Η υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας αξίζει και πρέπει να έχει την υποστήριξη όλης της Ελλάδας

9:27 π.μ. - Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2017
09:09 π.μ. - Κυρ, 03/27/2017
Image: Η υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας αξίζει και πρέπει να έχει την υποστήριξη όλης της Ελλάδας

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου που θ΄αναλάβει τον ηλεκτροφωτισμό της νήσου Σπιναλόγκας, μετά μάλιστα από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα (7/3), ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός

Συγκεκριμένα σε συνάντηση που είχε στην ΕΤΑΔ Α.Ε (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) με τον πρόεδρο και Δ/ντα σύμβουλο κ. Γεώργιο Τερζάκη καθώς και με τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα κ. Κων/νο Πλουμάκη, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με : τον ηλεκτροφωτισμό του μνημείου κατά την εαρινή και καλοκαιρινή περίοδο,  την αναμόρφωση του φωτισμού σύμφωνα με την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει στο Δήμο η κ. Ε. Ντεκώ (σχεδιάστρια φωτισμού), βάση της οποίας αναμένεται η σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ  Δήμου - ΕΤΑΔ και Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός τόνισε ότι τα στελέχη της εταιρείας "τείνουν ευήκοον ους" σε ότι αφορά το  θέμα του ηλεκτροφωτισμού της νησίδας, ενώ ήδη εξετάζονται οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Ήδη -πρόσθεσε- συζητήσαμε την δυνατότητα υλοποίησης του Σχεδίου Αναμόρφωσης  φωτισμού της οχυρής νησίδας -πρόταση την οποία έχει συντάξει και παραδώσει στον Δήμο Αγίου Νικολάου η κ. Ελ Ντεκώ. 
 
Εξ άλλου όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, επιθυμία της δημοτικής αρχής, αποτελεί αν μη τί άλλο, ο σωστός φωτισμός του μνημείου, ώστε να αποδωθεί συνολικά και με αξιώσεις στην τοπική κοινωνία και στους δεκάδες επισκέπτες του. 
Στην λογική αυτή, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου η πρόταση της κ. Ντεκώ που αφορά κυρίως στην διαφοροποίηση του φωτισμού -σε ψυχρό και θερμό ώστε ν΄ αναδειχθεί το ανάγλυφο του χώρου και η ποιότητα των κτιρίων- αποτελεί  μια πρόκληση που ασφαλώς απαιτεί την προσοχή και το ενδιαφέρον μας!

 
Όπως επίσης έγινε γνωστό άμεσα αναμένεται ν΄αναζητηθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του λιμενοβραχίονα στην Σπιναλόγκα (έχει ήδη μελετηθεί απο το ΚΑΣ), ενός ιδιαίτερα σημαντικού και σοβαρού έργου υποδομής που αποτελεί μέρος των προαπαιτούμενων για την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο της Unesco.
 
Αξίζει και πρέπει να έχει την υποστήριξη όλης της Ελλάδας η Σπιναλόγκα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου , με αφορμή την παράδοση του "υλικού" στο δήμο και στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο έχει επεξεργαστεί μέχρι σήμερα, η ομάδα εργασίας για την σύνταξη του σχετικού φακέλου υποβολής της υποψηφιότητας, (17/3) προκειμένου να ξεκινήσει ο σχετικός έλεγχος.
 
Επόμενο βήμα, σύμφωνα με την ενημέρωση η δημιουργία μιας ευέλικτης επιτροπής στήριξης της υποψηφιότητας του μνημείου καθώς και η παρουσίαση των μέχρι σήμερα ενεργειών, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής εκδήλωσης προκειμένου να παρουσιαστεί η εκπονηθείσα πρόταση αλλά και να ενημερωθούν οι πολίτες των οποίων η αρωγή είναι επιβεβλημένη. 
"Η ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, αποτελεί ένα θέμα που έχει ξεφύγει απο τα όρια του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια πρόταση με κύρος που αξίζει να έχει την υποστήριξη όλης της Ελλάδας" , τόνισε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου.
 
Πηγή: ekriti.gr