Η «κληρονομιά» από την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα
Οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές, όσο είναι σήμερα
Η εκατέρωθεν επισήμανση ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές, καθώς και ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν το στίγμα των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.
Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες, και ο Μάκι Πομπέο επισήμανε ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές, όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα».
Αναφερόμενος στην Κρήτη είπε ότι «στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας, χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει, όμως, και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας».
Όλα αυτά τα είπε για να ακούν η γείτονα και σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ Τουρκία, εξ ου και δεν άργησαν να έρθουν οι πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας από την Άγκυρα, η οποία κατά τα λοιπά ισχυρίζεται ότι επιδιώκει διάλογο και ειρηνική επίλυση διαφορών.
Αυτό που εκνευρίζεται την Τουρκία είναι τα πρώτα σημάδια που δείχνουν οι ΗΠΑ και σύμφωνα με τα οποία φαίνεται να εγκαταλείπουν την πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί, όμως, με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης. Στο έδαφός της απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις και επικοινωνίες μας. Στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις, ενώ πολύ γρήγορα -όπως θα σας πει και ο κύριος υπουργός- εδώ, η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel Williams, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ, στον ουρανό της Σούδας και της Κρήτης θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας, ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι από εδώ επιχειρούν από τη μια πλευρά του διαδρόμου ελληνικά φτερά, από την άλλη πλευρά του διαδρόμου αμερικανικά φτερά, μοιράζονται, όμως, τον ίδιο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναβαθμισμένη συμφωνία για αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
Η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Αμερικής απλώνει τη δράση της και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 ελληνικών F-16 σε Viper. «Αλλά και με κοινά προγράμματα και με κοινές, πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, καθώς όπως φαίνεται για άλλη μια φορά η Ελλάδα καταφεύγει στη διπλωματία των εξοπλισμών και εν προκειμένω αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό φρεγατών και την αγορά νέων. Βεβαίως, η προμήθεια εξοπλισμών στις Ένοπλες Δυνάμεις υπό την προσδοκία διπλωματικής στήριξης δεν έχει πάντοτε δικαιώσει κατά το παρελθόν τις προσδοκίες των εμπνευστών της. Αλλά αυτό αποτελεί ξεχωριστή πτυχή...
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι σαφές ότι στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Και αυτή είναι η βασική πολιτική σημειολογία της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα αυτή τη δεδομένη στιγμή.
«Είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή η οποία, το τελευταίο διάστημα, δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Με προκλητικές ενέργειες εκτός Διεθνούς Δικαίου. Με μια αχρείαστα ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα. Αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά για την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες, δηλαδή, που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου. Τις οποίες, δυστυχώς, η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου, όπως και εσείς διαπιστώσατε, κύριε υπουργέ, όταν βρεθήκατε, προ ολίγων ημερών στην Λευκωσία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Μάικ Πομπέο, αλλά ουσιαστικά για να ακούν οι γείτονες μας στο ΝΑΤΟ.
Σηματοδοτεί μια νέα αρχή ενδυνάμωσης των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας; Τα πρώτα δείγματα μπορεί εκεί να παραπέμπουν, ωστόσο θα ήταν αφελής μια πολιτική προοικονομία σε ένα ασταθές και ρευστό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Και με μια Τουρκία που εξακολουθεί να απειλεί, γνωρίζοντας ότι αποτελεί υπολογίσιμο παίκτη στην περιοχή για τα συμφέροντα πολλών διαφορετικών μεγάλων χωρών.
dikaiologitika.gr