Ημέρα ασυναρτησίας στις ΗΠΑ με την υπογραφή του Τραμπ

7:18 π.μ. - Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021
07:01 π.μ. - Πέμ, 07/18/2021
Image: Ημέρα ασυναρτησίας στις ΗΠΑ με την υπογραφή του Τραμπ

Πρωτοφανή και πρωτόγνωρα σκηνικά λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ και στην Ουάσιγκτον, καθώς η μεγάλη συγκέντρωση οπαδών και η ομιλία του Τραμπ σε αυτούς, κατέληξε σε πολιορκία του Καπιτωλίου

Πρωτοφανή και πρωτόγνωρα σκηνικά λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ και στην Ουάσιγκτον, καθώς η μεγάλη συγκέντρωση οπαδών και η ομιλία του Τραμπ σε αυτούς, κατέληξε σε πολιορκία του Καπιτωλίου, και σε εισβολή σε αυτό αρκετών εξ αυτών, με αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ, που πέρασαν σχεδόν ανενόχλητοι από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μόνο πολύ αργότερα επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την κατάσταση. Παραμένουν έξω από το Καπιτώλιο οι οπαδοί του Τραμπ, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία, μετά από επιχείρηση εκκένωσης της αστυνομίας. Συνεχή διπλά εμπρηστικά μηνύματα από τον Τραμπ, του οποίου κατέβηκαν βίντεο και αναρτήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα.

Εικόνα από την συνεδρίαση που ξαναξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κογκρέσο:

Δείτε βίντεο με ζωντανή αναμετάδοση από σειρά μέσων και πηγών εικόνας και ήχου στο Καπιτώλιο

  1. Πρωτόγνωρες εικόνες με εισβολή οπαδών του Τραπμ στο Καπιτώλιο την ώρα που το Κογκρέσο επικύρωνε το εκλογικό αποτέλεσμα και την νίκη του Μπάιντεν. Ένοπλοι έφτασαν μέχρι τις αίθουσες Γερουσίας και Βουλής, με αποτέλεσμα τη διακοπή της διαδικασίας, την απομάκρυνση αντιπροέδρου Πενς και γερουσιαστών, και τον εγκλωβισμό βουλευτών επί ώρες.
  2. Μία γυναίκα από τους εισβολείς έχασε τη ζωή της από πυρά εντός του κτιρίου, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές και για άλλους πυροβολισμούς. Δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί στα γραφεία των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον απενεργοποιήθηκαν από την αστυνομία.
  3. Εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας εκκένωσε τον χώρο από τους οπαδούς, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται στον χώρο έξω από το Καπιτώλιο, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.
  4. Επαναλαμβανόμενα εμπρηστικά μηνύματα από τον Τραμπ, ο οποίος από τη μία καλεί τους οπαδούς του να αποχωρήσουν ειρηνικά, και από την άλλη ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά, τονίζοντας πως αιτία για τα όσα συμβαίνουν είναι η «κλοπή των εκλογών».
  5. Μήνυμα και από τον Μπάιντεν, που νωρίτερα κάλεσε τον Τραμπ να παρέμβει για να αποχωρήσουν οι οπαδοί του.
  6. Νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης, αποφασίστηκε πως η διαδικασία της επικύρωσης της νίκης του Μπάιντεν θα συνεχιστεί κανονικά, με τον πρόεδρο Πελόζι να ενημερώνει «δεν μπορεί από το να επικυρώσουμε την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Θα συνεχίσουμε απόψε μόλις το Καπιτώλιο είναι ελεύθερο για χρήση».
  7. Πολλαπλά τα μηνύματα των διεθνών ηγετών, που εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση.Το facebook και το twitter πήραν μέτρα κατά του Τραμπ, αποσύροντας βίντεο και αναρτήσεις του.

thepressproject.gr