Ιεραπετρίτικη Γη: Πως οι βιοδιεγέρτες θα βοηθήσουν τους παραγωγούς κόντρα στην κλιματική αλλαγή
Ο Χ. Κατσάνος διευθυντής και συνιδιοκτήτης της IQ Crops στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8
Ο κ. Χρήστος Κατσάνος διευθυντής και συνιδιοκτήτης της IQ CROPS φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 « Ιεραπετρίτικη Γη». Με ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική αλλαγή, την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στην γεωργία και στο πώς μπορεί ο παραγωγός να διαχειριστεί την κατάσταση αναζητώντας λύσεις μέσω και των βιοδιεγερτών.
Όπως είπε ο κ. Κατσάνος, η κλιματική μεταβολή είναι κάτι που συμβαίνει διαχρονικά. Η κλιματική αλλαγή τώρα, έχει να κάνει κυρίως με την άνοδο της θερμοκρασίας που δημιουργεί καταστάσεις στρες σε ανθρώπους και καλλιέργειες. Τα φυτά λόγω της θερμοκρασίας, δεν «κατανοούν» σε ποια εποχή βρίσκονται οπότε αντιδρούν με ένα διαφορετικό τρόπο από το σύνηθες. Η φύση όμως έχει μάθει να επιβιώνει. Ο άνθρωπος τώρα, πρέπει να δει πως θα διαχειριστεί την κλιματική αυτή αλλαγή. Καθώς για παράδειγμα, περίσσια ή έλλειψη νερού, δημιουργεί στρες, πολύ η λίγο λίπασμα, δημιουργεί στρες, η μη σωστή εργασία μέσα στο θερμοκήπιο επίσης δημιουργεί στρες. Όλα αυτά λοιπόν επηρεάζουν το φυτό, οπότε ο άνθρωπος πρέπει να παρέμβει κατάλληλα, εξήγησε.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στον κύκλο ζωής των φυτών, από τον σπόρο μέχρι την ανάπτυξη και την παραγωγή, μίλησε για την ανάγκη του φυτού σε «τροφή», λιπάσματα και νερό, για να αναπτυχθεί, να αποδώσει, να αντιμετωπίσει τους εχθρούς και κατέληξε στο πώς προέκυψε η ανάγκη για τους βιοδιεγέρτες. Όπως εξήγησε το φυτό έχει το ριζικό σύστημα και το υπέργειο μέρος. Κάθε τμήμα έχει τις δικές του ανάγκες.
Η πρώτη παρέμβαση γίνεται στη ριζόσφαιρα, γύρω από τη ρίζα δηλαδή. Εδώ λοιπόν πρέπει να βοηθήσουμε τη ρίζα να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία. Ταυτόχρονα όμως, με την παρέμβαση αυτή, ενισχύεται η δομή του εδάφους πχ με την κατακράτηση του νερού ή τη στράγγισή του. Αν έχουμε ένα υγιές ριζικό σύστημα τότε έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε σχεδόν το 50% μιας επιτυχημένης καλλιέργειας. Για να δούμε τις ανάγκες του εδάφους χρειάζεται να πάμε σε ανάλυσή του, εξετάζοντας μια σειρά από διάφορους δείκτες. Πλέον όμως χρειάζεται να γίνονται αναλύσεις που δείχνουν την υγεία του χώματος, ώστε να παρεμβαίνεις ανάλογα. Ως IQ CROP διενεργούν μια τέτοια ανάλυση την ονομάζουν, χρώμα, κατά την οποία εξετάζουν την υγεία του εδάφους μέσω κάποιων δεικτών, ανέφερε.
Πρόσθεσε στη συνέχεια σε ότι αφορά στο πάνω μέρος του φυτού, ότι εδώ αρχίζει, η εξειδίκευση. Από τα φυτώρια, μέχρι τη μεταφύτευση στο θερμοκήπιο και την ανάπτυξή τους σε αυτό. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατασκευές των θερμοκηπίων δεν είναι τέτοιες που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καιρικές συνθήκες με τις εναλλαγές των θερμοκρασιών, της υγρασίας κλπ. και να δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. Έρχονται λοιπόν οι βιοδιεγέρτες για να βοηθήσουν τα φυτά, να τα «ξυπνήσουν», να μην «τεμπελιάζουν» και να αποδώσουν.
Στόχος από τη μια, η πρόληψη για τις συνθήκες στρες και από την άλλη εάν δεν το προλάβουμε, η επανάκαμψη του φυτού που έχει υποστεί στρες. Η IQ CROPS έχει λύσεις για να βοηθήσουν τον παραγωγό ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσάνος.