Ιός καστανής ρυτίδωσης: Ψηφίστηκε από την επιτροπή της ΚΕΔΕ η εισήγηση του Πανταζή για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών

10:12 π.μ. - Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025
10:02 π.μ. - Τρί, 18/12/2025
Image: Ιός καστανής ρυτίδωσης: Ψηφίστηκε από την επιτροπή της ΚΕΔΕ η εισήγηση του Πανταζή για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών

Ο Α. Πανταζής, μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα της ΚΕΔΕ, στον Ηχώ 99,8 - Στόχος η έγκριση του θέματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο κος Αργύρης Πανταζής, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ μίλησε στον Ηχώ 99,8 ώστε να μας ενημερώσει για την εισήγηση που έκανε σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής μέσω της οποίας προτείνει να δοθεί αποζημίωση στους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

Εξήγησε, ότι εδώ και αρκετό καιρό, προσπαθεί να τεκμηριώσει το θέμα με διάφορα στοιχεία που είναι χρήσιμα και δεν μένει απλώς στο να πείσει την ολομέλεια της επιτροπής, αλλά επιδιώκει να εξασφαλίσει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων για την προώθηση ενός τόσο σημαντικού θέματος – πανελλαδικού, ίσως και παγκόσμιου, είπε. Ωστόσο, το βασικό είναι να ξεκινήσει η συζήτηση από εδώ και να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες.

Μας ενημέρωσε, ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής, η εισήγησή του βασίστηκε σε μια ανάλυση που είχε ετοιμάσει και αυτό ήταν θετικό, καθώς το θέμα ήταν ήδη γνωστό στους περισσότερους συνομιλητές και συμμετέχοντες στο συμβούλιο. Ανέφερε, ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ είναι ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος και αρκετά υπολογίσιμος θεσμός σε κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και είναι σίγουρος ότι η εισήγηση θα γίνει δεκτή ομόφωνα τόσο εκεί όσο και στη συνέχεια.

Η εισήγηση, που πλέον αποκτά διπλή διάσταση, θα καταλήξει στο γραφείο του Υπουργού, και από εκεί αναμένουν τις απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Γεωργίας. Αυτές αφορούν τη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που αναφέρει στην κατακλείδα της εισήγησής του ο κος Πανταζής: να δοθεί μια θεματική αποζημίωση. Το ύψος της δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά αυτό είναι το επόμενο βήμα, καθώς μόλις υπάρξει πολιτική απόφαση, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών.

Η προϋπόθεση, φυσικά, είναι η βεβαίωση από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ ότι ο παραγωγός και η καλλιέργειά του έχουν πληγεί, είτε μερικώς είτε εξ ολοκλήρου, από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Η δεύτερη εισήγηση, συμπληρωματική εκείνης του κ. Πανταζή, προήλθε από έναν γεωτεχνικό, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα της ΚΕΔΕ, με καταγωγή από τη Δράμα. Η συμβολή του ήταν πολύτιμη, καθώς προσέφερε μια επιστημονική προσέγγιση στο θέμα, βοηθώντας τα μέλη της επιτροπής – δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα της κατάστασης.

Είναι σαφές ότι τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν πάντα την απόλυτη γνώση για κάθε αγροτικό ζήτημα καθώς κάποιοι είναι γιατροί, άλλοι δικηγόροι και άλλοι επιχειρηματίες. Συνεπώς, δεν μπορούν όλοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των καλλιεργειών και είναι ευθύνη όσων φέρουν ένα θέμα προς συζήτηση, να το αναλύουν και να το τεκμηριώνουν με στοιχεία, εξήγησε ο κος Πανταζής.

Συνεχίζοντας, ανέφερε, για παράδειγμα, ότι φέτος υπήρξε μείωση 30% στις φυτεύσεις τομάτας στην περιοχή μας. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί αποστρέφονται πλέον την καλλιέργεια της τομάτας – είτε πρόκειται για βελανιδιού, είτε για μικρά ντοματίνια, είτε για μεγάλες ντομάτες. Ορισμένοι αγρότες είχαν ήδη πληγεί από την καστανή ρυτίδωση και δεν διακινδύνευσαν να φυτέψουν ξανά το ίδιο προϊόν.

Αυτό, βέβαια, έχει συνέπειες. Ένας παραγωγός που είχε αναπτύξει ένα εμπορικό δίκτυο για τις ντομάτες του, ξαφνικά αναγκάζεται να στραφεί σε άλλη καλλιέργεια, που ίσως δεν γνωρίζει καθόλου. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον κόστος, τόσο λόγω της αλλαγής παραγωγής όσο και λόγω της ανάγκης στήριξης από γεωπόνους. Παράλληλα, οι τιμές πώλησης των προϊόντων, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα μη βιώσιμα για τον καταναλωτή, με τις αυξήσεις να διαρκούν για μήνες.

Το Υπουργείο Γεωργίας, για να εγκρίνει αποζημίωση, απαιτεί πλήρη τεκμηρίωση του ζητήματος. Πρέπει να αποδειχθεί η επίδραση του ιού στην εμπορική παραγωγή και, κατά συνέπεια, στο εισόδημα των αγροτών. Για τον λόγο αυτό, η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα από την επιτροπή και τώρα προχωρά προς το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, όπου επίσης αναμένεται να λάβει έγκριση. Μέχρι στιγμής, όλα τα θέματα που έχει αποστείλει η Επιτροπή Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα έχουν περάσει ομόφωνα. Αυτή η εμπιστοσύνη της ΚΕΔΕ προς την επιτροπή της είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει στο αίτημα να υιοθετηθεί και από την ολομέλεια. Από εκεί, το αίτημα θα σταλεί στο Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να το υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι επίσης σημαντικό ότι το αίτημα υποστηρίζεται και από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο, καθώς και από άλλους φορείς, όπως την Περιφέρεια και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη. Αυτές οι συντονισμένες ενέργειες ενισχύουν το συνολικό αίτημα και το καθιστούν πιο ισχυρό.

Ο κος Πανταζής τόνισε ότι ο στόχος είναι να συνεχίσουν οι παραγωγοί να καλλιεργούν χωρίς ανασφάλεια καθώς δεν μπορούμε να έχουμε αγρότες που αμφιβάλλουν αν θα καλλιεργήσουν ντομάτα την επόμενη χρονιά, εξαιτίας του ιού που έχει καταστρέψει τα περισσότερα θερμοκήπια.

Τώρα, αναμένουν την αντίδραση του Υπουργείου και το πώς θα υπολογίσει την απόφαση της ΚΕΔΕ. Σε άλλες περιπτώσεις, οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί υπόψη, όπως με την επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους παραγωγούς, που τελικά έγινε μόνιμη.

Κλείνοντας, ο κος Πανταζής μας ενημέρωσε ότι από το 2021 και μετά η καστανή ρυτίδωση δεν αποτελεί νόσο καραντίνας, καθώς έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες. Επομένως, το αίτημα της επιτροπής είναι απόλυτα δικαιολογημένο και στηρίζεται σε στέρεες βάσεις. Από εκεί και πέρα, η πολιτική βούληση είναι απαραίτητη για την διεκδίκηση αποζημίωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιτροπή έκανε το καθήκον της και περιμένει τις τελικές αποφάσεις.