ΗΠΑ: Πέρασε τροπολογία για την απαγόρευση πωλήσεων F-16 στην Τουρκία

9:52 π.μ. - Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022
09:07 π.μ. - Παρ, 15/52/2022
Image: ΗΠΑ: Πέρασε τροπολογία για την απαγόρευση πωλήσεων F-16 στην Τουρκία

Η διακομματική τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάπας απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία

Πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η διακομματική τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάπας που δημιουργεί εμπόδια στην αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνταν τις τελευταίες ώρες και τις παρασκηνιακές διεργασίες στο Κογκρέσο, η τροπολογία που απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην πολύπλοκη κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται έως την υιοθέτηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν μόνο αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση. Επίσης θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ανάλογη τροπολογία και στην Γερουσία αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνει νόμος των ΗΠΑ.

euro2day.gr