, παιδαγωγικός, κοινωνικός ή οικονομικός, που να δικαιολογεί τη σύσταση των εξεταστικών κέντρων που αναλογούν και προορίζονται για την εξέταση των εκατοντάδων μαθητών της Κρήτης στα ειδικά μαθήματα στην Αθήνα.

Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο συστήνονται πρόσθετα εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα. Πέρυσι λειτούργησαν δέκα (10) εξεταστικά κέντρα για την εξέταση του Γραμμικού και του Ελεύθερου Σχεδίου. Από αυτά μόνο έξι προορίζονταν για εξέταση των μαθητών της Αττικής, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα(4!) εξεταστικά κέντρα, προορίζονταν αποκλειστικά για εξέταση των μαθητών της περιφέρειας!

Η επιλογή αυτή συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των υποψηφίων και αυξάνει δραματικά το πραγματικό κόστος των εξετάσεων για την πολιτεία και την κοινωνία, χωρίς να ικανοποιεί καμιά πραγματική ανάγκη. Επιπλέον είναι σε αντίθεση και με τις εισηγήσεις των αρμόδιων τοπικών και περιφερειακών οργάνων.

Επιπλέον η πρακτική αυτή απειλεί την εύθραυστη ψυχολογία των υποψηφίων καθώς επιβάλλει την απομάκρυνση από το υποστηρικτικό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και από τους καθηγητές τους. Τις κρίσιμες, πριν από μια σημαντική για τη ζωή τους εξέταση, μέρες, αντί να προετοιμάζονται με ηρεμία για τις εξετάσεις, υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν μια σωρεία πρακτικών προβλημάτων και στρεσογόνων καταστάσεων που συνεπάγεται ένα ταξίδι πολλών ημερών. Ενώ φέτος, με την πανδημία, το άγχος, οι οικονομικές και οι πρακτικές δυσκολίες και οι κίνδυνοι έχουν ενταθεί.

Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τις ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που ταξιδεύουν μόνοι τους, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν να τους συνοδέψουν. Ούτε επιτρέπεται να ξεχνάμε τους μαθητές που αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού και θα αναγκαστούν να μην συμμετέχουν από τις εξετάσεις, περιορίζοντας την ελεύθερη επιλογή των σπουδών τους. Το ίδιο ισχύει για τους μαθητές που εντάσσονται αυτοί ή οι οικογένειες τους σε ευπαθείς ομάδες στους οποίους μπαίνει εκβιαστικά το δίλημμα ανάμεσα στη συμμετοχή στις εξετάσεις και στην υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους!

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας:

Να βάλει τέλος σε μια άδικη πρακτική που όχι μόνο εντείνει τις υφιστάμενες ανισότητες, αλλά γεννά και νέες και που ειδικά φέτος είναι επικίνδυνη για την υγεία των μαθητών και οικογενειών τους.

Να εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα σε τοπικό επίπεδο, όπως γίνεται με όλα τα υπόλοιπα μαθήματα των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ.

Να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα για τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΤΕΦΑΑ και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος.

Ιούνιος, 2020

Ένωση Γονέων Δήμου Ιεράπετρας, Ένωση Γονέων Δήμου Αγίου Νικολάου, Ένωση Γονέων Δήμου Σητείας