Η έκθεση σε φυτοφάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

2:03 μ.μ. - Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019
02:09 μ.μ. - Τετ, 25/03/2019
Image: Η έκθεση σε φυτοφάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα

Όσοι εκτίθενται συχνά σε φυτοφάρμακα στο εργασιακό τους περιβάλλον διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.
 
Η συγκεκριμένη μελέτη, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Hearth Association», η οποία εκδίδεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
 
Η Μπεατρίζ Λ. Ροντρίγκες, μια από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγήτρια γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, εξηγεί ότι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη καθιστούν αναγκαία τη χρήση εξοπλισμού για την προστασία από τα φυτοφάρμακα.
 
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αυτοί που λόγω επαγγέλματος έρχονται συχνά σε επαφή με φυτοφάρμακα, να το αναφέρουν στις ιατρικές τους εξετάσεις, ώστε να καταγραφεί στο ιατρικό τους αρχείο.
 
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 8.000 Ιάπωνες Αμερικάνοι από το Οάχου της Χαβάης την περίοδο 1965 – 1968 στο πλαίσιο του Προγράμματος Καρδιάς της Χονολουλού του Ιατρικού Κέντρου «Kuakini».
 
Οι συμμετέχοντες ήταν 45 – 68 ετών και η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφορές σχετικά με την εργασία τους και την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Η έρευνα διήρκεσε μέχρι το 1999, 34 χρόνια δηλαδή περίπου και σε αυτό το χρονικό σημείο οι ερευνητές ανέλυσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
 
Για την εκτίμηση των επιπέδων έκθεσης σε φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA - Occupational Safety and Health Administration).
 
Τα πρώτα 10 χρόνια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι αυτοί που εκτίθεντο πολύ συχνά σε φυτοφάρμακα είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ σε αυτά. Η σχέση αυτή με τα καρδιακά νοσήματα δεν επιβεβαιώθηκε για τη μέτρια έκθεση σε φυτοφάρμακα.
 
Τα φυτοφάρμακα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ημιζωής με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις τους να ενδέχεται να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά. Οι μελετητές ασχολήθηκαν με το ρόλο της μεσολάβησης διαφορετικών χρονικών διαστημάτων. Βρέθηκε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού ήταν τα 10 πρώτα χρόνια μετά την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Μετά από 34 χρόνια, όμως, η σχέση αυτή δε φάνηκε να διατηρείται.
 
bigstock Woman Gardener Spraying Flower 304512091
 
Η Ροντρίγκες υποστηρίζει ότι αυτό το τελευταίο εύρημα ενδέχεται να οφείλεται σε άλλους παράγοντες που γίνονται σοβαρότεροι με την ηλικία και επικαλύπτουν τον ρόλο των φυτοφαρμάκων.
 
Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν μόνο άντρες, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη γενικευσιμότητα των ευρημάτων και σε πληθυσμούς γυναικών.
 
Η Ζάρα Μπεργκ, μια από τους συντάκτες της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης στο κέντρο επιμόρφωσης «Fort Peck Community College», στην Πόπλαρ της Μοντάνα, τονίζει ότι οι άντρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στην έκθεση σε φυτοφάρμακα και κάτι το οποίο βλάπτει τους μεν δεν είναι διόλου βέβαιο ότι βλάπτει και τους δε. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφορετικές ορμόνες μεταξύ των δύο φύλων.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ