Η προσευχή των Πακιστανών έξω από το τζαμί στην Ιεράπετρα και οι αντιδράσεις

9:26 π.μ. - Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Πέμ, 26/26/2020
Image: Η προσευχή των Πακιστανών έξω από το τζαμί στην Ιεράπετρα και οι αντιδράσεις

Τι απαντά ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας και ποιο το προσωπικό του παράπονο

Αντιδράσεις προκάλεσε βίντεο που αναρτήθηκε από πολίτη της Ιεράπετρας που δείχνει αλλοδαπούς Πακιστανικής, πιθανότατα, καταγωγής να προσεύχονται έξω από το τζαμί της Ιεράπετρας. Μάλιστα το συμβάν συνέβη ανήμερα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το περιστατικό σχολιάστηκε εντόνως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης σχολιάστηκε ότι οι Έλληνες πολίτες τηρούν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού , ενώ οι Πακιστανοί κυκλοφορούν θέτοντας το ερώτημα που ήταν η αστυνομία ή η δημοτική αστυνομία για να προχωρήσει σε σχετικό έλεγχο.

Με αφορμή το περιστατικό ο προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Ιεράπετρας προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση.

Αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω μια σύντομη απάντηση σχετικά με το χθεσινό συμβάν στο Τζαμί.

Χθες το απόγευμα, λοιπόν υπήρχαν 3 συνεργεία (από δύο άτομα το καθένα) τα οποία έκαναν ελέγχους στην πόλη, προς αποτροπή της «άσκοπης» μετακίνησης. Ένα από αυτά τα συνεργεία βρισκόταν επί της οδού Δημοκρατίας στον κάτω Σκλαβενίτη. Μόλις αυτό το συνεργείο ενημερώθηκε (επιτέλους) για το περιστατικό, σε 20’’ βρέθηκε στο Τζαμί… όμως ήταν πλέον αργά καθώς με την άφιξη του ουδείς βρέθηκε στο σημείο να «συναθροίζεται» ή να κυκλοφορεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Μετά από άλλα 40’’ βρέθηκαν όλες οι δυνάμεις στο σημείο, συνολικά 6 άτομα.

Το προσωπικό μου λοιπόν παράπονο είναι αυτό, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ, ειδικά οι αυτόπτες μάρτυρες, δεν φιλοτιμήθηκε να πάρει τηλέφωνο είτε στη Δημοτική Αστυνομία είτε στο 100. Όλων η πρώτη (και μοναδική ενέργεια) ήταν να κριτικάρει, να κοινοποιεί και τσακώνεται διαδικτυακά, ένα απλό τηλέφωνο ήτανε, ένα sms, κάτι στο messenger, στο viber…. εμείς σε 20’’ ήμασταν εκεί…… Όλως τυχαίως, πριν το συμβάν, μεικτό κλιμάκιο όπως είδατε στην προηγούμενη ανάρτηση, βρισκόταν στη Βαϊνια και στο Κεντρί, κάνοντας ελέγχους και μεταδίδοντας ηχητικά μηνύματα και στη γλώσσα τους.

Περισσότερο στεναχωρήθηκα, γιατί ειδικά εγώ προσωπικά, για εξυπηρέτηση όλου του κόσμου, σας έχω ανοικτά όλα τα προσωπικά μου μέσα επικοινωνίας, δέχομαι καθημερινά δεκάδες καταγγελίες, κριτικές, παρατηρήσεις, με περιεχόμενο πάσης φύσεως «μ …….. α», χάνοντας κατά πολύ κάτι από την προσωπική μου ζωή και μεταφέροντας προβλήματα της δουλείας στο σπίτι. Μάλιστα προς ενημέρωση σας, για να δείτε πως δουλεύει μια Δημοτική Αστυνομία, τι αρμοδιότητες έχει, τι δυσκολίες αντιμετώπιζε, σας παραθέτω σχεδόν καθημερινά φωτογραφίες, βιντεάκια κλπ κάνοντας τον ηθοποιό, με κίνδυνο να εκθέσω ή να εκτεθώ.

Ένα μικρό σχόλιο και για τους αλλοδαπούς, το Κράτος τους θεωρεί ευπαθής ομάδα, τους δίνει άσυλο, επιδόματα και το πρόβλημα άπτεται γενικά σε αυτό που λέμε «μεταναστευτικό». Εννοείται δε θα μπω στη διαδικασία «σύγκρισης», φανατισμού και λοιπών ρατσιστικών σχολίων. Το συμβάν εξετάζεται ως ένα "σήμα μιας παράβασης συνάθροισης ή παραβίασης των μέτρων κυκλοφορίας, που η αστυνομία υποτίθεται δεν πρόλαβε να επιληφθεί".

Μιλώντας για την Υπηρεσία μου, που με κρατική ευθύνη έχει μονάχα δύο άτομα προσωπικό (αντί για 15 τουλάχιστον) , για ένα Δήμο με 25.000 ημεδαπούς, 3000 αλλοδαπούς και 2000 τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες, από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, έκανε κάποιες στοχευόμενες ενέργειες, ίδιες που έκανε σε όλο τον πληθυσμό, φυλλάδια, ενημέρωση, συστάσεις κλπ

Συγκεκριμένα:

(α) Την πρώτη μέρα των μέτρων

Βρήκε οδηγίες στη γλώσσα τους, τους ενημέρωσε κατά ομάδες, μοίρασε φυλλάδια, κάλεσε προς επίσημη ενημέρωση τους επικεφαλής τους και αυτούς που μιλάνε ελληνικά, έκανε έλεγχο στα καταστήματα τους κ.α. Ως ευπαθής ομάδα, τους μοίρασε μάσκες και γάντια, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες του Υπουργείου κλπ.

(β) Βρήκε και σφράγισε τα περισσότερα σημεία αυτοσχέδιων αθλητικών χώρων που μαζεύονταν 20-30 άτομα, χωρίς κανένα μέσο προστασίας.

(γ) Καθημερινή πρωινή παρουσία στα πρωινά σημεία που συγκεντρώνονται για δουλειά (7:00-9:00), έλεγχος σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τους μετέφεραν πέντε-πέντε στην καρότσα.

(δ) Ενώ βεβαιώθηκαν και πρόστιμα σε όσους βρέθηκαν να κυκλοφορούν χωρίς την απαιτούμενη βεβαίωση.

Κλείνοντας να παρακαλέσω όλους να βοηθάτε καλοπροαίρετα τις Υπηρεσίες, που βρίσκονται εκεί έξω εκτεθειμένες στον κίνδυνο. Τα πράγματα φαίνεται να είναι σοβαρά, τα μέτρα προέρχονται από το κεντρικό κράτος συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαπληκτίζεστε με τα αστυνομικά όργανα που κάνουν απλά τη δουλειά τους για την προστασία του κόσμου. Υπομονή μέχρι το τέλος της κρίσης οπότε θα κριθούν όλα και όλοι από Κυβερνητικές επιλογές, υπηρεσιακές ενέργειες, ΜΜΕ, μέχρι και η συμπεριφορά μας ως πολίτες κ.α

Εννοείται δεκτή και κάθε καλοπροαίρετη τεκμηριωμένη κριτική, σε υπηρεσιακά θέματα που μπορώ να απαντήσω αλλά σε καμία περίπτωση με ρατσιστικές αναφορές.

Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας:

Κινητό: 6906027510 Σταθερό: 2842340399 email: d.astynomia@ierapetra.gov.gr