Οπως έγραψε το ekriti.gr οι αγρότες πήγαν από την επομένη κιόλας στις καλλιέργειες τους για να δουν την εικόνα που έχουν τα χωράφια τους.
Η βροχή, όπως λένε αγρότες μπορεί να είναι ευεργετική, όμως για τα αμπέλια αυτή την περίοδο σημαίνει μια σειρά από κινδύνους και συνέπειες.
Ετσι οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για να μη δουν τα αμπελια να παθαίνουν μεγάλη ζημιά.
Σε ότι αφορά τα αμπέλια, έτσι κι αλλιώς οι αμπελουργοί θα πρέπει να ραντίσουν για τον περονόσπορο και για άλλους μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται μετά από βροχή σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό επισημαίνει άλλωστε και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών στο νομό Ηρακλείου, που εξέδωσε νεότερες γεωργικές προειδοποιήσεις. Οδηγίες μέσα από τις οποίες συνιστά στους αμπελουργούς να προχωρούν σε επεμβάσεις για τον περονόσπορο, αλλά και για μια σειρά από άλλους μυκητες και ασθένειες.
Συμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων εκτιμάται πως τα συμπτώματα των βροχών θα εμφανιστούν στα μέσα του μήνα.
Οι γεωπόνοι αναφέρουν στο δελτίο που εξέδωσαν ότι οι βροχές θα δώσουν μολύνσεις, από Ευδεμίδα, Ωίδιο, περονόσπορο, τζιτζικάκι, τη χολερα και τον Πλανόκοκκο.
Ειδικά για τον περονόσπορο οι γεωπόνοι σημειώνουν πως είναι συχνές οι τοπικές επιδημίες σε περιοχές μικρής έκτασης, όταν το ευνοούν οι συνθήκες για αυτό και απαιτούνται άμεσα μέτρα. Τα σώματα που προσβάλλονται εμφανίζουν σημάδια στο φύλλωμα, ενώ και στα σταφύλια η προσβολή είναι εμφανής και διαφέρει ως προς το βαθμό της ζημιάς, ανάλογα με τη χρονική περίοδο της προσβολής.
Ενω σε ότι αφορά τη χολέρα, οι γεωπονοι τονίζουν ότι αυτή προσβάλλει όλα τα πράσινα φυτικά όργανα, δηλαδη τα φύλλα, τα σταφύλια και τους βλαστούς).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται εβδομαδιαίος έλεγχος, που ξεκινά 15 ημέρες μετά την έναρξη της βλάστησης, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν πρώιμες προσβολές
Μέσα από το ekriti.gr μπορείτε να δείτε τις αναλυτικές οδηγίες που εξέδωσαν οι γεωπόνοι:
ekriti.gr