Ηράκλειο: Η φονική πεταλούδα καταστρέφει την παραγωγή

1:04 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018
01:06 μ.μ. - Πέμ, 07/04/2018
Image: Ηράκλειο: Η φονική πεταλούδα καταστρέφει την παραγωγή

Η Tuta Absoluta συνεχίζει και φέτος το καταστροφικό της έργο και σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει από παραγωγούς, υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Σε περιοχές, όπως το Τυμπάκι, η "Tuta Absoluta" έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά, ενώ η αντιμετώπιση της είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή μέσα από παρεμβάσεις, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομαδα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης αναμένεται να ταξιδέψει στο Υπουργείο για το θέμα.
 
Για τους αγρότες το ζήτημα αυτό - όπως γίνεται αντιληπτό - είναι μείζον, αφού βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τη φονική πεταλούδα. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ήταν σε προτεραιότητα στην ατζέντα των αιτημάτων του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη.
 
Παράλληλα είχε τεθεί και στη διάρκεια της παγκρήτιας συνάντησης που είχε γίνει στον Προφήτη Ηλία. Αυτό που προτείνουν οι αγρότες είναι η εφαρμογή της μεθόδου «Κομφούζιο» για την καταπολέμηση της Tuta Absoluta.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς, μόνο η μέθοδος «Κομφούζιο» θα σώσει τους παραγωγούς και ζητούν από την Κυβέρνηση να τους εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται για τους παραγωγούς άλλων περιοχών της χώρας.
 
Επιπλέον, αφού οι ζημιές που προκαλούνται από το έντομο αυτό δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση του, παρέχοντας στήριξη στους παραγωγούς
 
Αυτό που ζητείται εν ολίγοις είναι να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία και οι αρμόδιοι να εκσκήψουν πάνω στους παραγωγούς, κάνοντας γνωστές τις ενέργειες με τις οποίες θα στηρίξουν τους αγρότες για να θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
 
 
ekriti.gr