Ηράκλειο: Θόρυβος - μυστήριο αναστάτωσε δύο χωριά

2:21 μ.μ. - Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017
02:03 μ.μ. - Τρί, 28/21/2017
Image: Ηράκλειο: Θόρυβος - μυστήριο αναστάτωσε δύο χωριά

Ένας δυνατός υπόκωφος θόρυβος αναστάτωσε το βράδυ της Δευτέρας τους κατοίκους δύο τουλάχιστον χωριών του Ηρακλείου αφού έγινε αντιληπτός στην Πυργού και στις Ασίτες

Οι κάτοικοι αρχικά βγήκαν από τα σπίτια της αλλά όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε εξήγηση στο φαινόμενο , προσπάθησαν να το αποδώσουν σε κατολίσθηση ή φοβήθηκαν ότι ήταν το βουητό που προηγείται ενός σεισμού.
 
 
Όπως ανέφερε ο κ.Μπρομοιράκης κάτοικος Πυργού μιλώντας στο neakriti.gr « ακούσαμε το θόρυβο και βγήκαμε όλοι στα μπαλκόνια. Σαν να έπεσε μεγάλο αντικείμενο ενώ κάποιοι φοβήθηκαν ότι θα ακολουθούσε σεισμός. Βγήκαν όλοι στους δρόμους και παραξενεύτηκαν .Ψάξαμε στο διαδίκτυο αν έγινε κάτι και εξηγείται ο θόρυβος αλλά δεν βρήκαμε τίποτα».
 
 
Μαρτυρίες σε δύο χωριά
 
Μια ακόμη κάτοικος της Πυργούς ανέφερε «ο θόρυβος ακούστηκε σε όλο το χωριό. Το περίεργο είναι ότι όταν τηλεφώνησα στη μητέρα μου στις Ασίτες (που απέχουν 5 χλμ περίπου) μου είπε ότι και εκεί ακούστηκε ο θόρυβος και ήταν τρομοκρατημένη. Στη αρχή οι συγχωριανοί εδώ έλεγαν ότι θα πρόκειται για κατολίσθηση, ότι μπορεί να έπεσε κομμάτι βράχου. Έπειτα νομίζαμε ότι μπορεί να πρόκειται για σεισμό αλλά εξήγηση δεν δόθηκε».
 
Ανάλογες είναι και οι μαρτυρίες από τις Ασίτες, για έναν μυστήριο θόρυβο χωρίς εξήγηση. Σύμφωνα με τον κ Ιατράκη «ήμουν μόνος στο σπίτι όταν ακούστηκε ο δυνατός θόρυβος, σκέφτηκα ότι ήταν σεισμός είναι αλλά δεν κουνήθηκε τίποτα, ή ότι έγινε ατύχημα.  Σήμερα στο καφενείο συζητήθηκε και το άκουσαν πολλοί άλλοι κάτοικοι. Εξήγηση όμως δεν μπορέσαμε να δώσουμε».
 
Μαρτυρία υπήρξε ακόμη και από τα Βορίζια αφού όπως περιγράφει ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Φαιστού Διονύσης Φραγιακαδάκης «και εμείς περίπου στις 22.00 το βράδυ ακούσαμε έναν έντονο θόρυβο, σαν να επρόκειτο για μέτριο σεισμό. Μάλιστα τραντάχτηκε λίγο η πολυθρόνα».
 
 
Φασουλάς: Ίσως ήταν το σπήλαιο του Σάρχου
 
Το έντονο βουητό και υπόκωφοι θόρυβοι βέβαια δεν αποτελούν και ασυνήθιστη πραγματικότητα στην Κρήτη των γεωλογικών φαινομένων και των μοναδικών «μνημείων» της φύσης. Οι επιστήμονες έχουν κληθεί πολλές φορές να δώσουν εξήγηση σε θορύβους όπως πριν από χρόνια στα Βορίζια που αποδόθηκε σε πηγή. Σύμφωνα με το γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ.Φασουλά «η περιοχή που περιγράφετε βρίσκεται στη «ρίζα» του Ψηλορέιτη, τους πρόποδες  από την ανατολική πλευρά. Το μόνο που μπορώ να δώσω ως εξήγηση είναι ο θόρυβος να έχει σχέση με κάποιο σπήλαιο. Στην περιοχή Ασίτες, Κρουσώνα, Πυργού υπάρχει το μεγάλο σπήλαιο του Σάρχου. Είναι σπήλαιο που επικοινωνεί με την οροσειρά του Ψηλορτείτη και μάλιστα το νερό των σπηλαίων οδηγείται στην πηγή του Αλμυρού στο Ηράκλειο. Είτε κατέρρευσε υπόγειο τμήμα του σπηλαίου είτε κάποιο σημείο είχε φράξει ,το νερό έβρισκε κάποιο εμπόδιο, και βρήκε διέξοδο δημιουργώντας το θόρυβο».
 
 
Καθησυχαστικοί οι Σπηλαιολόγοι
 
Διαφορετική άποψη έχει ο Καλούστ Παραγκιαμιάν, Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδος που σημειώνει «δε νομίζω ότι προέρχεται από το Σάρχο, είναι σταθερό σπήλαιο και τώρα που μιλάμε δεν έχει νερά. Είναι πιο επικίνδυνο όταν βρέχει και σε μεγάλο βάθος .Το επισκεφτήκαμε την τελευταία φορά πέρυσι. Εάν είχε ξεχειλίσει ο Σάρχος -γιατί φτάνει 20μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όταν βρέχει ο υδροφόρος ανεβαίνει με ταχύτητα, εγκλωβίζει αέρα και κάνει θόρυβο, σαν «εκρήξεις» Αλλά πρέπει να υπήρξε καταρρακτώδης βροχή και συγκεκριμένα στο Ψηλορείτη».
 
Ο κ.Φασουλάς συμπληρώνει ότι όποια κι αν ήταν η αιτία του έντονου ήχου «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτές τις περιπτώσεις. Όταν έχει καταγραφεί κάτι σε μεγάλο βάθος δεν δημιουργεί προβλήματα αστάθειας στην επιφάνεια. Συνήθως μιλάμε για 100-300 μέτρα βάθος. Αν πάλι συνέβη κάτι κοντά στην επιφάνεια θα υπήρχε τώρα κάποιο βάραθρο ή ένα άνοιγμα στη γη».
 
Ο μυστηριώδης ήχος πάντως συνεχίζει να αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης στα σημεία όπου οι κάτοικοι επιμένουν ότι ακούστηκε.
 
Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη
 
Φωτογραφία αρχείου
Πηγή: neakriti.gr