Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί – Πότε και που μπορεί να ξεκινήσει το λιομάζωμα

11:13 π.μ. - Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018
11:10 π.μ. - Παρ, 19/13/2018
Image: Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί – Πότε και που μπορεί να ξεκινήσει το λιομάζωμα

Αναλυτικά όλες οι περιοχές

Οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας ολοκληρώθηκαν για τη φετινή περίοδο.
 
Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, πλέον η συγκομιδή του ελαιόκαρπου μπορεί να ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου 2018 στις παρακάτω περιοχές:
 
- στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ηρακλείου
 
- στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μαλεβιζίου
 
- στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Χερσονήσου
 
- στις Δημοτικές Ενότητες Αρχανών και Καζαντζάκη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων,
 
- στη Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και
 
- στη Δημοτική Ενότητα Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Γόρτυνα.
 
 
 
Επισημαίνεται ότι σε ελαιώνες όπου η συγκομιδή θα γίνει πιο όψιμα και δεδομένου ότι στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές από τις παραπάνω Τοπικές Κοινότητες  καταγράφονται πολύ υψηλοί δακοπληθυσμοί, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους.
 
 
 
Υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή που αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου.
 
 
 
Παρακαλούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιοτριβείς των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.
 
 
 
Επισημαίνεται ότι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.
 
 
 
Υπενθυμίζεται παράλληλα στους ελαιοτριβείς η υποχρέωσή τους για ενημέρωση της υπηρεσίας μας τόσο για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους όσο και για την αποστολή μηνιαίων στοιχείων παραγωγής.
 
 
 
Διευκρινίζεται ότι για τις υπόλοιπες περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας, θα ακολουθήσει από την υπηρεσία νέο Δελτίο Τύπου για την έναρξη συγκομιδής του ελαιοκάρπου στο οποίο θα διευκρινίζονται και οι λεπτομέρειες για την εισφορά δακοκτονίας για την ελαιοκομική περίοδο 2018-2019.
 
 
neakriti.gr