Η Ευρώπη «υποκλίνεται» στο Ανωγειανό οφτό
Εγγυημένο Παραδοασιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) προτείνεται το αντικρυστό!
Στα… σκαριά για να γίνει Εγγυημένο Παραδοασιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) είναι το γνωστό σε όλους, Ανωγειανό οφτό.
Μετά τον ελληνικό γύρο, ο οποίος έγινε το πρώτο ελληνικό πιστοποιημένο παραδοσιακό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα σειρά έχει το Ανωγειανό οφτό, ή όπως είναι επίσης γνωστό, το αντικρυστό.
Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία ανήκει στον αντιδήμαρχο Ανωγείων, κ. Βασίλη Σμπώκο.
«Μετά τη συμμετοχή μου στο συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης για τις γεωγραφικές ενδείξεις των προϊόντων ως πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώ την προσπάθεια να προχωρήσουμε στη δημιουργία φακέλου που θα πιστοποιεί το Ανωγειανό οφτό ως προϊόν ΕΠΙΠ. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά με προσπάθεια και πίστη στο στόχο θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο ίδιος.
Γιατί αξίζει να γίνει ΕΠΙΠ το Ανωγειανό οφτό;
Το οφτό κατέχει έναν ιδιαίτερο τρόπο ψησίματος, ο οποίος, μάλιστα, «έρχεται» από πολύ παλιά, καθώς φτιαχνόταν από τους βοσκούς στις ορεινές περιοχές. Ο τρόπος μαγειρέματός του ήταν εύκολος, καθώς οι βοσκοί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μαγειρικά σκεύη στην ύπαιθρο.
Έτσι, έσφαζαν το ζώο, το έγδερναν και το μοίραζαν σε τέσσερα κομμάτια, τα οποία ονόμαζαν «γουλίδια». Περνούσαν κάθε κομμάτι σε μια ξύλινη σούβλα και το αλάτιζαν.
Κάποιοι βοσκοί ακολουθούσαν μια διαδικασία που ονομαζόταν «οτερμενιά». Δηλαδή, τοποθετούσαν πέτρες για να σχηματίσουν ένα τετράγωνο και σε αυτές έστηναν τις σούβλες με το κρέας.
Στη μέση του τετραγώνου και σε κατάλληλη απόσταση (ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά) τοποθετούσαν μια στοίβα από ξερά ξύλα.
Έπειτα, άναβαν τη φωτιά, για να ψηθεί το κρέας, συνήθως αρνίσιο, δίπλα στις φλόγες της φωτιάς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τοποθετούσαν το κρέας απέναντι από τη φωτιά (αντικριστά) και όχι πάνω στη φωτιά.
Τέλος, το άφηναν σε αυτή τη θέση για 45 λεπτά και μετά το γύριζαν.
neakriti.gr