Η παρουσίαση των μελετών για τη νήσο Χρυσή και τα συμπεράσματα της εσπερίδας

12:11 μ.μ. - Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Τρί, 28/11/2024
Image: Η παρουσίαση των μελετών για τη νήσο Χρυσή και τα συμπεράσματα της εσπερίδας

Δύσκολη η επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση των μελετών - Αναγκαία η χρηματοδότηση

Με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση των τεσσάρων μελετών για την προστασία και ανάδειξη της νήσου Χρυσής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” στην Ιεράπετρα, μίλησαν στον Ηχώ 99,8 η κ. Μαρία Κοζυράκη, Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, συντονιστής της επιτροπής εφαρμογής & παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη Χρυσή και η κ. Γιολάντα Κουλούρη, ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ.

hxonews

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Κοζυράκη, ανέλυσε τα συμπεράσματα αυτής της εσπερίδας από την οποία όπως είπε ωφελήθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι από το κοινό μέχρι τους ίδιους τους μελετητές. Το κοινό εξέφρασε τα σημεία με τα οποία διαφωνούσε, πήρε απαντήσεις και κατάλαβε τόσο τις υποχρεώσεις όσο και τις δυνατότητες της επιτροπής. Το βασικό συμπέρασμα είναι η ανάγκη του να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στο να γίνουν κάποια πράγματα έτσι ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της Χρυσής και ως περιβάλλον και ως προορισμός επίσκεψης. Μετά το σχέδιο δράσης το οποίο τελειώνει το 2025, η καθολική διαχείριση περνάει στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

-

Ο κ. Παραγκαμιάν σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8, παραδέχτηκε ότι υπήρχε μία καθυστέρηση στην παρουσίαση των μελετών ωστόσο η ευθύνη δεν είναι της επιτροπής καθώς οι προγραμματικές συμβάσεις υπογράφηκαν έναν χρόνο μετά την δημιουργία της. Οι μελέτες ανέδειξαν την ανάγκη να προστατευθεί το νησί από όλους, με τον κ. Παραγκαμιάν να δηλώνει ότι «η διαχείριση έπεται της προστασίας». Η ξήρανση των κέδρων ήταν η αφορμή που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Οι ειδικοί επιστήμονες που ερεύνησαν το φαινόμενο αυτό δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κάποια ασθένεια. Η ξήρανση έχει δευτερογενή αίτια τα οποία προέρχονται από την κλιματική αλλαγή και την ανομβρία ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται με την ανθρώπινη παρουσία. Αναφέρθηκε επίσης στην μελέτη που είχε αναθέσει ο δήμος και αφορούσε τα αίτια ξήρανσης και η οποία έχει παραδοθεί εδώ και έξι μήνες αλλά τα αποτελέσματα της δεν έχουν γίνει γνωστά στην επιτροπή πάρα την προσπάθειά της να ενημερωθεί. Το Δασαρχείο πήρε πρόσκληση ωστόσο για λόγους που ο κ. Παραγκαμιάν δεν γνωρίζει, δεν συμμετείχε στην χθεσινή παρουσίαση.

hxonews

Η πρώτη μελέτη αφορούσε την πανίδα του νησιού. Μελετήθηκε για πρώτη φορά ο ρόλος του νησιού για την μετανάστευση των πουλιών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι κάποια πουλιά φώλιασαν για πρώτη φορά στο νησί και άλλα εμφάνισαν μεγαλύτερο πληθυσμό από αυτόν που εμφάνισαν στην Κρήτη. Επίσης, παρατηρήθηκαν 5 με 6 φωλιές χελωνών οι οποίες ήταν ενεργές, κάτι που σημαίνει ότι η careta careta χρησιμοποιεί τις παραλίες του νησιού τώρα που είναι ήρεμο, και έγινε οριοθέτηση κάποιων περιοχών που πρέπει να προστατεύονται περισσότερο από κάποιες άλλες, να αποκλειστούν δηλαδή σε αυτές κάποιες δράσεις. Το ίδιο έγινε και για την χλωρίδα. Και στις δύο αυτές μελέτες, μελετήθηκαν ενδελεχώς κάποια “τετράγωνα” όσων αφορά το τι υπάρχει μέσα σε αυτά και τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του φυσικού περιβάλλοντος από εδώ και στο εξής. Η μελέτη για την χλωρίδα και την πανίδα θα επαναλαμβάνεται κάθε έξι χρόνια σε αυτά τα τετράγωνα ώστε να μελετάται η οποιαδήποτε αλλαγή.

hxonews

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην μελέτη που αφορά τα θαλάσσια λιβάδια της οποίας τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς δεν είχαν μελετηθεί ποτέ ξανά.

hxonews

Τέλος, αναφέρθηκε στην μελέτη της φέρουσας ικανότητας και της φύλαξης του νησιού η οποία θα οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβρη του 2024. Όσα προκύψουν με την ολοκλήρωσή της θα πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στην συνέχεια να χρηματοδοτηθούν για να υλοποιηθούν. Η μελέτη καταλήγει στους περίπου 1.000 επισκέπτες την ημέρα από τις 9.00πμ έως τις 7.00μμ, με την προϋπόθεση της καλής φύλαξης. Η φύλαξη δεν αποτελεί απλό θέμα καθώς η πολιτεία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα συμβάλει στο να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης για την βιωσιμότητα όλων των προτάσεων ες αεί.

hxonews

Σχετικά με την προβλήτα, ανέφερε ότι η επιτροπή γνωρίζει για μία μελέτη η οποία αναφέρεται σε μία προβλήτα 130 μέτρων. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη του να ληφθεί υπόψιν η θαλάσσια περιοχή των 800 χιλιομέτρων από την νότια μεριά του νησιού μέχρι το Ισραήλ η οποία μπορεί να φέρει τεράστια σε ενέργεια κύματα. Επίσης, η δημιουργία προβλήτας δεν έχει νόημα να γίνει από μόνη της. Η επιτροπή ζήτησε από τους μηχανικούς που έκαναν την προμελέτη να γίνει μία παρουσίαση στην επιτροπή, κάτι που δεν έγινε. Η υλοποίησή της μπορεί να είναι χρονοβόρα αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να γίνει η μελέτη καθώς εάν γνωρίζουμε τις προδιαγραφές και τις διαδικασίες και είναι κοστολογημένα τότε μπορεί να γίνει και η διεκδίκηση της χρηματοδότησης για την υλοποίησή της.

Το ιδιοκτησιακό είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί αλλά χρειάζεται προσπάθεια.

hxonews

Καταλήγοντας, είπε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν, διαφορετικά όλες οι προσπάθειας πάνε πίσω. Είναι σημαντικό να γίνονται ολοκληρωμένες μελέτες που να ορίζουν την χρηματοδότηση και να είναι αδειοδοτημένες.

Τέλος, μας ενημέρωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει μετά τις εκλογές με αντικείμενο την ογκομέτρηση, την ξήρανση και την ανασύνταξη της επιτροπής ώστε να γίνουν κινήσεις προς το υπουργείο Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών.

-

Στην εσπερίδα παραβρέθηκε και η κ. Γιολάντα Κουλούρη, ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ, η οποία μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την μελέτη που αφορά τα θαλάσσια λιβάδια στην περιοχή γύρω από τη νήσο Χρυσή, της οποίας τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς δεν είχαν μελετηθεί ποτέ ξανά.