Η στρατηγική και οι στόχοι Ανδρουλάκη για τον πρωτογενή τομέα στο Λασίθι

11:15 π.μ. - Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023
11:06 π.μ. - Τρί, 13/15/2023
Image: Η στρατηγική και οι στόχοι Ανδρουλάκη για τον πρωτογενή τομέα στο Λασίθι

Το νερό σε πρώτη προτεραιότητα - Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου στην «Ιεραπετρίτικη Γη» την αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8

Ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης , Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου ήταν καλεσμένος στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και κάθε Πέμπτη στις 2.00 το μεσημέρι. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αγροτική οικονομία, στον πρωτογενή τομέα και τις ενέργειες της Αντιπεριφέρειας για την στήριξη του κλάδου και των παραγωγών.

Μίλησε για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα της αγροτικής οικονομίας για το τώρα αλλά και τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό σε καλό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας στο Λασίθι για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στους ΤΟΕΒ του νομού. Επίσης στους στόχους είναι η δημιουργία νέων λιμνοδεξαμενών. Ενδεικτικά, προχωρούν στη μελέτη λιμνοδεξαμενών Τσικαλαριών και Ζάκρου. Επιπλέον υπάρχουν υπόγεια ύδατα για τα οποία αναζητούν τρόπους για την αξιοποίησή τους. Λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα π.x. μεγάλα ύψη βροχής σε λίγο χρονικό διάστημα με συνέπεια ποσότητες νερού να χάνονται στη θάλασσα, μελετούν τις δυνατότητες δημιουργίας φραγμάτων ανάσχεσης που θα λειτουργήσουν ως αντιπλημμυρικά. Μέσα σε όλα αυτά προχωρούν αγροτοοικονομοτεχνική μελέτη που θα εστιάσει κυρίως σε τρία μέρη, χρήση γης, πληθυσμιακά ενδιαφέροντα, διαχείριση νερού. Αλλά και στην έρευνα και την καινοτομία. "Μπορεί να μην έχουμε ερευνητική κέντρο στο νομό μας αλλά ο τρόπος προσέγγισης μπορεί να γίνει μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το ιδανικό θα ήταν να το είχαμε στον νομό" τόνισε.

Προσθέτοντας οτι, ένα άλλο σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι η ανθεκτικότητα των προϊόντων, η σύνδεση με το logistic δηλ. διαχείριση και μεταφορά προϊόντων και τη διάθεση στον καταναλωτή και βέβαια η ποιότητα, η ταυτότητα – brand name. Εδώ θέλουμε να προωθήσουμε τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας που θα βασίζονται στην ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων και τη διασύνδεση με τον καταναλωτή. Συνδυάζοντας τα όλα αυτά με τον τουρισμό. Η αγροδιατροφική σύμπραξη από την Περιφέρεια Κρήτης είναι ένα «εργαλείο» που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι στρατηγικής. Παρατηρούμε μια αύξηση της παραγωγής στο νομό που  είναι γύρω στο 20% τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορούμε να λάβουμε υπόψη στις επόμενες ενέργειες και στόχους. Πρέπει εδώ να σταθούμε στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς προσωπικού στην ΠΕ Λασιθίου που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις. Η Διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μίλησε στη συνέχεια για τη δακοκτονία και την προσπάθεια ώστε φέτος να κυλήσουν όλα ομαλά και η διαδικασία να γίνει χωρίς εμπόδια. Για τον καλύτερο προγραμματισμό θα γίνει στις 15 Ιουνίου συνάντηση με τους τομεάρχες για τον καλύτερο συντονισμό.

Εν συνεχεία ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ελαιόλαδο υποστηρίζοντας ότι, το ποιοτικό μας λάδι δεν πρέπει να «φεύγει» για άλλες χώρες μη τυποποιημένο. Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα τυποποίησης και εδώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προγράμματα ΕΣΠΑ. Πρέπει όμως να δούμε και το Marketing που ακολουθείτε σε επίπεδο χώρας για την προώθηση των προϊόντων μας. Ως Περιφέρεια Κρήτης μέσω της συμμετοχής μας σε εκθέσεις προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτή τη δράση της προώθησης του ελαιολάδου μας και άλλων αγροτικών προϊόντων. 

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη (α' μέρος)

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη (β' μέρος)