Η Τουρκία «σβήνει» την Κρήτη και το Καστελόριζο

11:58 π.μ. - Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018
11:11 π.μ. - Δευ, 26/58/2018
Image: Η Τουρκία «σβήνει» την Κρήτη και το Καστελόριζο

Επιμένει στη θεωρία «ένωσης» με τη Λιβύη

Επαναφέρει τη θεωρία «εξαφάνισης» του Καστελόριζου και τη μη αναγνώριση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, βασικός εμπνευστής της θεωρίας αυτής, ο νυν υποναύαρχος του γενικού επιτελείου ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάντ Γιαϊγτζί, που είχε δημοσιεύσει το 2012 τη σχετική μελέτη για την ΑΟΖ της Τουρκίας.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο ίδιος υποναύαρχος στις 21 Νοεμβρίου οργάνωσε σεμινάριο στην «Ακαδημία Εθνικής Άμυνας» της Τουρκίας, πρώην Σχολή Πολέμου, με θέμα «Η σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα προβλήματα».

 
Εκεί, ο Γιαϊγτζί μιλώντας σε αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε πως «η Ελλάδα καταπατά οικόπεδα της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Aksam», «ο Γιαϊγτζί εξήγησε πως η Ελλάδα καταπατά της περιοχές Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περιοχές όπου ανεβάζει την ένταση». Ο ίδιος υποστήριξε πως το 15Ο οικόπεδο στη Μεσόγειο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και το 20ό στη Λιβύη.
 
Επί της ουσίας, ο Γιαϊγτζί δεν υπολογίζει ούτε το Καστελόριζο, ούτε την Κρήτη, ενώ επαναφέρει τη θεωρία ένωσης της τουρκικής ΑΟΖ με αυτή της Λιβύης.
 
Πάντως, και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Yeni Safak», στην επίσκεψή του στη Λιβύη τον περασμένο μήνα είχε παρουσιάσει αυτούς τους χάρτες της ενωμένης υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με τη Λιβύη.
 
newpost.gr