Η αλήθεια για την απασχόληση εργατών γης
Όπως είναι γνωστό το εργατικό κόστος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ανέρχεται στις 2.500 – 3.000 ευρώ ανά στρέμμα
Ο αποκλεισμός, στην ουσία, της περιφέρειας Κρήτης από εργατικό δυναμικό σε αγροτικές καλλιέργειες, που προκύπτει μετά τη σχετική δημοσίευση των συναρμόδιων υπουργείων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δημιούργησε αναστάτωση στους καλλιεργητές της Κρήτης και της Ιεράπετρας ειδικότερα.
Όπως είναι γνωστό το εργατικό κόστος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ανέρχεται στις 2.500 – 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Εάν ορισμένοι παραγωγοί αδυνατούν να αιτιολογήσουν το κόστος αυτό τότε αντιμετωπίζουν υπερφορολόγηση επί κερδών μη πραγματοποιήσιμων στη ουσία.
Η αδυναμία αιτιολόγησης κόστους στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όπως αναφέρουν οι αγρότες της Ιεράπετρας, προκύπτει ως επί το πλείστον από τους παράτυπους εργάτες γης που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειες, προερχόμενοι κυρίως από τρίτες χώρες.
«Στο πρόβλημα αυτό δίδεται λύση από τον ειδικό νόμο που ισχύει, για τους εργάτες γης τρίτων χωρών, όμως με την επερώτηση του βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου (αρ. πρ. 8226/542/14-9-2016) πληροφορηθήκαμε ότι η Κρήτη είχε εξαιρεθεί από αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση, καθόσον ο αριθμός που προβλέπεται για εργάτες γης ανέρχεται, για όλη την περιφέρεια, σε 2 και ειδικά για το νομό Λασιθίου», είπε στην Ι 21 ο καλλιεργητής Χρήστος Χανιωτάκης, μέλος της ομάδας παραγωγών ΠΥΤΝΑ και συμπλήρωσε: «Μετά από αυτό προχωρήσαμε στη συλλογή περισσότερων στοιχείων και ακολούθησαν επαφές και συναντήσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με την Περιφέρεια, ζητώντας να πληροφορηθούμε για ποιο λόγο δεν έγινε η προβλεπόμενη διαβούλευση. Η πρόταση που πήραμε είναι να συνεργαστούμε με τον ΟΑΕΔ, για να καλυφθούν οι ανάγκες. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς χρειαζόμαστε εργάτες τουλάχιστον για 11μηνη απασχόληση κατ’ έτος, ενώ στον ΟΑΕΔ υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες που δε λειτουργούν οι ξενοδοχειακές μονάδες».
Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΑΝΑΤΟΛΗ Νίκος Σαμπροβαλάκης, σχολιάζοντας το θέμα της απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών και μετά τις προφορικές απαντήσεις κάνει λόγο για «κωλυσιεργία των αρμόδιων υπηρεσιών», οι οποίες παρέκαμψαν το στάδιο της διαβούλευσης, ενώ το σχετικό άρθρο του νόμου 4384 αναφέρει: «Αν οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 11 του παρόντος για την εργασία στην αγροτική οικονομία δεν καλυφθούν με τη διαδικασία των άρθρων 12 και 13 του παρόντος, μπορεί ο εργοδότης να υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αίτηση για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών οι οποίοι στερούνται τίτλου διαμονής στη χώρα, για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών της αγροτικής εκμετάλλευσης».
«Η Ομάδα Παραγωγών ΑΝΑΤΟΛΗ, με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Κρήτης από 19/9/16, ζητά να εξεταστεί το αίτημα του Συν/σμού σχετικά με την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων ΠΤΧ, καθώς το εργασιακό κενό που υπάρχει δεν μπορεί να πληρωθεί, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί απάντηση», αναφέρει ο κύριος Σαμπροβαλάκης και συμπληρώνει, «Σε απάντηση των συναρμόδιων υπουργείων, για το συγκεκριμένο θέμα, προς τον βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη αναφέρεται ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας (2 θέσεις για το Λασίθι) ορίζεται κατόπιν αιτημάτων εκάστης περιφέρειας για τον προσδιορισμό των αναγκών, μετά από διαβούλευση με τους εργοδοτικούς φορείς (συν/σμούς, παραγωγούς κ.λπ.). Ως καλλιεργητές της Ιεράπετρας θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται, ενώ θα μπορούσε, από την κωλυσιεργία υπηρεσιών της Περιφέρειας. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση μαζί μας. Εάν αυτό γινόταν οι τοπικοί αγροτικοί φορείς ήταν και είναι σε θέση να δώσουν τον ακριβή αριθμό των αναγκών σε εργάτες γης που σίγουρα φτάνουν σε πολλές δεκάδες. Επιπλέον, η προφορική πρότασή τους να απευθυνθούμε στον ΟΑΕΔ προσκρούει στην απάντηση του Οργανισμού, ο οποίος όπως μας ενημερώνει η τοπική υπηρεσία δεν έχει καμία σχέση με εργάτες γης. Δηλαδή, με ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Οι άνεργοι του ΟΕΑΔ υπάγονται στην ασφάλεια του ΙΚΑ».
Στην ερώτηση της Ι 21, ποια είναι τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν για τους καλλιεργητές, ο κ. Χανιωτάκης απάντησε: «Το πρώτο και το βασικό είναι ότι δεν έγινε διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο. Ο κώδικας μετανάστευσης 4251, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να απασχολούμε νόμιμα μετανάστες ΠΤΧ, δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον πολλοί από εμάς δηλώνουμε οικονομικά στοιχεία στις φορολογικές μας δηλώσεις που δεν είναι πραγματικά, αφού τέτοιου είδους έξοδα δεν εμφανίζονται, με αποτέλεσμα την υπερφορολόγησή μας για εισοδήματα που στην ουσία δεν είναι πραγματικά. Επίσης θέλω να τονίσω την αδικία που προκύπτει για την περιφέρεια Κρήτης και το Λασίθι ειδικότερα. Στη δημοσίευση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, π.χ. αναφέρονται 154 θέσεις για την Κρήτη εκ των οποίων 2 είναι εργάτες γης, ενώ προβλέπονται 70 αλιεργάτες για τα Χανιά και 28 αλιεργάτες για το Λασίθι. Με μια δειγματοληπτική ματιά στην κατηγορία «εργάτες γης και κτηνοτροφίας», στις υπόλοιπες περιφέρειες ανά την Ελλάδα βλέπουμε π.χ. για τη Φλώρινα 6.600, για τη Βοιωτία 1.110, για την Αττική 700, για την Αχαΐα 6.100, για τη Μεσσηνία 1.150 κ.λπ.
Ζητούμε, λοιπόν, να δουν με περισσότερη σοβαρότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες αυτό το θέμα, είναι μια πραγματική ανάγκη για τους αγρότες που παράγουν και προσφέρουν σημαντικό εθνικό πλούτο».
Κ.Α – Ιεράπετρα 21ος Αιών