Η Εξόδιος Ακολουθία της Mοναχής Άννης στο Ιερό Ησυχαστήριο Άξιόν Εστιν Ιεράπετρας

10:35 π.μ. - Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019
10:03 π.μ. - Σάβ, 09/35/2019
Image: Η Εξόδιος Ακολουθία της Mοναχής Άννης στο Ιερό Ησυχαστήριο Άξιόν Εστιν Ιεράπετρας

Σε κλίμα ιερής συγκίνησης τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2019 η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Μεγαλόσχημης Μοναχής Άννης (Τζανιδάκη) στο Ιερό Ησυχαστήριο Άξιόν Εστιν και Αναστάσεως του Κυρίου Ιεράπετρας

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και έλαβε μέρος πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Στον επικήδειο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και τη συμβολή της μακαριστής Μοναχής στη δημιουργία και εύρυθμη λειτουργία του Ιερού Ησυχαστηρίου, πριν από περίπου 40 χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση από αυτήν των τριών μοναχικών αρετών, της υπακοής, της ακτημοσύνης και της παρθενίας.
 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «από τα νεανικά και φοιτητικά της χρόνια διακρινόταν για την ενάρετη ζωή της, τη βαθιά πίστη και τη μεγάλη έφεσή της προς τον μοναχικό βίο. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο, ανέπτυξε πλούσια δράση στα Κατηχητικά Σχολεία των Ενοριών, όπου βρίσκονταν τα σχολεία που υπηρέτησε, και σπούδασε τις εκκλησιαστικές τέχνες της Βυζαντινής Μουσικής και της αγιογραφίας. Σταθμός της ζωής της, που σημάδεψε τη μετέπειτα πορεία της ήταν η γνωριμία της, κατά τη δεκαετία του 1970 στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Ηρακλείου, με τον Πανοσιώτατο Ιερομόναχο π. Αναστάσιο Χατζάκη, του οποίου λίγο αργότερα η έλευση στην περιφέρεια της Ιεράπετρας αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία του Ιερού τούτου Ησυχαστήριου, που σήμερα αποτελεί χώρο πνευματικού ανεφοδιασμού σε εκτάσεις που προσέφερε η μακαριστή Μοναχή. Από την αρχή ήταν συνοδοιπόρος του Γέροντος Αναστασίου, το στήριγμα, ο ανύστακτος φύλακας, η ψυχή και η διακόνισσα του μοναστηριού».
 
Επίσης ο Σεβ. κ. Κύριλλος, ο οποίος την έκηρε Μεγαλόσχημη μοναχή στο Ιερό Ησυχαστήριο στις 16 Αυγούστου τρέχ. έτους, αναφέρθηκε στο σύνδεσμό της εκλιπούσης με τους Γέροντες Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο και Φιλόθεο Ζερβάκο από την Ιερά Μονή της Λογγοβάρδας Πάρου, με τον Γέροντα Τιμόθεο Τζαννή, κτίτορα του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου και κυρίως με τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.
 
Τέλος ευχήθηκε την παρά Κυρίου παρηγορία στον Γέροντα Αναστάσιο, στην Ηγουμένη Γερόντισσα Χριστονύμφη και στις αδελφές της Μονής, καθώς και στους «οικείους της πίστεως» και στους κατά σάρκα συγγενείς της μακαριστής Μοναχής Άννης.
 
Στην εξόδιο ακολουθία και στην ταφή της μακαριστής Μοναχής, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ησυχαστηρίου, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις μοναστικές αδελφότητες των Ι. Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και από Μονές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και Μονών άλλων Μητροπόλεων της Κρήτης, και παρέστη πλήθος πιστών της ευρύτερης περιοχής.
 
Ολόκληρος ο επικήδειος λόγος του Σεβ. κ. Κυρίλλου, στον ακόλουθο σύνδεσμο: Επικήδειος λόγος.
 
 
imis.gr