ΙΝΚΑ Λεχουρίτης: Κρυφές ανατιμήσεις και ενεργειακό φέρνουν "βαρυχειμωνιά" στην τσέπη μας

11:22 π.μ. - Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Πέμ, 15/22/2022
Image:  ΙΝΚΑ Λεχουρίτης: Κρυφές ανατιμήσεις και ενεργειακό φέρνουν "βαρυχειμωνιά" στην τσέπη μας

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών

Με αγωνία ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τις ανατιμήσεις αλλά και το ενεργειακό μετά μάλιστα και την πρόταση της Κομισιόν για περικοπές. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών κ. Γιώργος Λεχουρίτης μίλησε στον Ηχώ 99,8 εκτιμώντας ότι η «απειλή» να κατέβουν διακόπτες ηλεκτροδότησης ή να πάμε σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος δεν θα γίνει πράξη. Γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταστραφούν προϊόντα που χρήζουν ψύξης ή κατάψυξης, να « καούν» συσκευές, με τις όποιες συνέπειες για οικιακούς αλλά κυρίως για επαγγελματίες, καταναλωτές. Που αν μπουν στη διαδικασία αποζημιώσεων για τη ζημιά που θα υποστούν, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα μπορέσει οικονομικά να ανταπεξέλθει

Τόνισε ότι εάν ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει τον πολίτη υπήρχαν τρόποι. Δίνεται π.χ. ενεργειακή επιδότηση, αλλάζω ηλεκτρική συσκευή, που αφορά αλλαγή σε ψυγείο, καταψύκτη και air condition. Η χώρα μας δεν παράγει αυτά τα προϊόντα. Εξυπηρετούμε λοιπόν τα εισαγόμενα προϊόντα. Έπρεπε να επιδοτηθεί η αντικατάσταση θερμοσίφωνα με ηλιακό, υποστήριξε.

Είπε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις προωθούσαν την εγκατάσταση φυσικού αερίου και τώρα του λένε στους πολίτες ξαναβάλτε καυστήρα για πετρέλαιο, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος για τον καταναλωτή.

Αναφορικά τώρα με τις ανατιμήσεις ο κ. Λεχουρίτης σημείωσε ότι εταιρίες ακολουθούν μια νέα πολιτική κρατώντας μεν την ίδια συσκευασία μειώνοντας δε το ποσό του προϊόντος που περιλαμβάνεται εντός. Πλέον της αύξησης που μπορεί να έχει το προϊόν. Άρα και πιο λίγο προϊόν και πιο ακριβό. Δεν θα πρέπει όμως να αναγάγουμε ότι όλα αυτά οφείλονται στον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας. Προϊόντα όπως ηλιέλαιο και ψωμί ακρίβυναν πριν τον πόλεμο. Ήρθε στη συνέχεια ο πόλεμος και δημιούργησε νέα οικονομικά δεδομένα. Άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου, άνοδο στις πρώτες ύλες για τον πρωτογενή τομέα, άνοδος στην τιμή των καυσίμων. Βέβαια όσο ακριβότερα είναι τα προϊόντα τόσο πιο πολλά έσοδα έχει το κράτος . Και έρχονται μετά και δίνουν επιδόματα. Κατάντησαν τους Έλληνες επαίτες στις ορέξεις των υπολοίπων. Η ευθύνη όμως είναι κύρια στην κυβέρνηση για την ανοχή στην αισχροκέρδεια. Αλλά και η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες. Η πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία έπρεπε να είναι διαφορετική για να μη λιμοκτονήσουν και να μην πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο, τόνισε ο κ. Λεχουρίτης.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ ανέφερε οτι συνεχίζεται η διαδικασία για συλλογικές αγωγές για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν επικοινωνώντας με το Ινστιτούτο Καταναλωτών.