Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας

5:40 μ.μ. - Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017
05:05 μ.μ. - Δευ, 22/40/2017
Image: Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε την Κυριακή 21 Μαΐου ο Ιερός Ενοριακός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ενορία Γρα-Λυγιά Ιεράπετρας

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ειδικότερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
 
Στην ομιλία του Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην καθοριστική για την πορεία του Μεγάλου Κωνσταντίνου θεοσημεία στον ουρανό, με τον σταυρό που έγραφε «εν τούτῳ νίκα». Με σημαία πλέον το χριστιανικό λάβαρο με το σημείο του Σταυρού ο Μέγας Κωνσταντίνος άρχισε να προελαύνει προς την Ρώμη για να γίνει αργότερα ο μοναδικός Αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους.
 
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις δύο σημαντικότερες πράξεις του Μεγ. Κων/νου, που ήταν η υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ, δια του οποίου σταμάτησαν οι διωγμοί κατά των Χριστιανών, και η δημιουργία της μεγάλης χριστιανικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κων/πολη.
 
Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε σημαντικά επιτεύγματα του Αγίου Κωνσταντίνου, όπως ήταν η καθιέρωση της Κυριακάτικης αργίας, ως ημέρας αναπαύσεως και αφιέρωσης στη δοξολογία του Θεού, και στην ανεύρεση του Τμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας από τη μητέρα του Αγία Ελένη, η οποία και έκτισε τον περίφημο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και άλλους μεγαλοπρεπείς ναούς και σπουδαία χριστιανικά μνημεία, όπως την Παναγία την Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, κ.α.
 
Τέλος, ευχήθηκε να αποκτήσουμε όλοι μερικά από τα χαρίσματα του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος, «όπως ψάλλαμε στον Εσπερινό της εορτής, είχε Σολομώντος την φρόνησιν, Δαυῒδ την πραότητα, και των Αποστόλων την ορθοδοξίαν» και ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Αιδεσιμολ. Πρωτ. Μιχαήλ Πετράκης, ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης Τράκος και οι δύο Διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ, εκτός από τους Ενορίτες, παρέστησαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης, τα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και των άλλων σωματείων της Γρα-Λυγιάς.