Η Κρήτη και ο Ερωτόκριτος θα προβληθούν σε όλο τον κόσμο

3:27 μ.μ. - Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019
03:07 μ.μ. - Πέμ, 25/27/2019
Image: Η Κρήτη και ο Ερωτόκριτος θα προβληθούν σε όλο τον κόσμο

Mέσω του 9ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Η «καρδιά» των αποδήμων Κρητικών «κτυπά» στην Κρήτη στο τετραήμερο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, απ’ όπου η φωνή και το μήνυμα της Κρήτης και το λογοτεχνικό-ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» θα σταλεί ηχηρό σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε σημείο του πλανήτη». Αυτό τόνισαν σήμερα-παραμονές του συνεδρίου-στην συνάντηση τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλη Κουγιουμουτζή, και τους π. Προέδρους Γιώργο Αεράκη, Μανόλη Βεληβασάκη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη.
 
Στο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» θα είναι επικεντρωμένο το φετινό 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από 1 έως 4 Αυγούστου με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η παγκόσμια προβολή της Κρήτης μέσω του συνεδρίου με την συμμετοχή των αντιπροσώπων Κρητών ομογενών όπου γης, έχει φέτος κεντρικό θέμα τον επικό «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου στο πλαίσιο ανακήρυξης από το Υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2019 ως έτος «Ερωτόκριτου» ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
 
Οι εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου παρουσιάστηκαν σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλη Κουγιουμουτζή, την Πρόεδρο του Συνεδρίου Δρ. Μαρία Χναράκη, παρουσία των πρώην Προέδρων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Γιώργου Αεράκη και Μανόλη Βεληβασάκη.
 
Η έναρξη του συνεδρίου προγραμματίζεται την 1 Αυγούστου, μεταμεσημβρινή ώρα, στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στο λόφο Μαρτινέγκο, ενώ οι εργασίες που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου μεταξύ 1 και 3 Αυγούστου. Σε δηλώσεις που έγιναν αναφέρθηκαν:
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Φασουλάκης:
 
«Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζει και οργανώνει το 9ο συνέδριο του παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών στο Ηράκλειο-ένας σημαντικός θεσμός- το οποίο έχει κεντρικό θέμα τον «Ερωτόκριτο» το σπουδαίο έργο του Κορνάρου.  Είναι μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία που εμείς ως  Περιφέρεια Κρήτης στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με το παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών, θα υποδεχτούμε τους Κρήτες του εξωτερικού τους «πρεσβευτές» της Κρήτης, τους «πρεσβευτές» του πολιτισμού θα τολμήσω να πω.  Είναι ιδιαίτερη χαρά μας για την διεξαγωγή του συνεδρίου, φέτος θα έχουμε σπουδαίους φιλοξενούμενους, σπουδαίους επιστήμονες-ερευνητές.  Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, είναι μία ευκαιρία η Κρήτη να δείξει για άλλη μια φορά στον κόσμο, και οι Κρήτες μπορούν να το κάνουν αυτό, πόσο σπουδαίο, ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα έχει το νησί».
 
Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Κουγιουμουτζής:
 
«Όπως είναι γνωστό το 2019 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Ερωτόκριτου», με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από τη σχετική πρόταση της Περιφέρεια Κρήτης με τη συμβολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Πρόκειται για μια απόφαση που φέρνει στο επίκεντρο τον Κρητικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη διεθνοποίηση του μηνύματος του Ερωτόκριτου με επιλεκτική θεματική διασύνδεση κοινοτήτων και δραστηριοτήτων και την προώθησή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη Γενική Συνέλευση που έγινε το Σάββατο 4 Αυγούστου του 2018 στο «Σπίτι Πολιτισμού», στο Ρέθυμνο, αποφασίσαμε ο «Ερωτόκριτος» να είναι το κύριο θέμα του τριήμερου συνεδρίου μας με τίτλο «Γιατί… Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;».
 
Η Πρόεδρος του Συνεδρίου Δρ. Μαρία Χναράκη:
 
«Το σκεπτικό του προγράμματος  και των δράσεων του 9ου συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών καλύπτει τη σύνδεση της πολιτιστικής «οντότητας» του Ερωτόκριτου με πολλαπλή σημειολογία και χρήση με διάρκεια, εντός κι εκτός Ελλάδος. Οι τομείς που επιδιώξαμε να συνδέσουμε διαθεματικά είναι οι ακόλουθοι: α) εκπαίδευση, επιστήμες και καλές τέχνες, φυσικό περιβάλλον, θρησκεία, β) πολιτική, οικονομία, επιχειρηματικότητα, αθλητισμός, γ) διατροφή, τουρισμός, κοινωνία και ελληνική παιδεία. Οι κατευθυντήριες γραμμές του αξιακού μηνύματος που επιθυμούμε να προωθήσουμε με τις εκδηλώσεις μας είναι η παράδοση και η αναγέννηση, η νησιωτικότητα, η επιμονή και ο αγώνας, η ευγενής  άμιλλα και ο συναγωνισμός, το θάρρος και η αξιοπρέπεια, το πάθος, η θυσία και η αγάπη».
 
Αναλυτικότερα, στις 2 Αυγούστου πρόκειται να υλοποιηθεί το «Βιωματικό Σεμινάριο Αυτογνωσίας μέσα από τον Ερωτόκριτο» από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ακριβή Βρέντζου. Έπειτα, θα διεξαχθούν οι ομιλίες, «Ο Ερωτόκριτος και οι Κρητολογικές σπουδές στο ΑΠΘ: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τάσος Α. Καπλάνη, και  «Ο Ερωτόκριτος και η σημερινή Κρητική Διάλεκτος» από τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Το ίδιο βράδυ, στην παραλία Καράβολας, θα λάβει χώρα η Πολιτιστική βραδιά «Μαλβαζίας» σε συνεργασία με το «Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης» και τον Λαογραφικό Όμιλο «Λάζαρος & Μανώλης Χνάρης» και τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.
 
Στις 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία εκ μέρους του Ομότιμου Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, David Holton, με τίτλο, «Τι διάβασε ο Βιτσέντζος Κορνάρος πριν γράψει τον Ερωτόκριτο;». Τον ίδιο θα προλογίσει η Αναστασία Μαρκομιχελάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην ομιλία της «David W. Holton: Ο Φιλέλληνας, ο Φιλόλογος, ο Δάσκαλος». Στην συνέχεια, ο Ομότιμος Καθηγητής, π. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Πυργιωτάκης, θα κάνει λόγο για την «Παρουσίαση προγραμμάτων, πορείας & έργου του Πανεπιστημίου Κρήτης».
 
Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν απονομές στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, από την Περιφέρεια Κρήτης θα βραβευτούν ως διακεκριμένες προσωπικότητες οι David Holton και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Το δε Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών θα βραβεύσει κατά Ομοσπονδία τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (Παγκρητική Ένωση Αμερικής), το Νίκο Χατζάκη (Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης) κα τους Δημήτρη Παπαδοδημητράκη & Σωκράτη Τσουρδαλάκη (Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Ν. Ζηλανδίας). Τη βραδιά θα ολοκληρώσει η θεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» από το «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ».
 
Το πρωί την ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση «Τα ενετικά τείχη και μνημεία του Ηρακλείου» από την ξεναγό και συγγραφέα Αθηνά Ν. Κυριακάκη-Σφακάκη.
 
Τέλος, σύμφωνα με το cretapost.gr, στις 4 Αυγούστου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο χωριό «Κρουσώνας», όπου και θα πραγματοποιηθεί «Ξενάγηση και καντάδα ‘στα χνάρια του Ερωτόκριτου’» στο Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων «Θύραθεν» και θα ακολουθήσει φιλοξενία και γεύμα.
 
Παράλληλα με τις συνεδρίες, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου θα λειτουργεί έκθεση με υφαντά από τη συλλογή της Θ. Μεταξά και χειροτεχνημένους πίνακες της Ε. Ταχατάκη καθώς και τράπεζα εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα από το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» – παρουσίαση γραφικών & γευσιγνωσία με «αναγεννησιακά ντακάκια» από τον προπτυχιακό φοιτητή του Drexel-υπότροφο Βιδαλάκη Jason Wong.
 
Συντονιστής συνεδριών είναι ο Κώστας Βασιλάκης, δημοσιογράφος. Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ανοιχτή στο κοινό και δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο ιστολόγιο του συνεδρίου:  http://wcc19.blogspot.com
 
Επίσης το  χώρο της Πειραματικής Σκηνής θα κοσμήσουν ζωγραφιές εμπνευσμένες από το  Ερωτόκριτο, από μαθητές του 13ου Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου.