Ηλεκτρονικό εισιτήριο και στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης

4:28 μ.μ. - Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018
04:01 μ.μ. - Σάβ, 20/28/2018
Image: Ηλεκτρονικό εισιτήριο και στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης

δήλωσε η Υπουργός κ.Λ.Κονιόρδου

 
Μέσα στο 2018 αναμένεται να εφαρμοστεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα  και ανάμεσά τους στην Κνωσό, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Αυτό συμπεριέλαβε η Υπουργός κ Λυδία Κονιόρδου στους άμεσους στόχους του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, σε  συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα Εργαστήρια Εκμαγείων και Αντιγράφων του ΤΑΠ στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη.  Μαζί της ήταν η Πρόεδρός του ταμείου κ.Αθηνά Χατζηπέτρου, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ κ.Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και ο κ. Βαγγέλης Πολίτης, διευθυντής του γραφείου της Υπουργού.
 
Εισιτήρια, πωλητήρια, αναψυκτήρια και υποστήριξη του αρχαιολογικού έργου είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους δίνεται προτεραιότητα. Η οικονομολόγος Αθηνά Χατζηπέτρου διορίστηκε από τη Λυδία Κονιόρδου στις αρχές του Νοεμβρίου 2017 και όπως φάνηκε, έχει σκύψει πάνω από τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το ΤΑΠ.
 
Ωστόσο προσπαθεί να τα επιλύσει με τα βασικά εργαλεία που έχει στα χέρια της αν και γνωρίζει τις σημαντικές ελλείψεις του Ταμείου, που είναι υποστελεχωμένο και λειτουργεί με απαρχαιωμένο σύστημα. Ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν διεξοδικά, μαζί με άλλα, από τον νέο Οργανισμού ο οποίος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί καθώς βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας για την εξυγίανση του Ταμείου. Σύμφωνα με τις χθεσινές δεσμεύσεις της Λυδίας Κονιόρδου, θα φύγει από τα χέρια της το αργότερο σε 10-15 ημέρες. Στη συνέχεια θα μπει σε τελική διαβούλευση ώστε να πάρει τον δρόμο για την υλοποίηση. «Οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν και για τις οποίες δεν είναι απαραίτητος ο Οργανισμός, είναι πολλές», είπε χαρακτηριστικά.
 
Μέχρι τότε η Αθηνά Χατζηπέτρου θα πορευτεί με την υπάρχουσα κατάσταση σε έναν φορέα που πάσχει από σοβαρές παθογένειες δεκαετιών, ενώ την ίδια στιγμή απαιτεί εκσυγχρονισμό, πρόσληψη προσωπικού κ.ά. Εν αρχή είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αναμενόταν από το καλοκαίρι του 2017, αλλά με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα η εφαρμογή του θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2018 στα 7 σημεία της Αθήνας, Ακρόπολη, Ολυμπιείο, Κεραμεικός, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Λύκειο Αριστοτέλη μαζί με την Κνωσό, το Μουσείο Ηρακλείου, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.
 
Η δωρεά, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, αφορά τη λειτουργία του συστήματος e-ticketing που καλύπτει την έκδοση εισιτηρίων και την εφαρμογή του συστήματος access control για τις ανάγκες ελέγχου πρόσβασης στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους που θα εφαρμοστεί.
 
 
Στα Εργαστήρια Εκμαγείων και Αντιγράφων του ΤΑΠ, στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη
 

Ωστόσο το έργο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο όταν θα εφαρμοστεί το σύστημα επιχειρησιακών πόρων, μέσω του οποίου θα υπάρχει έγκυρος έλεγχος των εσόδων. «Εχουμε έλλειμμα στελεχών», παραδέχθηκε η Αθηνά Χατζηπέτρου, «αλλά βασιζόμαστε και στα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, όπως και στις συνεργασίες που θα κάνουμε και με την Κοινωνία της Πληροφορίας και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να τρέξουμε το έργο» και ενημέρωσε ότι αύριο ξεκινούν τη μελέτη εφαρμογής οι ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί.
 
Τα έσοδα του 2017 από τα εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα φτάσουν τα 95 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τους υπολογισμούς του 2016, καθώς ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί η κίνηση του Δεκεμβρίου 2017. Στο ποσό δεν υπολογίζεται η κίνηση των πωλητηρίων που λειτουργούν, σε αρκετές περιπτώσεις υποτυπωδώς, ούτε ο τζίρος από τα αναψυκτήρια που επίσης σε πολλά σημεία υψηλού ενδιαφέροντος των επισκεπτών δεν λειτουργούν καν.
 
«Παρά την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 16%, οι πωλήσεις των πωλητηρίων παρουσιάζουν μηδενική αύξηση και παραμένουν με έσοδα χαμηλότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με ποσό ανά επισκέπτη στο 0,3 ευρώ, όταν στη Γαλλία το ποσό ανέρχεται στα 7 ευρώ κατά κεφαλή», είπε η Αθηνά Χατζηπέτρου. Για την αύξηση των εσόδων στα πωλητήρια εκτός από την ανανέωση των ειδών προς πώληση θα προωθηθεί η διαδικτυακή πώληση. «Στο επόμενη τρίμηνο η ηλεκτρονική πώληση των εκμαγείων και των αντιγράφων μας θα είναι εφικτή», είπε και πρόσθεσε ότι τον επόμενο μήνα προκηρύσσεται η συνεργασία με την τράπεζα και τη μεταφορική εταιρεία.
 
Για το θέμα των αναψυκτηρίων η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανέφερε: «Από το τέλος του 2015 μέχρι σήμερα 9 μεγάλα έκλεισαν (Ολυμπίας, Λίνδου, Ηρακλείου, Μαλλίων κ.α.), σε άλλα 12 έχουν λήξει οι συμβάσεις, ενώ 45, μικρά ή μεσαία, παραμένουν χωρίς αξιοποίηση. Οι δύο προκηρύξεις του 2017 ήταν άγονες και εξετάζουμε τις αιτίες-αδυναμίες να ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι, γι' αυτό θα υπάρξει άμεσα νέα προκήρυξη, με πνεύμα αποκέντρωσης και με προτεραιότητα τους επισκέπτες».
 
Ως προς την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου, προωθούνται μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν την επιμέλεια, μελέτη και έκδοση πρακτικών εκθέσεων, συνεδρίων, τιμητικών τόμων, αρχαιολογικών οδηγών, μονογραφιών κ.ά.
 
Σχετικά με την ακίνητη περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού που έχει δοθεί προς εκμετάλλευση στο ΤΑΠ αφορά 350 ακίνητα στη Ρόδο και 120 στην Πλάκα. Οπως ειπώθηκε, το Δ.Σ. του ΤΑΠ έκανε τον Νοέμβριο αυτοψία στη Ρόδο, αλλά δεν υπάρχει δομημένη κατάσταση των ακινήτων. Μάλιστα το ΤΑΠ κατέβαλε σε 5 χρόνια πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ καθώς άλλα ποσά είχαν εισπραχθεί και άλλα φαίνονταν.
 
Για το φλέγον θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός δήλωσε: «Εκδόθηκε υπουργική απόφαση που καθορίζει τακτική επιχορήγηση από το ΤΑΠ, ύψους 1 εκατ. ευρώ με δυνατότητα έκτακτης επιχορήγησης, η οποία ωστόσο δεν θα υπερβαίνει το 30% της τακτικής επιχορήγησης». Με βάση τον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ, ο οποίος επίσης αναμένεται να κατατεθεί, η λειτουργία του παιδικού σταθμού μαζί με το προσωπικό του θα μεταφερθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.
 
Και τέλος, όπως είπε η υπουργός, ζητώντας και τη γνώμη της γενικής γραμματέως Μαρίας Βλαζάκη η οποία συμφώνησε, οι υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται από το ΤΑΠ «αφού οι ίδιοι άνθρωποι θα πιστοποιούν το ύψος τους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι αρχαιοφύλακες».
 
Πηγή: efsyn.gr