Η διαχείριση πλαστικών και η παραγωγή κομποστ από μονάδα ανακύκλωσης στην Ιεράπετρα

12:15 π.μ. - Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019
12:07 π.μ. - Τετ, 24/15/2019
Image: Η διαχείριση πλαστικών και η παραγωγή κομποστ από μονάδα ανακύκλωσης στην Ιεράπετρα

Ο Ιδιοκτήτης Μ. Δασενάκης μιλά στον Ηχώ 99,8 για τη διαδικασία και το κόστος μεταφοράς

Τη διαδικασία την οποία ως μονάδα ανακύκλωσης ακολουθούν για την περισυλλογή των νάιλον και πλαστικών θερμοκηπίων, αναλύει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο ιδιοκτήτης κ. Μανώλης Δασενάκης. Όπως είπε αυτές τις ημέρες στη μονάδα υπάρχουν 40 τόνοι νάιλον απολύμανσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την επιχείρηση  η οποία με ένα ελάχιστο κόστος αναλαμβάνει να τα περισυλλέξει και να τα μεταφέρει στη μονάδα. Εάν κάποιος παραγωγός τα μεταφέρει μόνος του το κόστος κυμαίνεται περίπου από 5-10 ευρώ / ανά φορτηγό, αναλόγως το νάιλον. Στη μονάδα εκτός από νάιλον συγκεντρώνουν και άλλα είδη πλαστικών, όπως παγούρια, κλούβες, σωλήνες κ.α. Όλα αυτά τα πλαστικά καθαρίζονται εάν χρειαστεί, ειδικά τα νάιλον απολύμανσης , στη συνέχεια δεματοποιούνται  και μεταφέρονται στην μονάδα ανακύκλωσης της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ.
 
Η σχέση με τον Δήμο είναι σε ένα καλό επίπεδο και υπάρχει συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που συχνά παρατηρείται σε περιοχές γύρω από θερμοκήπια και όχι μόνο. 
 
Από φέτος  στη μονάδα συγκεντρώνουν, με το ανάλογο και πάλι κόστος, υλικά φυτικά υπολείμματα, υπολείμματα από κήπους, για κομποστοποίηση και  εκτιμούν ότι τον Οκτώβριο με Νοέμβριο, θα έχουν έτοιμη κοπριά, κομπόστ που θα είναι διαθέσιμο στους παραγωγούς. Επίσης διαθέτουν μηχανήματα  για να καταστρέφουν παλιές παλέτες, παλιά ξύλα, καναπέδες, καρέκλες κ.α. Επιπλέον ειδικό μηχάνημα με μεγάλες καρότσες το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε ομάδες παραγωγών ώστε οι παραγωγοί να μεταφέρουν εκεί τα πλαστικά τους και η μονάδα θα τα μεταφέρει μετά στο χώρο της ανακύκλωσης.
 
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Δασενάκη: