Ιεραπετρίτικη Γη: Τα προϊόντα Poppi's από τον Γ. Αγγελάκη - Καλλιεργητικές συμβουλές από το Χ. Λάβδα και την Rijk Zwaan Hellas

12:29 μ.μ. - Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022
12:11 μ.μ. - Τρί, 22/29/2022
Image: Ιεραπετρίτικη Γη: Τα προϊόντα Poppi's από τον Γ. Αγγελάκη - Καλλιεργητικές συμβουλές από το Χ. Λάβδα και την Rijk Zwaan Hellas

Ο Χρ. Λάβδας είναι ο Διευθ. Σύμβουλος της Rijk Zwaan Hellas και ο Γ. Αγγελάκης για την επιτυχία του brand "Poppi's"

Η αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» με τη Μαρία Τσαγκαράκη κοντά σας κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και κάθε Πέμπτη στις 14.00 σε επανάληψη. Καλεσμένοι της εκπομπής o κ. Γιάννης Αγγελάκης παραγωγός, ο οποίος έχει διατελέσει και προσωρινός πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας και ο κ. Χρήστος Λάβδας γεωπόνος, υπεύθυνος της εταιρίας Rijk Zwaan.

Ο κ. Αγγελάκης, μίλησε για τις δυσκολίες με τις οποίες ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδο με αυξημένα κόστη λόγω ενεργειακού και πρώτων υλών και έλλειψη εργατικών χεριών. Παρόλα αυτά δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Συνένωσε δυνάμεις με άλλους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τα διαθέτουν στην αγορά, συσκευασμένα, με την ονομασία "Poppi's". Η συνένωση αυτή είναι άτυπη δεν έχει κάποια νομική μορφή, είναι περισσότερο ένωση δυνάμεων που βασίζεται στην από κοινού συνεργασία, την παραγωγή ποιοτικών και γευστικών προϊόντων, την οργάνωση, συσκευασία και εμπορία των κηπευτικών που παράγουν, ακλουθώντας τη μέθοδο της υδροπονίας. Προσπαθούν δηλαδή να παρέμβουν σε όλα τα στάδια της παραγωγής από την καλλιέργεια μέχρι να φτάσει το προϊόν στο ράφι.

-

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Λάβδας ανέφερε ότι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε βόρειες χώρες όπως η Ολλανδία ή η Πολωνία δεν πρόκειται να καλλιεργηθεί τίποτα μέσα στον χειμώνα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και οι φυτεύσεις θα μεταφερθούν αργότερα προς την άνοιξη ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Όλο αυτό ωφελεί κατά κάποιο τρόπο τις χώρες του νότου και περιοχές όπως η νότια Ισπανία, Ιταλία, την Κρήτη κ.α. και την οποιαδήποτε παραγωγή που γίνεται μέσα στον χειμώνα, χωρίς θέρμανση.

Θα πρέπει βέβαια οι παραγωγοί της περιοχής μας παρά το μεγάλο πρόβλημα με το αυξημένο κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών, να δώσουν μεγάλη βαρύτητα και προσοχή στην καλλιέργειά τους για να μπορούν τα προϊόντα μας να βρουν θέσεις στις αγορές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε τις ποσότητες παραγωγής της Ισπανίας όμως είμαστε πολύ δυνατοί, παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και μπορούμε να απευθυνθούμε σε αγορές της Ευρώπης και να σταθούμε επάξια σε αυτές. Εξάλλου υπάρχει μια ανησυχία και στην Ευρώπη για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η Κρήτη είναι μια περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Τώρα σε ότι αφορά στο τι καλλιεργεί φέτος η περιοχή της Ιεράπετρας και γενικότερα η Κρήτη φαίνεται ότι λίγο λιγότερες είναι οι καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς , περισσότερο αγγούρι και μικρό αγγούρι, στα ίδια επίπεδα είναι η μελιτζάνα. Φαίνεται ότι η ίωση της καστανής ρυτίδωσης στην τομάτα έχει παίξει ρόλο στο τι επέλεξε ο παραγωγός να φυτεύσει φέτος. Είναι μια ίωση που σίγουρα θα μας απασχολήσει. Θέλει μεγάλη προσοχή και τήρηση των κανόνων υγιεινής. Αλλά και καλή διαχείριση στο χωράφι ακόμα και εάν εμφανιστεί στην καλλιέργειά μας. Η Rijk Ζwaan διαθέτει στους παραγωγούς μια cherry τομάτα με ανθεκτικότητα στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης. Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την tuta absoluta από την οποία επίσης πρέπει να προστατεύσουμε την καλλιέργεια με τους κατάλληλους ψεκασμούς την περίοδο που πρέπει. Όλα αυτά σε συνδυασμός με το γενικότερο αυξημένο κόστος παραγωγής καθιστούν ακριβή την καλλιέργεια της τομάτας εξηγεί.

Συνέστησε στους παραγωγούς όλων των προϊόντων να μεριμνήσουν για τη σωστή λίπανση των χωραφιών τους , σημειώνοντας πως παρά το ότι έχει αυξηθεί το κόστος των λιπασμάτων, για μια καλή και αποδοτική καλλιέργεια, η λίπανση πρέπει να γίνει σωστά, όπως αντίστοιχα το πότισμα και γενικότερα η φυτοπροστασία. Για να μπορέσουν έτσι τα φυτά να αντέξουν τον χειμώνα που έρχεται. Μια ανάλυση εδάφους που θα μας δείξει τι ακριβώς χρειάζεται το χωράφι μας είναι χρήσιμη. Μεγάλη προσοχή απαιτεί επίσης ο αερισμός αλλά και η διαχείριση της υγρασίας μέσα στα θερμοκήπια. Υπάρχουν επομένως πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί και εάν το κάνουν αυτό θα έχουν μια αποδοτική καλλιέργεια, σημείωσε μεταξύ άλλων.