Η «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον» δηλώνει αντίθετη με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

8:48 π.μ. - Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018
08:03 π.μ. - Σάβ, 10/48/2018
Image: Η «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον» δηλώνει αντίθετη με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Το επόμενο βήμα η ενημέρωση των κατοίκων

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της «Πρωτοβουλίας Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον».  Η Πρωτοβουλία αυτή δημιουργήθηκε μετά από απόφαση που πάρθηκε στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείου του Κάτω Χωριού   με θέμα την προγραμματισμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές των ορεινών όγκων που υψώνονται πάνω από το χωριό Επισκοπή. 
 Στο συντονιστικό συμμετέχουν  πολλοί φορείς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων, οι ιερείς των ενοριών, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων από περιοχές του Λασιθίου. Στόχος είναι η διεύρυνση των μελών, τόσο από συλλόγους και φορείς αλλά και από μεμονωμένους κατοίκους που επιθυμούν να συμμετάσχουν. 
Η «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον» και με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Επισκοπή, δηλώνει την αντίθεση της, στη δημιουργία αυτής της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας,  καθώς και σε κάθε μορφής ΒΑΠΕ και θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα «Δούρειο Ίππο», όπου θα κάνει την εκκίνηση για αναρίθμητες άλλες   τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις τόσο στο δήμο μας όσο και σε ολόκληρο το νησί μας. Κύριος στόχος μας είναι η ανάδειξη του ενεργειακού προγράμματος που υπάρχει για την Κρήτη και η ενημέρωση των συμπολιτών μας ,για τις επιπτώσεις που θα έχει σε εμάς και στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Όταν οι ανάγκες της Κρήτης στο σύνολο της είναι 750MW  και προβλέπεται (μέχρι στιγμής) δημιουργία ΒΑΠΕ για παραγωγή 6500 MW, με υποθαλάσσια καλωδιακή διασύνδεση, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Κρήτη θα αποτελέσει τη μπαταρία ολόκληρης της Ευρώπης. 
Υπάρχουν παραδείγματα και από άλλες περιοχές της  Ελλάδας, που έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες κατά δεκάδες και εκατοντάδες, όπως στη Σητεία, στην  Άνδρο και στην Κάρυστο που αριθμεί ήδη 400 και προβλέπονται άμεσα άλλες 200. Παντού οι κάτοικοι εναντιώνονται  σε αυτό το έκτρωμα που ονομάζουν «επένδυση και  ανάπτυξη», που όμως αλλάζει ανεπιστρεπτί το φυσικό τοπίο, ισοπεδώνει το φυσικό περιβάλλον και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ζώων αλλά και τη δική μας , με μοναδικό σκοπό το κέρδος των μεγάλων εταιρειών χωρίς να υπάρχει όφελος προς τις τοπικές κοινωνίες παρά μόνο λίγα ψίχουλα για εξημέρωση των ιθαγενών 
Το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε την όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας, με πρώτο βήμα την οργάνωση μιας εκδήλωσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, τη φύση μας, τους ανθρώπους μας, ολόκληρη την Κρήτη.