Η θέση του Συλλόγου Καβουσανών Αττικής για την επένδυση στον Θόλο

1:31 μ.μ. - Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022
01:02 μ.μ. - Πέμ, 17/31/2022
Image: Η θέση του Συλλόγου Καβουσανών Αττικής για την επένδυση στον Θόλο

Δείτε τις αντιρρήσεις και προτάσεις του συλλόγου

Αγαπητοί φίλοι,

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε ζητήματα που αφορούν την επένδυση του ομίλου Μεταξά “CAPE THOLOS”, οι οποίες θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον του χωριού μας. Σε ελάχιστο χρόνο παραδόθηκε στην κοινότητα για να εκφέρει την άποψη της η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που αφορά την επένδυση. Επιπρόσθετα εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες η παραπάνω μελέτη από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας του χωριού μας που εκπροσωπείται σε αυτό και δεν λήφθηκε καν υπόψη το γεγονός ότι ζητήθηκε εύλογα επιπλέον χρόνος για να υπάρξει ανταπόκριση σε βάθος και με επιχειρήματα στο περιεχόμενο της μελέτης. Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Καβουσανών Νομού Αττικής, λαμβάνοντας τη μελέτη την Παρασκευή 04/02 (μία μέρα μετά την ενημέρωση της κοινότητας) και προσπαθώντας στον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεση του να μελετήσει τις παραμέτρους, κατέληξε σε μια σειρά από σημεία-παρατηρήσεις τα οποία και ανάρτησε ήδη στη δημόσια διαβούλευση της Περιφέρειας Κρήτης. Είναι επίσης προφανές πως στη δημόσια διαβούλευση μπορούν να συμμετέχουν εκφέροντας την άποψή τους φορείς, ιδιώτες κ.ά. που ενδιαφέρονται για το χωριό μας, με καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής την 02/03 του τρέχοντος έτους. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της διαβούλευσης είναι η παρακάτω:https://hello.crowdapps.net/participation.../challenges/...

Αν θέλαμε να αναφέρουμε το πιο βασικό σημείο αναφοράς της παρέμβασής μας στη διαβούλευση, αυτό θα ήταν η λιμενική εγκατάσταση χωρητικότητας 33 σκαφών στην περιοχή Αμμούδι. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό ότι μία τέτοια κατασκευή στον κόλπο στον οποίο βρίσκεται η παραλία του Θόλου θα έχει σοβαρές συνέπειες στο ανάγλυφο και την βιοποικιλότητα της παραλίας του χωριού μας. Στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης της περιοχής, η οποία πρέπει πρωταρχικά να διασφαλίζει την προστασία του φυσικού πλούτου του χωριού μας, καλούμε τον όμιλο που έχει αναλάβει την επένδυση να επανεξετάσει τη χωροθέτηση της λιμενικής εγκατάστασης σε διαφορετικό σημείο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η παραλία του Θόλου και αλλάξει η φυσιογνωμία της, κάτι που θα έχει παράπλευρες απώλειες για όλους μας.

Ως επιπρόσθετα σημεία αναφοράς μπορούν να αναφερθούν το οδικό δίκτυο, η ύδρευση, η προστασία των φυσικών αξιοθέατων της περιοχής (Θεριόσπηλιο κ.λπ.) και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την κοινότητα. Προς ενημέρωσή σας, δείτε παρακάτω ολόκληρη την ανάρτησή μας στη διαβούλευση. Ως σύλλογος που η πλειονότητα των μελών του κατάγονται από την κοινότητα Καβουσίου και έχουν συμφέροντα στην περιοχή, θέλαμε να συμμετέχουμε στον διάλογο και να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας όσον αφορά την συγκεκριμένη μελέτη, καθώς οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης επένδυσης θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές και εμπίπτουν τόσο σε περιβαλλοντικά, όσο και σε κοινωνικά θέματα.Με μια πρώτη ανάγνωση μπορούμε να διατυπώσουμε τις παρακάτω επιφυλάξεις 1) Έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς για την τοποθέτηση της τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης στον χώρο που έχει με βάση τη μελέτη επιλεχθεί. Ο κολπίσκος που οι Καβουσανοί γνωρίζουμε ως Αμμούδι, και όχι ως Λεγάμενη, είναι στην είσοδο του κόλπου που βρίσκεται και ο Θόλος, που αποτελεί μια από τις πιο όμορφες φυσικές παραλίες της βόρειας ακτογραμμής του Λασιθίου. Η παραλία το καλοκαίρι αξιοποιείται τόσο από τους Καβουσανούς, όσο και από κατοίκους γειτονικών χωριών, όπως η Λάστρος και η Σφάκα, και από πολλούς τουρίστες δεδομένης της έλλειψης παραλιών σε κοντινές αποστάσεις στην περιοχή.

Η δημιουργία λιμένα μέσα στον κόλπο του Θόλου είναι αναμενόμενο να έχει σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες επηρεάζοντας το ανάγλυφο και την βιοποικιλότητα της θαλάσσιας αυτής περιοχής. Θεωρούμε λοιπόν πως πρέπει σοβαρά να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής επιλογής στην αντιδιαμετρικά αντίθετη πλευρά του όρμου που προβλέπεται η εγκατάσταση, προς τον κόλπο του Μιραμπέλλου.2) Συνεχίζοντας στο θέμα της παραλίας, διαπιστώνουμε πως λείπει από τη μελέτη πρόβλεψη για ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου, όπως συνέβαινε σε παλιότερη μελέτη. Με δεδομένο το μεγάλο μέγεθος της επένδυσης (προβλέπει 1.044 κλίνες), πώς θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες κολύμβησης των πελατών του ξενοδοχείου; Θεωρούμε πως στη μελέτη θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πρόθεση των επενδυτών για αυτό το θέμα, καθώς και τα εχέγγυα που θα δοθούν προς την κοινότητα στην περίπτωση που ο Θόλος κληθεί να τους φιλοξενήσει.3) Επιθυμούμε να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη ενημέρωση για το θέμα του οδικού δικτύου. Γιατί η προτεινόμενη διαδρομή περνάει μέσα από το χωριό, ενώ υπάρχουν άλλες εναλλακτικές και ενώ γίνεται γενικότερα προσπάθεια από την κοινότητα για απομάκρυνση του ΒΟΑΚ και κεντρικών δρόμων από το χωριό; Παράλληλα θα πρέπει να ενημερωθούμε για το πώς θα αποζημιωθούν όσοι ιδιοκτήτες γνωρίσουν μεταβολές στα ακίνητα τους εξαιτίας της διάνοιξης δρόμων ή άλλων σχετικών παρεμβάσεων.4) Επιθυμούμε να έχουμε μια λεπτομερέστερη ενημέρωση για το θέμα των γεωτρήσεων και τις επιπτώσεις που αυτές θα επιφέρουν στον υδροφόρο ορίζοντα του κάμπου, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες που χρησιμοποιούνται για άρδευση. 5) Η μελέτη έχει πρόβλεψη για σφράγισμα του Θεριόσπηλιου με σιδερένιες οριζόντιες μπάρες. Πέρα από τον προβληματισμό που προκαλείται για το αν μπορεί η μελέτη να περιλαμβάνει παρέμβαση σε έναν χώρο που δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του «CAPE THOLOS», γεννάται αυτονόητα και το ερώτημα γιατί θα πρέπει να σφραγιστεί ένα αξιοθέατο, μοναδικό ίσως στην περιοχή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σπηλαιολόγους και φυσιολάτρες.

Και πάλι θεωρούμε πως προτεραιότητα για τους υπευθύνους της επένδυσης πρέπει να είναι η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής και των σημαντικών αξιοθέατων και στο μήκος αυτό να κινείται και η μελέτη.6) Το θέμα που αφορά τα αντισταθμιστικά κοινωνικά οφέλη αφήνεται από τη μελέτη σε μια γενικόλογη μορφή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θα έπρεπε, με βάση τη σοβαρότητα της επένδυσης, να προβλεφθούν συγκεκριμένες δράσεις για το χωριό. Να υπάρχει κάποιας μορφής δέσμευση για συμβολή σε έξοδα της κοινότητας που μπορεί να αφορούν την καθαριότητα, την ανακατασκευή χώρων, την αναστήλωση και την διατήρηση μνημείων, όπως οι βυζαντινές εκκλησίες του χωριού κ.ά.7) Με δεδομένο πως η περιοχή της εγκατάστασης είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έχει σημασία ο όμιλος που πραγματοποιεί την επένδυση να περιλάβει στη μελέτη πρόβλεψη για τις ενέργειές του στην περίπτωση που ανακαλυφθούν στην περιοχή αρχαιολογικά ευρήματα.Γενικότερα θέλουμε να επισημάνουμε πως μια επένδυση που έχει τόσο σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο μέλλον μιας περιοχής θα πρέπει να δίνει σοβαρά εχέγγυα και δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του ανάγλυφου της περιοχής, την υποστήριξη των σημείων πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος, και την αρμονική συνύπαρξη με τους κατοίκους της περιοχής. Είναι σημαντικό και για την ίδια την πορεία και την αποδοτικότητα της επένδυσης η περιοχή να διατηρήσει τις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές της.

Για το ΔΣ του Συλλόγου Καβουσανών Ν. Αττικής «Ο ΘΟΛΟΣ»

Νικόλαος Ρεμεδιάκης

Πρόεδρος

Ελισάβετ Κασοτάκη

Γεν. Γραμματέας