Ημερίδα για τον Αυτισμό στη Σητεία

10:27 π.μ. - Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023
10:03 π.μ. - Τετ, 22/27/2023
Image: Ημερίδα για τον Αυτισμό στη Σητεία

Η δράση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε γονείς

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» , το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας, η Εθελοντική Ομάδα Ευαισθητοποίησης για την Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου, με την επιστημονική υποστήριξη του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου Παιδιού και Εφήβου "Παίξε Γέλασε", συνδιοργανώνουν ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την Νευροδιαφορετικότητα αλλά και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στον Άγιο Νικόλαο.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 10.30 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας και υποστηρίζεται από τον Δήμο Σητείας.

Η δράση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε γονείς.

hxonews

Ποιοι είμαστε

Εθελοντική Ομάδα Ευαισθητοποίσης για την Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου.

Σκοπός της Ομάδας μας είναι η στήριξη των παιδιών με Νευροδιαφορετικότητα του Νομού Λασιθίου και των οικογενειών τους. H Νευροδιαφορετικότητα αποτελεί την επιστημονική άποψη ότι οι νευρολογικές διαφορές όπως, η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.), η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ.), οι Μαθησιακές Δυσκολίες, η Διαταραχή του Συντονισμού των Κινήσεων, καθώς και άλλες διαγνωστικές κατηγορίες, είναι το αποτέλεσμα μίας φυσιολογικής και φυσικής διακύμανσης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Οι διαφορές αυτές είναι χρήσιμες στην ανθρωπότητα και οι νευροδιαφορετικοί δεν πρέπει να «θεραπεύονται». Αντίθετα, χρειάζονται απλά περισσότερη αποδοχή και κάποιες διευκολύνσεις.

Προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να υποστηρίζουμε τα άτομα με Νευροδιαφορετικότητα και τις οικογένειές τους και να κατανοούμε τις ανάγκες αλλά και τις συμπεριφορές τους. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε κάθε μέρα από τα παιδιά και τους ενήλικες με Αυτισμό, Δ.Ε.Π.-Υ και όλα τα άτομα, ότι δεν υπάρχει μια παθολογική κατάσταση απλά υπάρχουν νευρο-διαφορετικοί και όλοι τους αποτελούν κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, μέρος του πλούτου και της περιπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης.

Αποστολή της Ομάδας μας είναι να ενημερώσουμε και να επιμορφώσουμε το κοινωνικό σύνολο, και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τα παιδιά με Νευροδιαφορετικότητα αλλά και τις οικογένειες τους. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση, που θα στηρίζει και θα αγαπήσει κάθε διαφορετικότητα. Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Μαθαίνω, αγκαλιάζω, αποδέχομαι τη Νευροδιαφορετικότητα.

Τι είναι Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στα πλαίσια αυτά, από τις 25 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου (Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό) διοργανώνονται διάφορες δράσεις σε όλο τον κόσμο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το Φάσμα του Αυτισμού αλλά και τα βήματα που χρειάζονται για την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Τέτοιες δράσεις είναι αγώνες δρόμου, προβολές ταινιών, διαλέξεις, φωτισμός ιστορικών κτιρίων με το χρώμα του αυτισμού κτλ. Περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα αυτή μπορείτε να βρείτε στο www.autismspeaks.org.

Στα πλαίσια της ημέρας αυτής, η Εθελοντική Ομάδα Ευαισθητοποίησης για την Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» διοργανώνει, με την επιστημονική υποστήριξη του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου Παιδιού και Εφήβου ¨Παίξε Γέλασε¨, μια ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την Νευροδιαφορετικότητα αλλά και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στον Άγιο Νικόλαο. Η ημερίδα θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 10.30 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας και υποστηρίζεται από τον Δήμο Σητείας. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα προβληθεί επεισόδιο της σειράς Pablo, την μεταγλώττιση της οποίας έχει επιμεληθεί η ομάδα της vodafone και αφορά ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του Αυτισμού. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν μικρές παρουσιάσεις τόσο από την επιστημονική ομάδα του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου Παιδιού και Εφήβου ¨Παίξε Γέλασε¨, όσο και από εκπαιδευτικούς της Σητείας με θέμα την Νευροδιαφορετικότητα. Επίσημοι προσκεκλημένοι της ημερίδας θα είναι γονείς ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού οι οποίοι θα μιλήσουν για τις ανάγκες των οικογενειών και των ατόμων με Νευροδιαφορετικότητα. Για περισσότερες πληροφορίες για την δράση μπορείτε να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@neurodiversity.gr.

Επίσης, μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή στην σελίδα www.neurodiversity.gr για να συμμετέχετε στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Άγιο Νικόλαο στις 1 & 2 Απριλίου.