Ήρθε η σειρά της Ιεράπετρας: Η Αποκεντρωμένη στέλνει τον ανάδοχο για κατεδαφίσεις
Ο ανάδοχος έλαβε επιστολή να ξεκινήσει από βδομάδα τις κατεδαφίσεις στον αιγιαλό, εκτελώντας 52 πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης
Μετά το δικαστικό μπλόκο στις κατεδαφίσεις της Ελούντας, που κίνησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, φαίνεται ότι από Δευτέρα οι μπουλντόζες θα κατευθυνθούν προς Ιεράπετρα.
Ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr αναφέρουν ότι ο ανάδοχος έχει ήδη λάβει πρόσκληση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να εγκαταλείψει την Ελούντα, καθώς εκεί προκλήθηκαν 10 δικαστικές αποφάσεις προσωρινών διαταγών έως την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων τον Απρίλιο και τον Μάιο, και έμειναν άλλες τέσσερις περιπτώσεις, εκ των οποίων μάλιστα σε μία ο ιδιοκτήτης αυθαίρετης κατασκευής στον αιγιαλό ανέλαβε να την ξηλώσει μόνος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης, ο ανάδοχος έλαβε επιστολή από την ειδική γραμματέα της ΑΔΚ Μαρία Κοζυράκη να κατευθυνθεί αμέσως μετά ως επόμενο σταθμό για την εκτέλεση των πρωτοκόλλων στην Ιεράπετρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή της Ιεράπετρας, όπου έχουν ήδη υπάρξει έντονες αντιδράσεις προκαταβολικά και μάλιστα ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης έχει τοποθετηθεί κατά των κατεδαφίσεων, αν πρώτα δεν υπάρξει χρηματοδότηση και σχέδιο ανάπλασης των περιοχών μετά το γκρέμισμα των αυθαίρετων κατασκευών, έχουν τελεσιδικήσει 52 αποφάσεις της Κτηματικής και τώρα μπαίνουν προς εκτέλεση τα αντίστοιχα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Η ακριβής ημέρα που θα καταφτάσουν οι μπουλντόζες δεν είναι ακόμη γνωστή, όμως αναμένεται να συμβεί προσεχώς, ίσως από Δευτέρα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αντίδραση της περιοχής, αφού πλέον η Μαρία Κοζυράκη ως ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης για την περιοχή είναι “κόκκινο πανί”, χρεώνοντάς της οι τοπικοί φορείς μια τις κατεδαφίσεις στον αιγιαλό, μια τις δηλώσεις για τον υδροφόρο ορίζοντα και την καταπόνηση αυτού από την υπεράντληση, καθώς και τη χρήση λιπασμάτων, και μια το σχέδιο προστασίας της νήσου Χρυσής, που ξήλωσε τουριστικά παραπήγματα και ξαπλώστρες, επιβάλλοντας τον νόμο της απαγόρευσης έως ότου αναγεννηθεί η φύση στο νησί.
Δικαστικό μπλόκο
Θα ήταν βεβαίως φρόνιμο να συνυπολογιστεί ότι και στην Ιεράπετρα, μετά τον δρόμο που χάραξαν στην Ελούντα, προκαλώντας δικαστικές αποφάσεις έστω και προσωρινές με ασφαλιστικά μέτρα, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί το ίδιο. Ως τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο γνωστό, όμως δεν είναι καθόλου απίθανο.
Η ακριβής ημέρα που θα καταφτάσουν οι μπουλντόζες δεν είναι ακόμη γνωστή, όμως αναμένεται να συμβεί προσεχώς
Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ήρθε αντιμέτωπη με σειρά προσωρινών διαταγών υπέρ των αυθαιρετούχων στην Ελούντα, που σταμάτησαν τις μπουλντόζες του εργολάβου. Αυθαιρετούχοι προσέφευγαν στο Πρωτοδικείο Λασιθίου και ζητούσαν να σταματήσει η εκτέλεση των πρωτοκόλλων, καθώς οι συνθήκες από το 2011 που εκδόθηκαν τα πρωτόκολλα μέχρι σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί. Προσωρινές αποφάσεις εκδόθηκαν, ενώ ταυτόχρονα και η Αποκεντρωμένη έστειλε ειδική πρόσκληση στον ανάδοχο, αφού με κάποια χρονοτριβή του λόγω ασθενείας οι προσφεύγοντες κέρδισαν χρόνο να πάνε στα Δικαστήρια και να μπλοκάρουν τις κατεδαφίσεις.
Εν συνεχεία, η Μαρία Κοζυράκη, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε έγγραφο προς τον Άρειο Πάγο, γνωστοποιώντας το γεγονός ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις, παρά την παραίνεση του αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας των προσωρινών διαταγών που εκδίδονται. Η κ. Κοζυράκη φέρεται να ζήτησε παρέμβαση του Αρείου Πάγου ή οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση και πώς θα συνεχιστεί το έργο των κατεδαφίσεων.
Αποτάθηκε στον Άρειο Πάγο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη φέρεται να γνωστοποίησε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου την περίπτωση του Λασιθίου, κάνοντας λόγο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για μεγάλη ευκολία με την οποία χορηγούνται προσωρινές διαταγές σε ιδιώτες που κάνουν ασφαλιστικά μέτρα. Έτσι προκαλείται παρακώλυση του έργου της Υπηρεσίας να κατεδαφίσει με τελεσίδικες αποφάσεις της Κτηματικής. Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινές αποφάσεις, καθώς η εκδίκαση και η τελική απόφαση θα κριθεί εντός τριμήνου.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστολή Κοζυράκη προς τον Άρειο Πάγο έκανε λόγο για ζημιά σε βάρος του Δημοσίου από την παρεμπόδιση των κατεδαφίσεων, αφού οι κατεδαφίσεις εκτελούνται με εργολαβία που έχει προθεσμίες και δεν αποκλείεται, αν ο εργολάβος δεν εκτελέσει εμπρόθεσμα, να χρειαστούν παρατάσεις στη σύμβαση που μεταφράζεται σε χρήμα.
Αναζητούν λύσεις - Λεφτά για αναπλάσεις
Στις 15 Ιανουαρίου 2024, ο κ. Πλακιωτάκης είχε δηλώσει στo neakriti.gr σχετικά με τις κατεδαφίσεις στην Ιεράπετρα: «Έχω ήδη ξεκινήσει τις επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ζητήσω μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Παπαθανάση, στην οποία θα είναι παρόντες και ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανόλης Φραγκούλης και η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Μαρία Κοζυράκη, ώστε να συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να μη μείνει ο κλάδος της καφεστίασης πολύ καιρό χωρίς δουλειά.
Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε τη συνολική χρηματοδότηση όλου του έργου της ανάπλασης από το Γυμναστήριο μέχρι τη Ναυμαχία, που θα χρειαστεί γύρω στα 7 εκατ. ευρώ. Έχουμε τη μελέτη, έχουμε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και θέλουμε ακόμα την ένταξη και τη χρηματοδότηση όλου του έργου, που θα περιλαμβάνει την κατεδάφιση των παλιών κατασκευών, την άμεση κατασκευή των νέων και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Ο κ. Παπαθανάσης έχει στα χέρια του το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εκείνος θα αποφασίσει σε ποιο πρόγραμμα θα εντάξει το έργο στο σύνολό του. Μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της συνολικής χρηματοδότησης του έργου, δε θα κατεδαφιστούν οι υπάρχουσες κατασκευές», κατέληξε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Καμία κατεδάφιση δεν πρέπει να γίνει εάν δεν έχει προηγηθεί η εξασφάλιση του ποσού των περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, που απαιτείται το σύνολο του έργου των κατεδαφίσεων, της κατασκευής των νέων χώρων των επιχειρήσεων και της ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου. Θα ζητήσουμε, αφού εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις τμηματικά και αμέσως να ακολουθεί χωρίς καμία καθυστέρηση η κατασκευή του νέου αδειοδοτημένου χώρου, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί. Έτσι θα πετύχουμε τη μικρότερη δυνατή οικονομική ζημία στους επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό και έχουν πολύ μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις», είχε δηλώσει ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανόλης Φραγκούλης.
Το ραντεβού με τον κ. Παπαθανάση έγινε, ωστόσο κρατήθηκε χαμηλά το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της συνάντηση αυτής με τον δήμαρχο Ιεράπετρας σχετικά με τα χρήματα. Την ίδια στιγμή, έκανε επαφές στην Αθήνα για την εξεύρεση μεσοπρόθεσμης λύσης και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης.
Πηγή : Νέα Κρήτη