Η πρώτη έρευνα για τα θαλάσσια λιβάδια της Χρυσής

1:20 μ.μ. - Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
01:05 μ.μ. - Τρί, 28/20/2024
Image: Η πρώτη έρευνα για τα θαλάσσια λιβάδια της Χρυσής

Ο μαγικός κόσμος του βυθού του νησιού από την ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ, Γιολάντα Κουλούρη - Τι είπε στον Ηχώ 99,8 για κοχύλια και τη ροζ άμμο

Για την έρευνα που έγινε πρώτη φορά για τα θαλάσσια λιβάδια της Χρυσής μίλησε στον Ηχώ 99,8 η κ. Γιολάντα Κουλούρη, ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μελέτη στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Χρυσής η οποία έχει εντυπωσιακό θαλάσσιο πλούτο. Έγινε χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στην περιοχή τα οποία εκτείνονται περίπου 10 μέτρα βάθος μέχρι και τα 35 μέτρα περιμετρικά του νησιού γύρω από την Χρυσή και το Μικρονήσι. Ο λόγος που δεν βρίσκονται σε ρηχότερα μέρη είναι ότι η περιοχή της Χρυσής έχει πολύ έντονο κυματισμό.

Τα λιβάδια που βλέπουμε στο βάθος της Χρυσής δεν είναι από φύκη αλλά από ανώτερα φυτά. Τα φύκη υπάρχουν αλλά έχουν αρκετά μειωμένη κάλυψη λόγω των ξενικών ειδών στην περιοχή τα οποία είναι φυτοφάγα, όπως οι γερμανοί και ένας αχινός ο όποιος “βόσκει” πάνω στα βράχια και τα απογυμνώνει από τα μικροφύκη τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για τους υπόλοιπους οργανισμούς. Για το συγκεκριμένο είδος του αχινού γίνονται έρευνες ώστε να βρεθεί ένας τρόπους μείωσης του πληθυσμού όπως έχει γίνει και με τα λεοντόψαρα.

Οι μελέτες έδειξαν ότι τα λιβάδια είναι αρκετά επιβαρυμένα κάτι που δεν οφείλεται ούτε στην θολερότητα ούτε σε κάποιο είδος ρύπανσης αλλά προέρχεται από κάποιου είδους μηχανικής διατάραξης. Τα αγκυροβόλια είναι αυτά που επηρεάζουν αρνητικά τα θαλάσσια λιβάδια καθώς κάποια σημάδια δείχνουν ότι άγκυρες από μικρά σκάφη σύρονται στην επιφάνεια τους. Για την αποφυγή αυτής της κατάστασης πρότειναν κάποιες θέσεις όπου δεν υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας και επομένως μπορούν με ασφάλεια τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ιδιοκτήτες πλοιάριων να αγκυροβολούν τα σκάφη τους.

Στη συνέχεια, μίλησε για τον λαγοκέφαλο λέγοντας ότι είναι ένα είδος που ήρθε για να μείνει και δεν υπάρχει αναστρέψιμη διαδικασία. Στο πλαίσιο προγραμμάτων οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα ειδικό παραγάδι το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι ψαράδες και επιπλέον γίνονται προσπάθειες να αφαιρεθεί η τοξίνη από τον οργανισμό τους ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως ιχθυάλευρο.

Για την μαγική ροζ άμμο του νησιού η κ. Κουλούρη είπε ότι πρόκειται για ένα μικρό είδος ζωικού οργανισμού, ένα τρηματοφόρο, το οποίο αναπτύσσεται στους βλαστούς της Ποσειδωνίας. Όταν αυτό πεθαίνει ή αποσπάται από τους βλαστούς σπάει σε μικρά κομμάτια με αποτέλεσμα να έχουμε τη ροζ άμμο η οποία υπάρχει όχι μόνο στην παραλία αλλά και μέσα στην θάλασσα. Τα κοχύλια συσσωρεύονται κυρίως στη βόρεια παραλία όπου τα άτομα είναι νεότερα κάτι που δείχνει ότι αποτελεί πεδίο ανάπτυξης και συσσώρευσής τους και καλό είναι να μην συλλέγονται.

Καταλήγοντας, είπε ότι η Χρυσή είναι ένας υπέροχος τόπος και είναι στο χέρι μας να τον προστατέψουμε. Οι μελέτες πρέπει να γίνουν αφορμή για επιπλέον ενημέρωση ώστε να μπορούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να χαρούν αυτό το υπέροχο μέρος.