Η απειλή τζιχαντιστών αυξάνει τις εισαγωγές αδασμολόγητων ποσοτήτων ελαιολάδου από την Τυνησία και βουλιάζει τις τιμές στην ΕΕ

5:25 μ.μ. - Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015
05:11 μ.μ. - Τρί, 24/25/2015
Image: Η απειλή τζιχαντιστών αυξάνει τις εισαγωγές αδασμολόγητων ποσοτήτων ελαιολάδου από την Τυνησία και βουλιάζει τις τιμές στην ΕΕ

Προβληματισμός υπάρχει από τη μείωση των διεθνών τιμών ελαιολάδου που παρουσιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Εκτός από τα φαινόμενα κερδοσκοπίας από την πλευρά των αγοραστών και των μεγάλων δικτύων διανομής, που προσπαθούν να μειώσουν την τιμή του προϊόντος, για την καθοδική πορεία των τιμών ευθύνεται και η απόφαση που πήραν οι Υπουργοί Γεωργίας, στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, (συμφώνησε η Ελλάδα και η Ισπανία διαφώνησε η Ιταλία) να αποδεχτούν την πρόταση της Κομισιόν για την εισαγωγή αδασμολόγητης επιπλέον ποσότητας 35.000 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην ΕΕ για δύο έτη (2016 και 2017). Αυτή η πολιτική απόφαση πάρθηκε με στόχο να στηρίξουν την οικονομία της χώρας που απειλείται από τους τζιχαντιστές.
 
Στη συζήτηση, που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 16 Νοεμβρίου, ο Έλληνας Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, αρκέστηκε απλά να ζητήσει την προσοχή της ΕΕ στη διαχείριση και στο ρυθμό των εισαγωγών αδασμολόγητων αγροτικών προϊόντων. Να αναφέρουμε ότι η πρόταση αυτή, τροποποιεί το ισχύον καθεστώς του Κανονισμού της Ε.Ε. 1918/2006, στον οποίο προβλέπεται ετήσια αδασμολόγητη εισαγωγή 56.700 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτάθηκε, δηλαδή, η αύξηση της ποσόστωσης αυτής κατά 35.000 τόνους για δύο έτη. 
 
Η απόφαση αυτή επέδρασε καταλυτικά στην ισπανική αγορά. Συγκεκριμένα ενώ κατά την περίοδο 6-12 Νοεμβρίου αγοράστηκαν 3.816 τόνοι ελαιολάδου, την επόμενη εβδομάδα η ποσότητα αυτή μειώθηκε στους 2.875 τόνους (ποσοστό –24,7%). Στην Ισπανία η τιμή παραγωγού για το παρθένο ελαιόλαδο ήδη μειώθηκε κατά 22% και από τα 4 ευρώ το κιλό έφτασε στα 3. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν κατά 6,25%. 
 
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών και Τυποποιητών Ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ) κ. Καραντώνης, που συμμετέχει στην Επιτροπή ελαιολάδου της ΕΕ, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη (19/11/2015), ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η πρώτη αλλαγή είναι ότι έχει αλλάξει η διαδικασία για την εισαγωγή των αδασμολόγητων 56.700 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν μηνιαίες ποσοστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2016 καταργούνται. Θα γίνονται εβδομαδιαίοι διαγωνισμοί μέχρι να εξαντληθεί αυτή η ποσότητα. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι για το 2016 και το 2017 εγκρίθηκε μια επιπλέον ποσότητα 35.000 τόνων για κάθε χρονιά. Αυτή η ποσότητα θα ενεργοποιηθεί αφού εξαντληθούν οι 56.700 τόνοι της βασικής ποσόστωσης. Δηλαδή πάμε συνολικά για 91.000 τόνους ετησίως. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί «τυπικά» από το Ευρωκοινοβούλιο τον προσεχή Φεβρουάριο. Είναι μια πολιτική απόφαση που πάρθηκε από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. Έχει να κάνει με την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή. Η Τυνησία έχει προβλήματα με τους τζιχαντιστές και οι χώρες της ΕΕ θέλουν να στηρίξουν το «κοσμικό» καθεστώς που κυβερνά την χώρα. Το μόνο προϊόν που παράγει και εξάγει είναι το ελαιόλαδο. Έτσι η Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία αποφάσισαν να στηρίξουν πολιτικά την Τυνησία. Εκτιμώ ότι με τα στοιχεία που έχουμε το 2016 η παραγωγή της Τυνησίας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 150.000 τόνους, με δυνατότητες εξαγωγής μέχρι 100.000 τόνους. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε ανάλογη απόφαση για το 2017». 
 
Κατά της απόφασης για την αύξηση των ποσοτήτων εισαγωγής αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία είναι και η Copa Cogeca. Μιλώντας στις Βρυξέλλες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ομάδας εργασίας ελιάς και ελαιολάδου κ. Andres Pinatel από την Γαλλία ανέφερε ότι «τα νέα στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν ότι φέτος αναμένουμε μια καλή συγκομιδή στην ΕΕ, αυξημένη κατά 33% σε σχέση με πέρσι. Επίσης η ποιότητα είναι πολύ καλή φέτος. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς να αυξάνεται η ποσότητα των ποιοτικών ελαιολάδων στην ΕΕ. Υπάρχουν όμως σοβαρές ανησυχίες για την απόφαση που ελήφθη στην ΕΕ, με την οποία θα επιτραπεί η αδασμολόγητη εισαγωγή 35.000 τόνων ελαιολάδου ετησίως για δύο έτη. Η απόφαση αυτή αφορά όλους τους τύπους ελαιολάδων της Τυνησίας, μιας χώρας που η παραγωγή της δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις περιβαλλοντικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της ΕΕ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται με αθέμιτο τρόπο την ευρωπαϊκή παραγωγή. Όλα αυτά αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλη «πίεση» στις τιμές παραγωγού στην ΕΕ. Βασική προτεραιότητα στη διάρκεια της διετούς θητείας μου θα είναι να αλλάξει η απόφαση για τις αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία».
 
Σταύρος Παϊσιάδης
agrotypos.gr