Η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λασιθίου για το άνοιγμα των σχολείων

12:05 μ.μ. - Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022
12:09 μ.μ. - Δευ, 12/05/2022
Image: Η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λασιθίου για το άνοιγμα των σχολείων

Και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το άνοιγμα το σχολείων η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λασιθίου, Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν:

"Άλλη μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει από την Δευτέρα 12/9/2022 για μαθητές/-τριες, γονείς και καθηγητές/ -τριες. Συνήθως κάθε νέα αρχή ξεκινάει με τις καλύτερες προβλέψεις και είναι έμπλεη αισιοδοξίας.

Είναι όμως σημαντικό ζήτημα ότι η σχολική κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά και έναν δύσκολο χειμώνα επιταχυνόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και εξαιτίας των πολιτικών Μητσοτάκη - ΝΔ και με επιπρόσθετο βάρος την εξέλιξη της πανδημικής κρίσης. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς καμία επιδημιολογική επιτήρηση και χωρίς καμία μέριμνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ζωή των οποίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

Στη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες του λυκείου καλούνται να περάσουν την βάσανο της τράπεζας θεμάτων και το σχολείο να μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις με έξτρα μπόνους την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, και αν τύχει και εισαχθούν σε κάποια σχολή θα βρουν μπροστά τους την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οι γονείς καλούνται να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής και στην υπέρογκη ακρίβεια σε ενέργεια και βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης. Γονείς που θα αναγκάζονται να περιορίζουν βασικές ανάγκες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τα φροντιστήρια και τα αναγκαία σχολικά είδη των παιδιών τους.

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες επωμίζονται με την σειρά τους το δύσκολο έργο της μάθησης και της στήριξης των μαθητών και των μαθητριών, αν προλαβαίνουν από τις συνθήκες που επιβάλει το υπουργείο με το δεδομένο της αξιολόγησης. Αρμοδιότητες όπως του μέντορα, των ενδοσχολικών συντονιστών και υπεύθυνων ομίλων παραβιάζουν το εργασιακό μας ωράριο, αυξάνουν τον ήδη επιβαρυμένο φόρτο εργασίας των εκπαιδευτικών, οδηγούν στην περαιτέρω επαγγελματική εξουθένωση και δημιουργούν αυταρχικό κλίμα που με το φόβητρο της αξιολόγησης αποβαίνει σε βάρος του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών και της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε στους νεοδιόριστους μόνιμους και αναπληρωτές συναδέλφους και συναδέλφισσες καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους. Τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί μας και μέσα από τις συνδικαλιστικές δομές για ένα δημόσιο σχολείο προσφοράς στα παιδιά και στο κοινωνικό σύνολο. Για ένα δημοκρατικό Δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εξαναγκασμούς. Δεν ξεχνάμε και τους ήδη υπηρετούντες που προσφέρουν ακούραστα σε δύσκολες συνθήκες για να σταθεί όρθιο το Δημόσιο Σχολείο.