Η πρώτη ζημιά από τον δάκο έχει ήδη γίνει, λένε οι αγρότες

4:00 μ.μ. - Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017
04:05 μ.μ. - Τετ, 24/00/2017
Image: Η πρώτη ζημιά από τον δάκο έχει ήδη γίνει, λένε οι αγρότες

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι παραγωγοί λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στο πρόγραμμα δακοκτονίας αλλά και των νέων καθυστερήσεων λόγω βλάβης στα τέλη Απριλίου στο σύστημα που δέχεται τις προσφορές

Aπό τους εργολάβους ,με αποτέλεσμα να παραταθεί για περίπου  δέκα ημέρες η κατάθεση των προσφορών η οποία αρχικά έληγε στις 28 Απριλίου.
 
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη λόγω των καιρικών φαινομένων  που επικράτησαν  τη φετινή χρονιά θα έπρεπε οι ψεκασμοί να ξεκινήσουν τώρα και όχι στα τέλη Ιουνίου όπως συνήθως γίνεται.
 
«Η πρώτη ζημιά έχει ήδη γίνει»  αναφέρει με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη ο κ.Χιλετζάκης τονίζοντας παράλληλα ότι  και τα χρήματα δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δακοκτονίας . Όπως αναφέρει θα έπρεπε να είναι διπλάσια σε σχέση με την περυσινή χρονιά (που δεν υπήρχε βεντέμα) .
 
«Πέρυσι δεν υπήρχε βεντέμα και πάλι είχαμε πρόβλημα με τον δάκο φέτος που θα υπάρχει βεντέμα δεν επαρκούν τα χρήματα για τους ψεκασμούς και τα δέντρα είναι πολλά» και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όπως επισημαίνει  να δημιουργηθούν  προβλήματα στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα.
 
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Μανώλη Χνάρη, σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των προσφορών που έχουν καταθέσει οι εργολάβοι για την εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας για τα έτη 2017-2019.
 
Την Πέμπτη ολοκληρώνεται από την αρμόδια επιτροπή  η αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών που έχουν καταθέσει στην προσφορά τους οι εργολάβοι και αμέσως μετά θα προχωρήσει στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών .
 
«Το πρόβλημα είναι να τελειώσει το Υπουργείο τον διαγωνισμό με τα φάρμακα» αναφέρει ο ίδιος επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Περιφέρεια έχει  φάρμακα για να γίνει ο πρώτος ψεκασμός .
 
Υπενθυμίζουμε ότι φέτος  οι εργολάβοι που θα αναδειχθούν από τον διαγωνισμό θα είναι και για τα επόμενα τρία χρόνια,  δηλαδή μέχρι το 2019  . 
 
Ο προϋπολογισμός του έργου  που αφορά τους εργολάβους που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα  ανέρχεται στα 13.681.277 ευρώ συνολικά  και για τα τρία χρόνια ενώ συνολικά στην Κρήτη  φέτος τα χρήματα  για την δακοκτονία που θα διατεθούν και για την παγιδοθεσία αλλά και για τους εργολάβους που θα αναλάβουν τους ψεκασμούς ανέρχονται σε επτά εκατομμύρια  εβδομήντα επτά χιλιάδες ευρώ.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι το ποσό είναι το ίδιο με πέρυσι ωστόσο είναι μειωμένο κατά 600χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το 2015 με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή.
 
Ελένη Στάθογλου
 
Πηγή: ekriti.gr