Γ. Μπουρλάκης: «Ήρθε η ώρα για την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο Ιεράπετρας»

8:29 π.μ. - Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
08:03 π.μ. - Παρ, 22/29/2019
Image: Γ. Μπουρλάκης: «Ήρθε η ώρα για την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο Ιεράπετρας»

Ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και παρά την πολυδιαφημιζόμενη ισότητα των δύο φύλων, οι έμφυλες ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν

  Ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και παρά την πολυδιαφημιζόμενη ισότητα των δύο φύλων, οι έμφυλες ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν. Πολλές γυναίκες, με αρκετά προσόντα και με επιτυχημένη σταδιοδρομία, διστάζουν να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις κύρους, όπως είναι τα δημόσια αξιώματα, γιατί ξέρουν ότι θα συναντήσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με διάφορα κοινωνικά στερεότυπα. Οι άνδρες θεωρούν προνομιακό δικό τους χώρο και το δημαρχιακό αξίωμα, όπως φαίνεται από τις υποψηφιότητες σε πανελλαδική κλίμακα. Οι εν ενεργεία γυναίκες Δήμαρχοι είναι απελπιστικά λίγες. Αυτό πρέπει να αλλάξει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι καιρός να περάσει το μήνυμα ότι η γυναίκα έχει κατά μέσο όρο μεγαλύτερες κοινωνικές ευαισθησίες από τον άνδρα. Αυτή η διαπίστωση είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού πολλοί δημότες, άνδρες και γυναίκες, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Χρειαζόμαστε Δήμαρχο που θα είναι κοντά στα καθημερινά προβλήματα του ανυπεράσπιστου πολίτη, κοντά στα προβλήματα του άρρωστου και του ηλικιωμένου. Έχουμε ανάγκη από μια Δήμαρχο που θα δει από κοντά τα προβλήματα των μαθητών και των μαθητριών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και θα συμπαρασταθεί εμπράκτως στους γονείς που σηκώνουν ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Δήμαρχος χωρίς μεγάλες οικολογικές ευαισθησίες θα αφήσει, όπως συνήθως γίνεται, να χρονίζουν τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της Ιεράπετρας που είναι τεράστια. Έχει διαταραχθεί επικίνδυνα η ισορροπία του οικολογικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή μας και, αν δεν ληφθούν μέτρα που θα στηρίζονται σε συντονισμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, υπάρχει φόβος να οδηγηθούμε στη σταδιακή ερημοποίηση, όπως διαφαίνεται ήδη σε μερικές περιοχές των ορεινών χωριών της επαρχίας μας. 
   Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, το οποίο βρίσκεται αισίως στον 6ο χρόνο της ζωής του, λαμπρό επίτευγμα της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, της Ελένης Βλάσση, έχει γίνει θεσμός με διεθνή καταξίωση. Καλύτερη προβολή για την Ιεράπετρα, σε παγκόσμο επίπεδο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αν θα πλήρωνε ο Δήμος για την προβολή αυτή, θα ξόδευε πολλές χιλιάδες ευρώ. Η Ελένη Βλάσση προβάλλει την Ιεράπετρα, την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, προσφορά ανεκτίμητη στον πολιτισμό, την ιστορία, τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.
   Η Ελένη Βλάσση, εκτός των άλλων επιτευγμάτων της, είναι Πρόεδρος της Ελληνοκινέζικης-Μεσογειακής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ύψιστη τιμή, ασυνήθιστη ακόμα και για μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης. Μια καλλιτεχνική φυσιογνωμία αυτής της εμβέλειας, με λαμπρές σπουδές και μακρά παραμονή στη Γαλλία, που έχει επισκεφτεί δεκάδες ξένες χώρες και εξωτικούς προορισμούς για να καταγράψει με τον κινηματογραφικό φακό λαούς και πολιτισμούς, είναι ευτύχημα για τη μικρή μας πόλη, ότι επιθυμεί να την αναδείξει ακόμα πιο πολύ από το αξίωμα του Δημάρχου, έχοντας δίπλα της άξιους συνεργάτες.
   Όταν την εμπιστεύεται, εκτός των άλλων, η υπερδύναμη Κίνα και την τιμά με ανώτατες τιμές, διακρίσεις και βραβεία, οι Γεραπετρίτισσες και οι Γεραπετρίτες δεν θα μπορούσαν να πουν όχι σε μια υποψηφιότητα για το δημαρχιακό αξίωμα που είναι αποδεδειγμένα διεθνών προδιαγραφών.
 
Γιώργος Μπουρλάκης