Η «Μαρία» με ανέμους 250χλμ. σαρώνει ξανά την Καραϊβική

6:17 π.μ. - Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017
06:09 π.μ. - Τρί, 19/17/2017
Image: Η «Μαρία» με ανέμους 250χλμ. σαρώνει ξανά την Καραϊβική

Παραμένει καταστροφικός ο κυκλώνας αν και υποβαθμίστηκε σε κατηγορία «4» - Στο επίκεντρο βρέθηκε η Δομινίκη - Κινδύνευσε ο πρωθυπουργός της καθώς ξηλώθηκε η σκεπή του σπιτιού του - Στη ζώνη του κινδύνου το Πουέρτο Ρίκο

 
Από έναν νέο κυκλώνα, την «Μαρία» δοκιμάζεται ξανά η Καραϊβική λίγες ημέρες μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα.
 
 
Μπορεί ο κυκλώνας λίγο πριν τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) να υποβαθμίστηκε σε κατηγορίας 4 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η απειλή για τα νησιά της περιοχής καθώς η μείωση της έντασης των ανέμων είναι μικρή, από τα 260χλμ./ώρα στα 250χλμ./ώρα. 
με τους ανέμους έως και 260χλμ./ώρα με την Καραϊβική να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
Το πρώτο νησί που ένιωσε την καταστροφική ορμή του «Μαρία» ήταν η Δομινική. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει αναφορές για θύματα ή ζημιές καθώς ο κυκλώνας πέρασε από το νησί κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα αλλάξει όταν θα καταφέρουν τα σωστικά συνεργεία να προχωρήσουν στην επιχείρηση αξιολόγησης των καταστροφών.
 
Ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού του νησιού Ρούζβελτ Σκέριτ: «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι θα ξημερώσουμε με ειδήσεις για μεγάλη φυσική καταστροφή, πιθανόν και θανάτους. Οι άνεμοι έχουν ξηλώσει τις οροφές σχεδόν όλων των σπιτιών των ιδιοκτητών με τους οποίους έχω μιλήσει».
 
Ο ίδιος ο Σκέριτ ήταν ένα από τα θύματα του κυκλώνα καθώς χρειάστηκε τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων καθώς, όπως έγραψε στο Facebook, ξεριζώθηκε η σκεπή του σπιτιού του. «Είμαι στο έλεος του τυφώνα. Το σπίτι μου πλημμυρίζει» συνέχισε τη «ζωντανή μετάδοση» ο Σκέριτ, ο οποίος τελικά ενημέρωσε ότι σώθηκε χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστών.
 
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Δομινίκη δέχεται το χτύπημα ενός κυκλώνα 5 καθώς το 1979 το νησί σαρώθηκε από τον τυφώνα Ντέιβιντ που προκάλεσε το θάνατο 56 ανθρώπωνω και άφησε χωρίς σπίτι τα 3/4 του τοπικού πληθυσμού.
 
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα επόμενα νησιά τα οποία θα νιώσουν την οργή του «Μαρία» θα είναι η Γουαδελούπη, το Μονσεράτ, τα Σεντ Κιτς και Νέβις, οι Αμερικανικές και οι Βρετανικές Παρθένες νήσοι καθώς και το Πουέρτο Ρίκο.
 
Η Μαρτινίκα κηρύχθηκε τη Δευτέρα σε κατάσταση βιολετί συναγερμού και η Γουαδελούπη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, όπου άφησε πίσω του 11 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 
 
Πηγή: protothema.gr