Ημέρες Αγγουριού Syngenta: Καινοτομία, εξαγωγές και προκλήσεις στην αγροτική παραγωγή

12:31 μ.μ. - Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2025
12:02 μ.μ. - Πέμ, 06/31/2025
Image: Ημέρες Αγγουριού Syngenta: Καινοτομία, εξαγωγές και προκλήσεις στην αγροτική παραγωγή

Ο Γιώργος Κοντοσφύρης μιλά για τη δυναμική του αγγουριού στην Ιεράπετρα, τις προκλήσεις στην καλλιέργεια, τη σημασία των εξαγωγών και τις λύσεις της Syngenta για τις ιώσεις και την ανομβρία

Ο κος Γιώργος Κοντοσφύρης, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων της SYNGENTA, μίλησε στον αέρα της εκπομπής «Ιεραπετρίτικη Γη» με αφορμή την ολοκλήρωση της εκδήλωσης «Ημέρες Αγγουριού» της Syngenta.

hxonews

Ο κος Κοντοσφύρης χαρακτήρισε δυναμικό το διήμερη της εκδήλωσης καθώς υπήρχε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκίνησε το 2019 όταν είχε πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο event για το αγγούρι αλλά λόγω του covid πραγματοποιήθηκε ξανά το 2023 και συνεχίζει δυναμικά. Η εταιρεία θέλει να θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο γεγονός το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου όχι μόνο για το αγγούρι αλλά και για την ντομάτα καθώς όλο αυτό είναι μία δυναμική υπόθεση όπου όλοι μαθαίνουν.  

hxonews

Ο κος Κοντοσφύρης ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τους παραγωγούς «διαβασμένους», αφού έψαχναν συγκεκριμένα πράγματα και έκαναν συγκεκριμένες ερωτήσεις. Βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους παραγωγούς ήταν αυτό της έλλειψης νερού αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια γενικά, με τον κ. Κοντοσφύρη να επισημαίνει ότι θα πρέπει να βοηθήσει ο κάθε ένας από την πλευρά του ώστε να βρεθούν λύσεις.

hxonews

Καθώς τα πράγματα εξελίσσονται καθημερινά, ο κος Κοντοσφύρης κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να επισκέπτεται το συγκεκριμένο χωράφι, σε συνεννόηση με τον κ. Πάγκαλο. Φαίνεται ότι το αγγούρι καθιερώνεται στην Ιεράπετρα και έχει μία δυναμική σε αντίθεση με την ντομάτα η οποία δυσκολεύεται, είπε, και πρόσθεσε ότι οι τύποι ντομάτας που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά ή στην Βουλγαρία, γεγονός που δημιουργεί εμπλοκή. Ο κος Κοντοσφύρης πρότεινε να αλλάξει η λογική στην καλλιέργεια ντομάτας καθώς η διάθεση των συγκεκριμένων τύπων ντομάτας φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Το βελανίδι είναι μία λύση καθώς παρουσιάζει διαφορετική δυναμική.

hxonews

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη σημασία της εξαγωγής και στον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην διάθεση των προϊόντων καθώς η θετική εξέλιξη που βιώνουμε σήμερα στο αγγούρι οφείλεται σε αυτό ακριβώς. Όσο η Κρήτη χτίζει καλύτερα την ιστορία, καταφέρνει να σταθεροποιεί την όλη προσπάθεια η οποία αρχίζει να αποκτά ταυτότητα άρα και ζήτηση.

Για το θέμα της ανομβρίας, ο κος Κοντοσφύρης ανέφερε ότι σαν εταιρεία προσπαθούν να εξελίξουν τα υβρίδια τους ώστε να δώσουν λύσεις στους παραγωγούς. Ωστόσο, τόνισε ότι η λύση πρέπει να δοθεί κεντρικά με την δρομολόγηση των απαραίτητων έργων που θα επιτρέψουν στις καλλιέργειες της κάθε περιοχής να αρδευτούν. «Λύσεις υπάρχουν και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις εφαρμόσουμε τοπικά.», ανέφερε χαρακτηριστικά.   

Όσον αφορά την ίωση του “New Delhi”, ο κος Κοντοσφύρης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει ταλαιπωρήσει πολύ τις καλλιέργειες κολοκυθιάς και αγγουριάς στην Ισπανία τα τελευταία δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη ίωση έχει έρθει στην Ελλάδα καθώς βρίσκεται ήδη στην δυτική Πελοπόννησο και πλησιάζει προς την Κρήτη αφού έχουν βρεθεί κάποια δείγματα στο Τυμπάκι.

Τα χαρακτηριστικά της ίωσης είναι ότι κάνει ένα κατσάρωμα, σταματάει την παραγωγή και παραμορφώνει τον καρπό με αποτέλεσμα την καταστροφή της καλλιέργειας. Η Ισπανία πέρυσι δέχτηκε σοβαρό χτύπημα από τη συγκεκριμένη ίωση και πλέον γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις εταιρίες για να αντικαταστήσουν τα υβρίδια τόσο στο αγγούρι όσο και στο κολοκύθι. Ευτυχώς, έχουν αντιδράσει σωστά και αυτή τη στιγμή η Syngenta έχει υλικά με αντοχή στην συγκεκριμένη ίωση και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να τα μάθει ο κόσμος.

Όσον αφορά το Φουζάριο, ο κος Κοντοσφύρης μας ενημέρωσε ότι η εταιρεία έχει δύο υβρίδια με ανοχή, το OCEANOS και το AIOLOS και συνεχίζει με υβρίδια για προβλήματα που δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα ώστε να είναι προετοιμασμένοι και να προχωρούν βήμα- βήμα να καλύπτουν διαρκώς τα ζητήματα.

Επεσήμανε την ανάγκη να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά μέσα στο χωράφι και διαπίστωσε ότι πλέον οι παραγωγοί νιώθουν πόσο σημαντική είναι η ποιότητα και η γεύση σε έναν προϊόν. «Εάν όλοι σκεφτόμαστε σαν καταναλωτές θα πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα.»

«Ελληνική παραγωγή χωρίς την Ιεράπετρα δεν υπάρχει», είπε ο κος Κοντοσφύρης και τόνισε την ανάγκη να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Μας ενημέρωσε ότι η Syngenta, πέρα από τα βελανίδια και την μεγαλόκαρπη ντομάτα με ανοχή στην Καστανή ρυτίδωση, φέρνει και τέσσερα υποκείμενα με ανοχή στην καστανή ρυτίδωση, με διαφορετική διαβάθμιση ευρωστίας, το οποίο είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό, γιατί προσπαθούν να θωρακίσουν και εκείνη την πλευρά. Υπάρχει διαβάθμιση στην ευρωστία τους ώστε ανάλογα με το εμβόλιο που χρησιμοποιεί ο παραγωγός να διαλέγει και το κατάλληλο υποκείμενο.

Κλείνοντας, είπε ότι πρέπει να γίνουμε όσο αντέχουμε περισσότερο επαγγελματίες. Να σεβαστούμε το χωράφι μας, το αποτέλεσμα του χωραφιού μας, να έχουμε καλές συνεργασίες, να συνεννοηθούμε και να σκεφτόμαστε συνέχεια τον τελικό καταναλωτή ο οποίος πρέπει να λαμβάνει καλό προϊόν στα χέρια του από εμάς. Όσο σκεφτόμαστε αυτά υπάρχει χώρος για βελτίωση.