Η παράσταση «ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ» στον ΙΣΤΟ-Καερέτι

1:20 μ.μ. - Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016
01:08 μ.μ. - Πέμ, 25/20/2016
Image: Η παράσταση «ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ» στον ΙΣΤΟ-Καερέτι

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης και προώθησης κοινωνικής οικονομίας ΙΣΤΟΣ και το καερέτι παρουσιάζουν την παράσταση της ομάδας πείρα(γ)μα με τίτλο: «ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ» ερμηνεύει η Ειρήνη Μελά σκηνοθετεί η Αγγελική κασόλα

Πρόκειται για αντιφασιστικό μονόλογο των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο που μετάφρασε η Αγγελική κασόλα και παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 
(Διάρκεια παράστασης 45 λεπτά).
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 70 η Φράνκα Ράμε έγραψε και ερμήνευσε μια σειρά μονολόγων βασισμένων σε μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων της ιταλικής αντίστασης στο φασισμό. Κείμενα δυναμικά, καταγγελτικά, έμπηγαν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Της στοίχησαν την απαγωγή και τον βιασμό της από μια ομάδα φασιστών που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Η Φράνκα Ράμε έδεσε τις πληγές της και συνέχισε πιο μαχητικά και πιο γενναία. Κάνοντας μαζί με τον σύντροφό της Ντάριο Φο ένα υποδειγματικό πολιτικό θέατρο, που έφτανε στις ρίζες (και την έμπυρη δηκτικότητα) του λαϊκού θεάτρου.
 
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:
Η «Μάμμα Τόνι» όταν μαθαίνει ότι οι φασίστες περνούν και πάλι από την πόλη της, αυτή τη φορά ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι για να εκφωνήσουν τους λόγους τους στην πλατεία, – μίας πόλης που θρήνησε πολυάριθμα θύματα στα χέρια των φασιστών- αγριεύει, σηκώνεται από την πολυθρόνα της,   αρπάζει   τη   μαγκούρα   της   και   ορμάει   μονάχη   να   τους   διώξει.   Ο μονόλογος   αυτός,   σχεδόν   άγνωστος,   ανήκει   στην   περίοδο   τωναντιφασιστικών μονολόγων των Φο/Ράμε, βασισμένων σε μαρτυρίες καιυπαρκτά πρόσωπα από την Ιταλική Αντίσταση. Πρωτοπαρουσιάστηκε με την   Φράνκα   Ράμε   να   ενσαρκώνει   αυτή   τη   συγκλονιστική   μάνα   των ανταρτών στην μεγάλη πλατεία της Παβίας στις 25 Απριλίου του 1971.
 
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Με τον χαρακτηριστικό τρόπο των Ράμε και Φο εκείνης της περιόδου, η αφήγηση στη «Μάμμα Τόνι» κινείται μέσα από απανωτές εναλλαγές που αποτελούν πρόκληση για τον ηθοποιό: από το γκροτέσκο, τον αυτοσαρκασμό, τη σάτιρα, έως την ψύχραιμη κατάθεση, τη συγκινησιακή φόρτιση και την τραγικότητα. Στην προσωπική μαρτυρία της Μάμμας Τόνι μνημονεύονται οι αγώνες, οι ελπίδες αλλά και οι νεκροί των ανταρτών, νεκροί του τότε και του τώρα που δεν μας επιτρέπουν να μένουμε άπραγοι μπροστά την εξάπλωση του φασισμού…
 
Οδοιπορικό
Το   ταξίδι   της   “Μάμμα   Τόνi”   ξεκίνησε  στα   πλαίσια   του   Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών. Η ομάδα πείρα(γ)μα  με  την παράσταση αυτήδηλώνει την αλληλεγγύη της σε όλες τις προσπάθειες που αποδεικνύουν πως η τέχνη μπορεί να είναι ουσιαστική και πρωτοποριακή όταν είναι πολιτική. Από το Μάρτιο   επιλέγει   χώρους   λαϊκούς   και   όχι   απαραίτητα   θεατρικού από το Μάρτιο   επιλέγει   χώρους   λαϊκούς   και   όχι   απαραίτητα   θεατρικούς   για   να παρουσιάσει   αυτόν   τον   ιδιαίτερο   μονόλογο.   Πλατείες,   χώροι   αλληλεγγύης, καφενεία, πολιτιστικά στέκια φιλοξένησαν τη “Μάμμα Τόνυ” . Ελεύθερο   Αυτοδιαχειριζόμενο   Θέατρο   Εμπρός,   Τρίκυκλο,   Αυτόνομο   Στέκι, Φεστιβάλ Αναιρέσεις, Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Nosotros,  “Κατάληψη   Στρούγκα”   –   Νέα   Φιλαδέλφεια,   Καφενείο   Κρίκος,   Μανταλάκι Συνεργατικό Καφενείο,  Αυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινγκ Βούλας,  “Κατάληψη Υπόστεγο” Αργυρούπολη, Πολιτιστικό Φεστιβάλ ΟΛΜΕ,  Αντιφασιστικό   Φεστιβάλ   Παραστατικών   Τεχνών   στα   Προσφυγικά   της Αλεξάνδρας, Κοινωνικό Στέκι Πετρούπολης “Οκτάνα”,  Καισαριανή εκδήλωση μνήμης για τους 200 εκτελεσθέντες που διοργάνωσε ο 105.5 Στο Κόκκινο, στον Ωρωπό «Κίνηση πολιτών Ωρωπού», «Καφέ Αστραδενή» Λειβαδιά, «Γιορτή Κυριακάτικου σχολείου μεταναστών» Γεωπονική σχολή, κάμπινγκ Λάδωνα, καφενείο «Το Δολίχι» Καφενείο «Σαίτες» και τώρα στον κήπο του ιστού Νικ. Φωκά 38 Ιεράπετρα το Σάββατο 27/8/2016 και ώρα 9.30 μμ.
 
Η παράσταση είναι με ελεύθερη συεισφορά για την ομάδα πείρα(γ)μα.
Ώρα προσέλευσης στον χώρο 20.00μμ.