Ηράκλειο: Γιατί το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται ως βιομηχανικό - Ανησυχία στους παραγωγούς

8:07 μ.μ. - Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018
08:11 μ.μ. - Παρ, 16/07/2018
Image: Ηράκλειο: Γιατί το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται ως βιομηχανικό - Ανησυχία στους παραγωγούς

Αναστάτωση και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους κόλπους των ελαιοπαραγωγών της Χερσονήσου, και συγκεκριμένα στο παράκτιο μέτωπο από Χερσόνησο έως Γούβες και Γούρνες, τα υψηλά ποσοστά αιθυλεστέρων στο παραγόμενο παρθένο ελαιόλαδο καθιστώντας το ελαιόλαδο βιομηχανικό

Κατ’ επέκταση, οι παραγωγοί αναγκάζονται να το πωλούν σε πολύ χαμηλή τιμή που δεν ξεπερνά το 1,80 με 1,90 ευρώ το κιλό!
Μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη», ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, σημείωσε ότι οι συνθήκες στην συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερες, όμως το υψηλό αυτό ποσοστό αιθυλεστέρων δε σημαίνει πως πρόκειται για ακατάλληλο λάδι.
Όπως σημείωσε, ήδη έχει γίνει μία πρώτη συζήτηση για το σοβαρό αυτό θέμα και ανατέθηκε σε χημικό να ερευνήσει ποιες είναι οι αιτίες ώστε να καθοδηγηθούν σωστά οι παραγωγοί.
Υπήρξαν πάντως πολλές περιπτώσεις παραγωγών κι ελαιουργών που αποθήκευσαν το λάδι τους σε δεξαμενές με ποιοτικό προϊόν και από την ανάμειξη υπήρξε πρόβλημα στην ποιότητα.
Συν τοις άλλοις, η τιμή είναι πολύ χαμηλή, δεν ξεπερνά το 1,80-1,90 ευρώ το κιλό ενώ για το έξτρα παρθένο ξεπερνά τα 2,70 ευρώ!
Ο κ. Μαστοράκης πρόσθεσε πάντως ότι το ζήτημα τίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος  για να υπάρξει, ίσως, και τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων ώστε να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση.
Για το θέμα μίλησε στην ίδια εκπομπή και ο χημικός της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλης Μιχελινάκης ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά επιμόλυνση του ελαιολάδου  ενώ το πρόβλημα ουσιαστικά δημιουργείται από τον κακό ελαιόκαρπο ή την κακή επεξεργασία. Όπως είπε, αυτό πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει.
 
 
ekriti.gr