Σε κλίμα αναστάσιμης χαράς και με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πανηγύρισε σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου, ο ιστορικός Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και προστάτου της Ιεράπετρας
Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έλαβαν μέρος οι Κληρικοί της πόλεως, και ακολούθησε η λιτάνευση της σεπτής εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Ιεράπετρας.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο συναξάρι, στα απάνθρωπα βασανιστήρια και στο θαυμαστό μαρτύριο του «μεγάθλου» αγίου Γεωργίου, καθώς και στην ιδιαίτερη παρρησία των αγίων μαρτύρων να πρεσβεύουν για όλους εμάς, καθώς έγιναν θυσία ευάρεστη στο Χριστό ως μιμητές του πάθους Του. Όπως τόνισε «Ο άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος και όλοι οι άγιοι μάς καλούν με το παράδειγμά τους να ζήσουμε τη χριστιανική ζωή όχι μόνο στη θεωρία αλλά κυρίως στην πράξη, ώστε η πίστη μας να γίνει ‘‘θεωρίας επίβασις’’, δηλ. εμπειρία ζωής. Η ζωντανή παρουσία των αγίων μαρτύρων στη ζωή μας γίνεται αφορμή για εμάς προκειμένου να οπλισθούμε με υπομονή και καρτερία, ώστε και εμείς να μη λυγίζουμε στις καθημερινές δυσκολίες της ζωής».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον προϊστάμενο του πανηγυρίζοντος Μητροπολιτικού ναού π. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, στον οποίο ευχήθηκε ο πολύαθλος και ένδοξος Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος να είναι βοηθός και συναντιλήπτορας στην ιερατική του διακονία. Επίσης, ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα στους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και στο πλήθος των ευσεβών χριστιανών και ιδιαίτερα σε όλους όσοι φέρουν το όνομα του αγίου.
Στη λιτάνευση της σεπτής εικόνας και των ιερών λειψάνων του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Ιεράπετρας υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής και με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας από τη 11η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (Μ.Σ.Ε.Π.) Ζήρου, έλαβαν μέρος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας του Ν. Λασιθίου και πλήθος κόσμου που και φέτος τίμησε τον πολιούχο και προστάτη άγιο της πόλεως.
Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, o Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Boυλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Διοικητής της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμαν. Πάνου, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Σητείας Αντιπλοίαρχος κ. Εμμανουήλ Καπετανάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Νταραράς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αργ. Πανταζής, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και ο κ. Εμμ. Βρυγιωνάκης, ο Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Εμμανουήλ Γεωργαλάκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντιπύραρχος κ. Παν. Καράμπελας, οι Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ιεράπετρας, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Γεώργιος Προϊστάκης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο πρ. Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης, οι πρώην Βουλευτές κ. Κων. Δερμιτζάκης και κ. Ιω. Κουνενός, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμ. Πετάσης, Διευθυντές σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πλήθος πιστών που κατέκλεισαν τον πανηγυρίζοντα ναό.
Ο Εσπερινός
Μέσα σε ιδιαίτερα Αναστάσιμη και πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το εσπέρας της 22ας Απριλίου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επι τη εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και θαυματουργού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή των Ιερέων της πόλεως.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στο σύντομο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην διαρκή πρεσβεία και προστασία του Αγίου Γεωργίου σε όλους τους ανθρώπους της οικουμένης, ιδιαιτέρως όμως στους Ιεραπετρίτες, αφού είναι ο άγρυπνος φρουρός, ο φύλακας και ακαταμάχητος προστάτης της πόλεως. Τόνισε την υπομονή του Αγίου και την καρτερία του στα φρικτά μαρτύρια, και σημείωσε ότι και εμείς έχομε ανάγκη από υπομονή και καρτερία στις περιστάσεις, τις ανάγκες, τις αρρώστιες και τους πειρασμούς της ζωής, μιμούμενοι τον Μέγα Στρατηγό Άγιο Γεώργιο.
Ο Ναός
Ο ναός που βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα της Κάτω Μεράς κατασκευάστηκε τον 19ο αι. στη θέση παλαιότερου ναού. Ο αρχικός αυτός ναός, όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα κατά την διάρκεια ανασκαφικών ερευνών, ήταν μονόχωρος με προσανατολισμό ΒΔ-ΝΑ και έφερε δύο φάσεις. Κτίσμα πιθανόν της βενετικής περιόδου θα πρέπει μάλλον να ταυτιστεί με τον ναό του Αγίου Γεωργίου της ομώνυμης συνοικίας, που αναφέρεται σε απογραφικούς πίνακες του 17ου αι. Ο σημερινός ναός που χτίστηκε το 1856 από τον αρχιτέκτονα Χατζή-Μανώλη, ανήκει στον τύπο του τρίκλιτου με τρούλλο ναού στον οποίο η ανωδομή είναι κατασκευασμένη από μπαγδατί, δηλαδή ξύλινο σκελετό επιχρισμένο με κονίαμα. Το 1936 έγιναν διάφορες εκτεταμένες επεμβάσεις στον ναό, από τις οποίες η σημαντικότερη είναι η επέκταση κατά 3,20 μ. στα ανατολικά.
Ο ναός, αρκετά ευρύχωρος, είναι ιδιαίτερα επιμελημένος στα επιμέρους στοιχεία, όπως τους λεπτοφυείς κίονες με τα διαφορετικά κιονόκρανα, που μάλλον προέρχονται από αρχαία μνημεία της πόλης, αλλά και τα μνημειακά διαμορφωμένα θυρώματα και τα διακοσμητικά ανάγλυφα τα οποία αναδείχθηκαν και συντηρήθηκαν μετά την πρόσφατη αποκατάστασή του από την οικεία Μητρόπολη, που ολοκληρώθηκε το 2000.
Πολλοί άνθρωποι της πόλεως, ηλικιωμένοι και νεώτεροι αλλά και άλλοι που πρόσφατα έχουν φύγει από τη ζωή, βεβαίωναν και βεβαιώνουν με συγκλονιστικά γεγονότα και περιστατικά την παρουσία του Αγίου, ο οποίος ήταν και είναι πάντοτε παρών στην πόλη αυτή.
Είναι συγκινητικές οι διηγήσεις πολλών ότι στο παρελθόν κυρίως ο Άγιος Γεώργιος γινόταν έντονα αισθητός με τα βήματα του αλόγου του, καθώς έφιππος διερχόταν τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Αλλά και στην εποχή της Τουρκοκρατίας προστάτευε με θαυμαστές επεμβάσεις το λαό του από τις αυθαιρεσίες και θηριωδίες των Τούρκων ενώ πολλοί από τούς τελευταίους τον ευλαβούνταν και τον τιμούσαν ιδιαίτερα. Λέγεται μάλιστα πως ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος περνώντας έδενε το άλογό του στην αυλόπορτα του Ναού, και ο ίδιος βγάζοντας το καπέλο του έμπαινε μέσα προσφέροντας τα δώρα του και την προσκύνησή του στον Άγιο. Πολλοί επίσης απ’ αυτούς υπήρξαν δωρητές του Ιερού αυτού Ναού.
Τόσο μεγάλη λοιπόν υπήρξε η απήχηση της ζωντανής παρουσίας του Αγίου στο παρελθόν ώστε να δικαιολογείται εύκολα και η σημερινή μεγάλη αφοσίωση και τιμητική ευλάβεια του ευσεβούς λαού μας στο πρόσωπο του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και θαυματουργού, αλλά και η καθιέρωση από πολύ παλιά του Ναού του, ως Μητροπολιτικού ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Πηγές: anatolh.com, ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΡΗΤΗ