Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, επτά αναβολές, και μια μακρά ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή ισόβιας κάθειρξης, επιπλέον δεκατέσσερα χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ, και του έδειξε το δρόμο για τη φυλακή. Αθώο έκρινε το δικαστήριο το δεύτερο κατηγορούμενο, πρώην δήμαρχο Γαύδου Ευστράτιο Λαμπάκη, ο οποίος απολογούμενος υποστήριξε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι κατασκευασμένες και ότι όλες οι πράξεις και τα έγγραφα που προσκόμισε στο δικαστήριο ο βασικός κατηγορούμενος είναι πλαστά.
Ο Στέφανος Μπικογιαννάκης, πατέρας δύο παιδιών, που ασκούσε τα καθήκοντά του μέχρι το Μάιο του 2011, οπότε και απομακρύνθηκε από την εργασία του, όταν αποκαλύφθηκε το έλλειμμα, κάθισε στο εδώλιο με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στην απολογία του χθες υποστήριξε ότι ουδέποτε έκλεψε και ότι στο παρελθόν αναγκάστηκε να πει ψέματα περί εμπλοκής του με τοκογλύφους.
Κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο Γαύδου, συγκατηγορούμενό του Ευστράτιο Λαμπάκη, ότι ήταν εκείνος που του ζήτησε να πάρει την ευθύνη για το έλλειμμα. Μάλιστα, ο πατέρας του πρώην ταμία, ο οποίος είναι ιερέας στο ακριτικό νησί της Γαύδου, πρότεινε, σύμφωνα με τον ίδιο, στον τότε δήμαρχο να μεταβιβάσει στο Δήμο το Λαογραφικό Μουσείο ιδιοκτησίας του.
Υποστηρίζει ότι επέστρεψε 620.000 ευρώ
Ο πρώην ταμίας υποστήριξε ακόμη ότι σταδιακά επέστρεψε στον πρώην δήμαρχο ποσό 620.000 ευρώ κι ότι του ζητούσε βεβαιώσεις, τις οποίες όμως δεν έλαβε. Παραδέχτηκε ότι μετέφερε χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ίδιου αλλά και της μητέρας του, της πρεσβυτέρας.
«Δεν ήμουν κλέφτης, ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου. Όταν είπα για τοκογλύφους, ήταν ένα ψέμα το οποίο επικαλέστηκα. Δεν έχω κρατήσει ούτε ένα ευρώ από αυτά τα λεφτά. Αντίθετα, ο Λαμπάκης έχτισε τέσσερα σπίτια», κατέληξε στην απολογία του ο κατηγορούμενος και με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγνώμη.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του δεύτερου κατηγορουμένου, πρώην δημάρχου και νυν αντιδημάρχου Γαύδου Ευστράτιου Λαμπάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια κατασκευασμένη σε βάρος του ιστορία. Υποστήριξε ότι δεν εμπλέκεται στην υπεξαίρεση και ότι δε γνώριζε για τις παράνομες ενέργειες του ταμία, στον οποίο μέχρι τότε είχε τυφλή εμπιστοσύνη. Υπογράμμισε, δε, ότι όλα τα έγγραφα τα οποία παρουσίασε στο δικαστήριο ο Μπικογιαννάκης είναι πλαστά.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην δημάρχου κ. Νίκος Κοτζαμπασάκης, σχολιάζοντας την καταδίκη τού πρώην ταμία, επισήμανε: «Η απόφαση μιλάει από μόνη της. Μετά από μια πολύχρονη ταλαιπωρία, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του - κι αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες, εντός και εκτός Γαύδου - ένας άνθρωπος που σπιλώθηκε, που ταλαιπωρήθηκε, αθωώθηκε ομόφωνα και με απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, από απαξιωτικές κατηγορίες σε βάρος του. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της».
«Περιμένουμε την επιστροφή των χρημάτων»
Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου, υποστηρίζοντας ότι έφτασε η στιγμή για να επανέλθει η κανονικότητα στο ακριτικό νησί, ενώ τόνισε ότι εκκρεμεί η επιστροφή του ποσού που πρωτόδικα το δικαστήριο είχε επιδικάσει στον πρώην ταμία.
«Νομίζω ότι η απόφαση η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) είναι το πρώτο κομμάτι της κάθαρσης για το Δήμο Γαύδου. Βέβαια, εμείς πάντα περιμένουμε και τα χρήματα πίσω, για να μπορέσει ο Δήμος να αποκαταστήσει τη βλάβη. Οπότε για μας η απόφαση είναι η αρχή και περιμένουν και οι δημότες μας να αποκατασταθεί η ζημιά στο Δήμο μας», δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης η κ. Καλλίνικου.
Ο κ. Γιώργος Φραντζεσκάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής του Δήμου Γαύδου, υπογράμμισε ότι «ο Δήμος Γαύδου αναζητούσε την αλήθεια. Δυστυχώς, τα χρήματα ακόμη δεν έχουν επιστραφεί. Το δικαστήριο έκρινε ποιος είναι ο άνθρωπος ο οποίος τέλεσε την υπεξαίρεση, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, γιατί φαντάζομαι θα υπάρξει εκδίκαση και σε δεύτερο βαθμό. Σίγουρα είναι θετικό που ολοκληρώθηκε έστω σε πρώτο βαθμό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια υπόθεση η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει ταλανίσει τη μικρή κοινωνία της Γαύδου».
Ο κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής του Δήμου Γαύδου, στάθηκε στη σημασία της απόδοσης των χρημάτων στο Δήμο του ακριτικού νησιού.
«Είναι ένας μικρός δήμος, λίγοι οι κάτοικοι, και τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία πρέπει να επιστραφούν στα ταμεία του».
Το χρονικό
Η υπεξαίρεση- "μαμούθ" στο Δήμο του ακριτικού νησιού είχε αποκαλυφθεί το Μάρτιο του 2011. Ο τότε δήμαρχος Γαύδου κ. Ευστράτιος Λαμπάκης είχε διαπιστώσει έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου, με το ποσό της υπεξαίρεσης να ξεπερνά τις 530.000 ευρώ. Ο βασικός κατηγορούμενος, ταμίας τότε, φέρεται να μετέφερε μέσω του συστήματος e-banking χρήματα από τους λογαριασμούς του Δήμου Γαύδου στον προσωπικό του λογαριασμό. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος, ενώπιον των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Γαύδου είχε παραδεχτεί την πράξη του, ζήτησε συγνώμη και δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει το ποσό που υπεξαίρεσε.
Από το 2011 και μετά από πολλές αναβολές, η πολύκροτη υπόθεση εκδικάστηκε πρωτόδικα μόλις τον περασμένο Αύγουστο από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χανίων. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου Γαύδου, δίκασε τον κατηγορούμενο ερήμην του και τον υποχρέωσε να καταβάλλει υπέρ του Δήμου το ποσό του 1.578.035 ευρώ.
Τότε η δήμαρχος Γαύδου κ. Ευαγγελία Καλλίνικου σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε τονίσει: «Κάθε μέρα δήμαρχος στη Γαύδο είναι μάθημα και εμπειρία. Μπορεί ο νόμος να βάζει στο αρχείο την πράξη κάθε δημότη που χειροδικεί σε βάρος του δημάρχου, όταν δεν του ικανοποιεί τα παράλογα και παράνομα αιτήματα, παρ' όλα αυτά η απόδοση Δικαιοσύνης έρχεται για ένα δήμαρχο που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Δικαιοσύνη στην υπόθεση αποδίδεται καθώς σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, υπάρχει δημόσια συγκοινωνία και ΚΤΕΛ χειμώνα καλοκαίρι στη Γαύδο. Δικαιοσύνη αποδίδεται καθώς ο αγώνας "τα λεφτά της Κοινότητας πίσω" επιτέλους πήρε το δρόμο που πρέπει!».
Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό άρχισε στις 20 Οκτωβρίου με τις καταθέσεις των μαρτύρων, ωστόσο διακόπηκε επεισοδιακά μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στα Δικαστήρια Χανίων. Δόθηκε αναβολή για χθες, οπότε και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις των κατηγορουμένων, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την έκδοση της απόφασης.
«Το Δικαστήριο βομβαρδίστηκε από ψευδείς ισχυρισμούς»
Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε την ενοχή του πρώτου κατηγορουμένου για όλες τις κατηγορίες και την αθώωση του δεύτερου. Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των δύο κατηγορουμένων, άρχισε η αγόρευση του εισαγγελέα: «Το Δικαστήριο βομβαρδίστηκε από ψευδείς ισχυρισμούς και πλαστά έγγραφα. Αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλη δικογραφία με τόσα πλαστά έγγραφα. Ακόμη και οι γραφολόγοι μπερδεύτηκαν... Ήξερε ο Μπικογιαννάκης ότι ο δήμαρχος ήταν τίμιος, αλλά αγράμματος. Οπότε στην ουσία αυτός ήταν ο δήμαρχος. Γνώριζε ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί. Είμαι σίγουρος ότι αυτός υπέγραφε για λογαριασμό του δημάρχου. Οι υπογραφές έχουν τεθεί όλες από τον Μπικογιαννάκη. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι, ούτε πόσα χρήματα υπάρχουν, κατέστρωσε το σχέδιό του».
Ο εισαγγελέας εκτίμησε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος μετέφερε χρήματα στους λογαριασμούς του ίδιου και της μητέρας του για τουλάχιστον τρία χρόνια και πως, όταν αποκαλύφθηκε το πρόβλημα με τη διαχείριση και άρχισε να πιέζεται από τον Λαμπάκη, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη. «Κανείς δεν κατάλαβε πως γίνεται να αναλάβει ωσάν ο Χριστός τα βαρύτατα εγκλήματα του δεύτερου και να δηλώνει ότι αυτός τα τέλεσε επειδή ήταν φίλος του και επειδή ο Λαμπάκης απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει. Και περιέργως, όταν κατάλαβε πια ότι το θέμα θα πάει πειθαρχικά και ποινικά, αποκαλύπτει ότι όλα τα έκανε ο δεύτερος και προσκομίζει όλα αυτά τα πλαστά έγγραφα για τα οποία κατηγορείται.
Πιστεύω ότι είχε υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του και δε γνώριζε το γνωμικό που λέει ότι "μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς ανθρώπους για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα"».
Πηγή: neakriti.gr