Η παράταση δίνει χρόνο για...εκτόνωση! Κλίμα δυσαρέσκειας για τη μελετήτρια του Χωροταξικού

9:11 π.μ. - Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015
09:10 π.μ. - Τρί, 27/11/2015
Image: Η παράταση δίνει χρόνο για...εκτόνωση! Κλίμα δυσαρέσκειας για τη μελετήτρια του Χωροταξικού

Ενώ όλοι είχαν τα όπλα παρα…πόδα ενόψει του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, τώρα η 15νθήμερη παράταση, όπως όλα δείχνουν θα λειτουργήσει εκτονωτικά!

Το συμβούλιο της 29ης που είχε οριστεί για να συζητηθεί ένα από τα σοβαρότερα θέματα της δεκαετίας για την Κρήτη, το Χωροταξικό Σχέδιο, αναβλήθηκε αφού στο μεταξύ οι αγρότες ανακοίνωσαν το δικό τους συλλαλητήριο την ίδια μέρα.
 
Η νέα ημερομηνία που δεν έχει οριστεί ακόμη-ίσως γίνει σήμερα- θα δώσει ίσως τη δυνατότητα να πέσουν οι τόνοι, γιατί ήδη άρχισαν τα όργανα τόσο από τους…διαμαρτυρόμενους κατά των ΑΠΕ, από δημάρχους, αλλά και για τη μελετήτρια η οποία ξαφνικά παίρνει…ακραίες θέσεις, κατά την άποψη φορέων του νησιού. Σε αυτές ήρθαν να προστεθεί και «το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των κρητικών» που εάν δεν είναι λάθος έκφραση είναι τουλάχιστον ατυχής!
 
Πότε όμως θα γίνει η νέα συνεδρίαση; Ίσως στις 9-10 Νοεμβρίου να βρεθεί η πιο κατάλληλη μέρα, λέει ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης κ.Πιτσούλης.
 
«Εμείς είχαμε ετοιμαστεί σωστά για το συμβούλιο αυτό. Προέκυψε όμως η συγκέντρωση των αγροτών. Δεν μπορούσαμε να το βάλουμε την ίδια μέρα για λόγους πρακτικούς, αλλά εάν θέλετε είναι και ζήτημα πολιτικό όταν εκ των πραγμάτων συμπαραστεκόμαστε στους αγρότες» τόνισε ο πρόεδρος που αναζητεί…ημερομηνία που να τους βολεύει όλους.
 
«Δεν είναι όντως εύκολο όταν όλοι έχουν φτιάξει το πρόγραμμά τους με βάση αυτή την πολύ σημαντική συνεδρίαση του Σώματος. Άλλοι τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται σε συνέδρια, σε προγραμματισμένα ταξίδια, πρέπει να βρούμε τώρα μια νέα ημερομηνία που να μπορούν να παραστούν οι συνάδελφοι, οι δήμαρχοι, οι άμεσοι εμπλεκόμενοι» ανέφερε ο κ.Πιτσούλης.
 
Σε συνεχή επαφή ήταν και ο αρμόδιος για το χωροταξικό κ.Καλογερής που ήταν έτοιμος για την συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά το πρόγραμμα ανατράπηκε.
 
«Εμείς είχαμε προετοιμαστεί για να δώσουμε και την εισήγηση, τώρα θα πάμε λίγο πιο πίσω, δε νομίζω ότι έχουμε θέμα. Στο συμβούλιο όποτε γίνει θα εκφραστούν όλες οι απόψεις κι εμείς θα καταθέσουμε τις δικές μας» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνοντας ότι ‘δεν μπορεί σε ένα τόσο σοβαρό θέμα να μείνουμε μόνο στις ΑΠΕ και στις αντιδράσεις»
 
 
 
Η μελετήτρια
 
Εάν δεν βρεθεί πάντως τρόπος να εκτονωθεί το κλίμα σε βάρος της μελετήτριας θα υπάρξουν αντιδράσεις με τις πρόσφατες ακραίες τοποθετήσεις της για τα θέματα που έθιξε πρόσφατα και σε συνέντευξή της στην Καθημερινή.
 
Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και δήμαρχοι έχουν…εκπλαγεί με τις δηλώσεις της μελετήτριας περί…κορεσμένης Κρήτης τουριστικά και , αλλά και τις προτάσεις για τις ΑΠΕ.
 
“Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα έχουμε μια τεράστια εκτός σχεδίου δόμηση στο βόρειο τμήμα του νησιού και μια νέου τύπου δόμηση στο νότιο κομμάτι: τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο κάμπος της Μεσαράς, που είναι το πιο εύφορο κομμάτι της Κρήτης, έχει ο μισός καταληφθεί από φωτοβολταϊκά.” Υποστηρίζει η κ.Κλουτσινιώτη και θεωρεί ότι δεν χρειάζονται άλλα ξενοδοχεία γιατί η Κρήτη είναι κορεσμένη!
 
“Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον τουρισμό: από το 2003 έως το 2013 ιδρύθηκαν πάνω από 30 νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 500 κλινών, όλες στον βόρειο άξονα. Σε μια περιοχή που ήταν κάπως παρθένα, δυτικά των Χανίων, έχουν γίνει 15 μονάδες των 1.000 κλινών. Η στρεβλή τουριστική ανάπτυξη συνεχίζεται, παρότι και το προηγούμενο και το νέο χωροταξικό ζητά ήπια ανάπτυξη, μικρές μονάδες, συνδυασμένες με τον αγροτικό τομέα. Η Κρήτη δεν χρειάζεται ούτε νέα μεγάλα ξενοδοχεία, ούτε τουριστικά χωριά, είναι υπερκορεσμένη» ισχυρίζεται η κ.Κλουτσινιώτη.
 
Κερασάκι στην τούρτα ήταν το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των κρητικών!  «Και ενώ υπάρχουν στο νησί τρία σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα, αυτά δεν αφήνουν το “αποτύπωμά” τους στον πληθυσμό της Κρήτης. Δεν θα πρέπει να υποστηριχθεί η χρηματοδότηση καινοτόμων ερευνητικών δράσεων από τα ιδρύματα αυτά στην Κρήτη; Εν πάση περιπτώσει, εμείς προτείνουμε να δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο ένα κέντρο πολιτιστικής και περιβαλλοντικής πληροφόρησης για όλο το νησί» είχε πει η μελετήτρια.

cretalive.gr