Η Spodoptera frugiperda βάζει φραγμούς στη διακίνηση των κηπευτικών της Κρήτης
Επείγουσα ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα στο BIC Κρήτης στην Ιεράπετρα
Η εξέλιξη της εμφάνισης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Νίκου Συριγωνάκη και του Γενικού Διευθυντή Πρωτογενή Τομέα, Κων/νου Υψηλάντη, στην οποία συμμετείχαν οι Διευθυντές και οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές των Δ.Α.Α. και Δ.Α.Α.Κ. των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.
Λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για την Περιφέρεια Κρήτης από την εμφάνιση και την εν δυνάμει διασπορά του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη, κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, οι απαιτήσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας, το μέγεθος των προβλημάτων που αναμένεται να δημιουργήσει η παρουσία του εν λόγω εντόμου στην παραγωγή και στη διακίνηση συγκεκριμένων κηπευτικών, η μεγάλη υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και οι ενέργειες που απαιτείται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 η κα Χουδετσανάκη ανέφερε: Είμαστε σε εγρήγορση γιατί το έντομο μας επισκέφθηκε. Είναι επιλεκτικό στη μελιτζάνα και την πιπεριά, τα καλαμπόκια και αλλού. Έχει εντοπιστεί σε Ηράκλειο και Λασίθι και πρόσφατα και σε παγίδες στα Χανιά. Μάλλον κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Φαίνεται ότι ταξιδεύει με 100 χιλιόμετρα την ημέρα. Στο Ρέθυμνο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, αλλά εκτιμάμε ότι θα εντοπιστεί και εκεί. Κινδυνεύουν και οι υπαίθριες και οι υπό κάλυψη καλλιέργειες. Οι παραγωγοί, τα συσκευαστήρια, τυποποιητήρια και κάθε εμπλεκόμενος θα πρέπει να ενημερωθούν για αυτό θα γίνουν ενημερωτικές εσπερίδες στις 4 περιφερειακές ενότητες του νησιού. Τον ερχόμενο Μάρτιο- Απρίλιο θα γίνει έλεγχος από την Ε.Ε. και θα πρέπει να δουν ότι τηρούμε τα μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Εάν δεν τηρούνται τα μέτρα, τότε θα υποστούμε τις συνέπειες όπως προβλέπονται από τον κανονισμό. Το έντομο ήρθε στην Κρήτη αρχικά όπως αναφέρθηκε σε Ηράκλειο και Λασίθι. Τώρα με την εμφάνιση και στα Χανιά θα οριστούν ζώνες σε όλο το νησί. Είμαστε σε αναμονή για την έκδοση ΚΥΑ. Σε "καραντίνα" έχει μπει σχεδόν όλο το νησί. Αναμένουμε τι θα γίνει στο Ρέθυμνο όπως προείπαμε. Εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί και τηρήσουμε τα μέτρα δεν έχουμε να φοβηθούμε τα μέτρα, που θα είναι αυστηροί έλεγχοι τόσο στις καλλιέργειες όσο και στα φορτία με τα διακινούμενα προϊόντα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης θα συνεχίσουν να ενημερώνουν για την εξέλιξη διασποράς του εντόμου, για τα μέτρα αντιμετώπισης του καθώς επίσης και να βρίσκονται σε εγρήγορση, σε συνεργασία και με τον αρμόδιο Υπουργείο καθώς και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ώστε να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για την Κρήτη.
Ακούστε εδώ την κα Χουδετσανάκη:
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί:
Στην Ιεράπετρα, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 μ.μ. στην Αίθουσα του Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης (BIC),( Φιλοθέου Ά 8).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18:00 – 18:15
Προσέλευση – Εγγραφές
18:15 – 18:30
Έναρξη – Χαιρετισμοί
18:30 – 19:00 «Το έντομο Spodoptera frugiperda και η εμφάνιση του σε περιοχές της Κρήτης»
Ομιλητής: Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, ερευνητής Α’, Επιστημονική Διεύθυνση Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ)
19:00 – 19:30 «Φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον επιβλαβή οργανισμό Spodoptera frugiperda στα πλαίσια των κανονισμών της ΕΕ 2016/2031 και 2023/1134»
Ομιλητής: Χρήστος Αραμπατζής, γεωπόνος MSc, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ)
19:30 – 20:00
«Η αντιμετώπιση των λεπιδοπτέρων της οικ. Noctuidae, με έμφαση στο είδος Spodoptera frugiperda»
Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
20:00 – 21:00
Συζήτηση – Κλείσιμο εσπερίδας
-
Θυμίζουμε ότι ενδιαφέροντα στοιχεία για το Spodoptera frugiperda είχε παραθέσει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Εμμ. Ροδιτάκης, καθηγητής πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης.
Ηεμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Πρωτογενή Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη. Έχοντας ως γνώμονα την ενημέρωση, τον έγκαιρο σχεδιασμό και τον απαραίτητο συντονισμό ενεργειών λόγω της εμφάνισης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στο νησί, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιθεί μέχρι σήμερα, οι απαιτήσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας, το μέγεθος των προβλημάτων που αναμένεται να δημιουργήσει η παρουσία του εντόμου στην παραγωγή και στη διακίνηση συγκεκριμένων κηπευτικών, η μεγάλη υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και οι ενέργειες που απαιτείται να πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για την πρόληψη εγκατάστασης και διασποράς του.
Μεταξύ άλλων συμμετείχε ο εντομολόγος -καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ, πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας κ. Μανόλης Ροδιτάκης ο οποίος μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας καταρχάς οτι απαιτείται μεν προσοχή, δεν χρειάζεται όμως να κινδυνολογούμε. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο έχουν σκύψει όλες οι υπηρεσίες και έχουν συντονιστεί για τις επόμενες ενέργειες και εαν προκύψει κάτι πιο συγκεκριμένο θα γίνουν ανακοινώσεις. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και θα πρέπει η χώρα μας να συντονιστεί σε αυτή. Πέρα από αυτό 'όμως υπάρχει και το τεχνικό κομμάτι. Πρέπει να δούμε αν και κατά πόσο ο εχθρός μπορεί να προκαλέσει άμεσα, οικονομικά και τεχνικά θέματα στους παραγωγούς. Μεμονωμένες καταστροφές υπάρχουν πχ σε καλαμπόκι. Όμως τέτοιες εκτεταμένες καλλιέργειες δεν είναι βάση για την Κρήτη όπου έχουμε κυρίως θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και άλλες. Τα προϊόντα μας δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες προτίμησης του συγκεκριμένου εντόμου. Φαίνεται να υπάρχει και να δημιουργεί μεμονωμένα περιστατικά. Αυτό είναι ένα καλό σενάριο. Δεν ξέρουμε όμως πως θα εξελιχθεί. Περιμένουμε να το δούμε. Ο παραγωγός θα πρέπει να προβληματιστεί αν δει, φαγώματα σε φύλλα ή καρπούς όπου δημιουργεί στοές. Οι τρόποι αντιμετώπισης της tuta absoluta στην τομάτα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να δούμε την εμφάνιση του εντόμου σε αυτό το προϊόν, χωρίς να αποκλείεται. Να σημειωθεί δε οτι το Spodoptera frugiperda τρώει πάνω από 300 είδη φυτών.Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί, είπε μεταξύ άλλων.
Ακούστε εδώ τον κ. Ροδιτάκη ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στο Εντομολογικό συνέδριο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες με 900 συνέδρους από 60 χώρες αναπτύχθηκαν πολλά θέματα όπως κλιματική αλλαγή, έντομα, νέοι εχθρού, φυτοπροστασία κλπ. Για να δώσει στη συνέχεια χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξουν στις καλλιέργειες τους ειδικά αυτές τις ημέρες που επικρατούν υψηλά ποσοστά υγρασίας και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ώστε να αποφύγουν την ανάπτυξη μυκήτων.
-
*εξωτερική εικόνα καταστροφής από υπαίθρια καλλιέργεια καλαμποκιού στην Παχειά Άμμο