Η μεγάλη φυγή: 20.000 Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό

10:25 π.μ. - Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017
10:10 π.μ. - Τετ, 04/25/2017
Image: Η μεγάλη φυγή: 20.000 Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό

Γιατροί: η μεγάλη φυγή στο εξωτερικό. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επαγγελματικής πορείας ενός μεγάλου ποσοστού Ελλήνων γιατρών

Τα νούμερα είναι απογοητευτικά, καθώς 18.000 Έλληνες γιατροί έχουν πάρει εισιτήριο χωρίς επιστροφή την τελευταία 6ετία, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες, όπως παραδέχεται και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
 
 
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθαρίζει ότι γίνεται προσπάθεια αναδιοργάνωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ επιχειρείται σταδιακά να απορροφηθούν οι Έλληνες γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας και να τους ανοιχτούν προοπτικές αξιοπρεπούς επαγγελματικής και επιστημονική εξέλιξης στην Ελλάδα.  
 
Πρώτη στη λίστα προτιμήσεων των Ελλήνων γιατρών η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, ενώ υψηλή θέση τα τελευταία χρόνια κατέχουν και οι χώρες της Σαουδικής Αραβίας. Και τα νούμερα των γιατρών από την Κρήτη που επιλέγουν το εξωτερικό προς αναζήτηση καριέρας είναι αυξημένα και προβληματίζουν.
 
 
Νέα παιδιά αποχωρίζονται τις οικογένειες τους και επιλέγουν την ξενιτιά που τους ανοίγει καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γιος του κυρίου Κώστα, ο 26χρονος Νίκος, ο οποίος μετανάστευσε στη Γερμανία, μετά τις σπουδές του στην ιατρική.
 
Την ίδια στιγμή που Έλληνες γιατροί αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, το ΕΣΥ «γονατίζει» από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
 
Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη
 
Πηγή: neakriti.gr